Samppanja on ainoa juoma, jota voi tarjoilla läpi aterian, vai voiko?
”Yleistys ei valitettavasti aina päde, mutta mahdollisuudet paranevat, jos valkoisen kuohuvan sijaan valitaan roseesamppanja”, Alko Akatemian viiniasiantuntija Mikael Konttinen neuvoo ja jatkaa:
”Se on tarpeeksi tuhti, roteva ja runsasarominen myös perinteisten joulupöydän antimien kanssa.”
Rosee toimii hyvin jopa pienriistan kanssa, mutta esimerkiksi
peuran tai poron kaveriksi on turvallisinta valita punaviini. Vahva liha kun vaatii seurakseen vahvat aromit.
”Aivan mahdotonta ei ole sekään, että kalojen ja äyriäisten
kanssa juodaankin punaviiniä. Rypäleistä Pinot Noir on tarpeeksi hapokas ja pirteä kalan kaveriksi. Mitä viileämpänä punaviinin tarjoilee, sitä paremmalta se maistuu kalan kanssa”, Mikael Konttinen vinkkaa.
Jos aterian päätteeksi nautitaan juustoja, punaviini on syytä vaihtaa hieman tuhdimmaksi. Punaviiniä paremmin juustojen kanssa sopii kuitenkin portviini. Se on yhdistelmä, jota Konttinen pitää suorastaan taivaallisena.