Roope Salminen: "Purkakaa pahoinvointianne ennemmin minuun kuin vähemmistöihin tai läheisiinne!"
Elokuvat
Roope Salminen: "Purkakaa pahoinvointianne ennemmin minuun kuin vähemmistöihin tai läheisiinne!"
Näyttelijä, juontaja Roope Salminen on käynyt läpi viime vuosina useita myllerryksiä. Lööpeissä oleminen tekee hänestä ­silmätikun, jonka ­tekemisiä puidaan raa’asti somessa. Se ei häntä haittaa. Elokuvarooleihinsa Roope syöksyy sisään muokkaamalla kehoaan.
Julkaistu 2.1.2023
Apu

Teit tiukan dieetin yhtä kohtausta ­varten Lunastajat-elokuvaan, jossa näyttelet ensimmäisen pääroolisi. ­Millaista on kehon muokkaus?

Se on aika vapauttavaa, minua ei haittaa elää elämää niin, että ulkomuotoni on kulloisenkin roolin palveluksessa.

Lunastajiin elin tietyllä tavalla, koska rooli vaati sitä. Teit meistä kauniin -elo­kuvaan piti puolestaan ottaa kiloja päälle. Pohjolan satoa vaati pitkän tukan ja ­ruskettuneen hipin habituksen. Swingersissä olin myös erinäköinen.

Melkein jokainen rooli on vaikuttanut elämääni suhteellisen kokonaisvaltaisesti.

En kannusta ketään muokkaamaan ke­hoaan, mutta minulle se sopii tosi hyvin.

Se on metodi päästä kiinni projektin ytimeen, toisaalta ei kenenkään tarvitse itseään riuduttaa ollakseen hyvä ­näyttelijä.

Elokuvaa tehtiin pitkälti pro bono eli yhteisen hyvän hengessä. Miksi valitsit juuri tämän projektin?

Aika harva suomalainen näyttelijä voi valita elokuvaroolinsa, joten useimman kohtalona on tarttua siihen, mitä ­tarjotaan. Itseäni houkutti kiinnostava käsikirjoitus ja päähahmon kompleksisuus.

On ilmiselvää, että Suomessa rahaa tehdään ihan jollakin muulla kuin näyttelemällä elo­kuvissa muutama päivä ­vuodessa.

Minulle ei ole mitään ­merkitystä, paljonko saan Lunastajista rahaa, jos edes saan. Käyttäisin mieluummin omaa rahaani ja ostaisin ihmisille lippuja, jotta he näkisivät elokuvan.

Sinulla on takana tapahtumarikkaita vuosia raitistumisesta lapsen saamiseen. Tärkein roolisi lienee isyys. Miten se on muuttanut elämääsi?

Uskon siihen, että täyden elämän voi elää ilman vanhemmuuttakin. Intohimoni ja kiinnostuksen kohteeni eivät ole merkittävästi muuttuneet, enkä ole muuttunut persoonanakaan päinvastaiseksi aikaisemmasta.

Samaan aikaan vanhemmuus on ­tuonut elämääni rauhoittumista pienten asioiden äärelle.

Arvotkin ovat hieman muuttuneet, ­esimerkiksi rahalla, sometykkäyksillä tai kiiltävillä asioilla ei ole enää minulle niin paljon merkitystä.

En väitä, että olisin parempi versio itsestäni kuin vaikka viisi vuotta sitten, mutta pyrin siihen, että kehitystä tapahtuu joka päivä. Toivon, että olen huomenna parempi tyyppi kuin tänään, ­ainakin teen parhaani.

Haluan myös sanoa, että en olisi voinut tehdä Lunastajat- elokuvaa ilman ­lapseni äidin Helmi-­Leenan venymistä.

Usein naisnäyttelijöiltä kysytään, miten he pystyivät palaamaan töihin niin pian lapsen syntymän jälkeen, mutta miesnäyttelijöiltä sitä ei tule mieleen kysyä.

Miestenkin tekemät roolit ovat lapsiperheen yhteinen taakka, mistä kuuluu kiitos myös muille kuin sille jäbälle, joka saa kaiken kunnian.

Kerroit Instagram-päivityksessäsi ­tarjoavasi ilmaiset liput loppuelämän ajaksi kaikille varhaiskasvattajille sekä opettajille Roope Salminen ja koirat -yhtyeesi keikoille. Mistä keksit idean?

Mielestäni opettajat ja varhaiskasvattajat tarvitsevat enemmän arvostusta.

Se saisi välillä olla myös ihan konkreettisia tekoja, ja halusin näyttää pientä esimerkkiä, että meille rakkaat pienet ihmiset viettävät heidän kanssaan merkittäviä määriä joka päivä.

Sitä työtä on syytä arvostaa ja tukea, joulukorteista siihen, että kehutaan, kun lapsi tulee iloisena kotiin päiväkodista.

Tämä oli minun pieni eleeni, toki päättäjät niitä saisivat etulinjassa tehdä.

Olet kertonut saavasi tappouhkauksia. Mitä ajatuksia nimetön huutelu ­herättää?

Ajattelen, että se on tärkeää mielen­terveystyötä. Jos joku haluaa purkaa minuun pahoinvointiaan, olen siihen ­paljon parempi kohde kuin vaikka ­erilaiset vähemmistöt tai tämän henkilön omat läheiset.

Inboxini syövereihin solahtaa paljon kaikenlaista, mutta asiatonta kommunikaatiota ei tarvitse hyväksyä eikä sietää. En silti luokittele negatiivista palautetta täysin kohtuuttomaksi.

Kun valitsee julkisen ammatin, valitsee katseen ja kommentoinnin alla olemisen. Siitä minulla ei ole mitään valittamista. Jos joku kirjoittaa tosi graafisen kuvauksen siitä, miten minun pitäisi kuolla, en usko, että tämä tyyppi pitää minua oikeana ihmisenä, tuntevana ­inhimillisenä olentona. Silloin pitää ihan samana, mitä toisesta sanoo, kasvotusten tilanne olisi varmasti erilainen.

Ei kukaan meistä päätä aamulla, että tänään olen mulkku maailmalle.

Minulla on paljon ymmärrystä kaikille, jotka laittavat minulle viestejä. Laittakaa mieluummin minulle kuin muille julkkiksille! Olen myös sitä mieltä, että jokaisella pitää olla oikeus huudella tai keskustella anonyymisti.

Kerro jokin salaisuutesi.

Minusta on yleensä vaikeaa katsoa omaa ­työskentelyäni, mutta Lunastajissa on yksi kohtaus, jonka olen katsonut 15 kertaa. Pyysin sitä varten erikseen ohjaajalta tiedoston.

Eli katson omaa elokuvaani repeatilla. Kohtauksessa on kyllä muitakin näyttelijöitä!

Roope Salminen

  • Syntyi: 11. joulukuuta 1989 Helsingissä.

  • Asuu: Helsingissä.

  • Perhe: Lapsi (2,5 v.).

  • Harrastaa: Pöytä­roolipelit ja battlerap.

  • Ajankohtaista: Lunastajat elokuvateatte­reissa, Kolme käännekohtaa -pod me -palvelussa.

Kommentoi »