Mondo

Rooman boheemi sydän: tätä kaupunginosaa paikallisetkin rakastavat

Rooman boheemi sydän: tätä kaupunginosaa paikallisetkin rakastavat
Syrjäisestä työväen asuinalueesta Pignetosta on kasvanut Rooman persoonallisin ja kiinnostavin kaupunginosa. Mondo kertoo sen parhaat löydöt.
Julkaistu: 3.3.2021

Koronapandemia on saattanut tuoda rajoituksia joidenkin mainittujen paikkojen toimintaan.

Harva olisi vuosikymmen ­sitten uskonut, että Rooman kaakkoisosassa sijaitsevasta, pitkälle rauta­tie­­työläisten kansoittamasta Pignetosta sukeutuisi kaupungin seuraava trendialue.

Kaupunginosaan oli hankala saapua keskustasta, ja roomalaiset pitivät aluetta vähän vaarallisenakin. Matkailijalle siellä ei ollut erityisen paljon koettavaa.

Viime vuosina Pignetoon on kuitenkin virrannut nuorempaa luovaa väkeä, ja sen myötä alueelle on tullut trendikuppiloita ja -ravintoloita sekä kiinnostavia kauppoja. Kehitystä vauhditti Roomaan rakennettu kolmas metrolinja, joka ulottuu Pignetoon asti.

1 | Kivoja ravintoloita

Pigneton ravintolamaisema on Rooman keskustaan verrattuna moderni ja kekseliäs. Esi­­merkiksi tunnelmallisen La Santeria di Mare -ravintolan (lasanteria.it) erikoisuuksia ovat kalaruuat ja muut merenelävät.

Ruokailu ravintolan kauniisti sisustetulla katetulla terassilla on elämys. Maista vaikkapa taivaallista simpukkapastaa.

Kulman takana sijaitseva kahvila-ravintola Necci dal 1924 (necci1924.com) kuului maineikkaan elokuvaohjaaja Pier Paolo Pasolinin lempipaikkoihin, jossa hän myös kuvasi kohtauksia Pummi-elokuvaansa. Nykyinen tila ei tosin ole enää Pasolinin aikainen: se tuhoutui tuli­palossa ja rakennettiin uudelleen.

Niin ­arkena kuin viikonloppuisin Neccin ulko­ilmaterassista nauttii Pigneton taideväkeä ja nuoria perheitä. Paikka on auki aamusta myöhään iltaan.

Necci dal 1924 ­-kahvilan aperitiivi­lautanen.

Jos pastan syöminen Roomassa jo kyllästyttää, suuntaa Pignetossa pieneen Vitaminas 24 -kasviskahvilaan (vitaminas24.com). Paikan ruokalistalla on kaikkea terveellistä: salaatteja, keittoja ja smoothieita.

Francesco Sacchetti on kasvisruokaa tarjoavan Vitaminas 24:n toinen omistaja.

2 | Katutaiteen keidas

Pignetoa pidetään yhtenä Rooman katutaiteen keskus­paikoista: täällä voi bongata monenlaisia taideteoksia rakennusten seinistä. Via Fanfulla da Lodin varrella on runsaasti taidetta, esimerkiksi useita Pasolinia esittäviä teoksia. Myös kävely­katu Via del Pignetolta sekä sen sivukaduilta löytyy ulkotaidetta.

Pigneton alue on Rooman katu­taiteen tärkeä keskus.

Pigneto ei ole museoiden kes­kittymä, mutta yksi hauska museo sieltä löytyy. Il Museo Storico Didattico di Giochi e Giocattoli del Novecento (Via Marco Vincenzo Coronelli 24/26) esittelee kiinnostavan yksityisen kokoelman 1900-luvun leluja. Museoon on vapaa pääsy, ja se on avoinna tiistaisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Katutaide antaa Pignetolle modernia ilmettä. Historiasta muistuttavat perinteiset kahvibaarit.

3 | Hauskaa shoppailtavaa

Pigneton sydän on Via del Pigneto, joka muutettiin joitakin vuosia sitten kävelykaduksi. Sen varrelle on avautunut kymmeniä ravintoloita, kuppiloita ja ­kauppoja.

Piipahda esimerkiksi Tubaan (libreriatuba.it): se on etenkin naisten kirjakaupaksi perustettu kauppa-kahvila, joka on myös alueen aktivistiväen kohtaamis­paikka. Tubassa järjestetään runoiltoja sekä ihmisoikeuksiin liittyviä keskustelutilaisuuksia – ja vitriinissä myydään mitä moninaisimpia seksileluja.

Via del Pignetolta löytyy kivoja vaateputiikkejakin. Käy vaikka Mademoiselle Vintage -puodissa (mademoisellevintage.it), jonka sydämellinen omistaja Chiara antaa mielellään tyylivinkkejä.

4 | Iltaelämän vilskettä

Pigneton vilkasta iltaelämää tullaan kokemaan kaikkialta kaupungista. Rento viini­baari Tiaso (iltiaso.com) on naapuruston pitkäikäisimpiä ­kuppiloita. Tummilla mahongin ­sävyillä sisustettu baari houkuttelee viettämään aikaa, ja paikalliset muusikot voivat soittaa täällä spontaanisti keikan. Tarjolla on juustolautasia sekä valtava valikoima italialaisia viinejä, joista löytyy sopiva joka kukkarolle.

Viinibaari Tiasosta voi ostaa juomien maistelun kaveriksi juustolautasen. Paikkaa pitää Andrea Franciotti.

Huolella valmistettuja cocktaileja arvostava kävijä suuntaa intiimiin, salakapakka-tyyliin toimivaan Spiritoon (club-spirito.com). Sisäänkäynti Spiritoon käy viereisen paninibaarin kautta.

Kolmas suosittu illanviettopaikka on pubi Alvarado Street (Via Attilio Mori 27), jonka tunnelmaa nostattavat kattava olutlista ja säännölliset livekeikat.

Bistroravintolan ja klubin yhdistelmä Na Cosetta (nacosetta.com (facebook.com/nacosetta).

Na Cosettan menyystä löytyy sekä amerikkalaisvaikutteista että perinteisempää ­italialaista herkuteltavaa, pienistä sormin syötävistä paloista isompiin annoksiin.

Va.Do al Pigneto on tunnelmallinen, modernia italialaista ruokaa tarjoileva ravintola Pignetossa.

1 kommentti