Romahtava kansakunta
Puheenaiheet
Romahtava kansakunta
Yrjö Rautio: "Tämä on viimeinen Yhden miehen komitea. Ehkä teen nyt väitöskirjan, jota varten olen vuosikymmenet kerännyt aineistoa. Valmistun Suomen, ehkä koko maailmankin ensimmäiseksi tulistelutieteiden tohtoriksi TTT:ksi."
Julkaistu 11.12.2013
Apu

Suomi romahti Pisa-tutkimuksessa sijalle 12. Koululaisemme eivät ole enää maailman vaan ainoastaan Euroopan parhaita. Nuorisomme taidot ovat heikentyneet niin matematiikassa, lukemisessa kuin luonnontieteissäkin. Ilmankos tältä Jyrki Kataisen nappulaliigalta ei ota oikein mikään onnistuakseen.

Korruptiovertailussa romahdimme sijalta yksi sijalle kolme, Uuden-Seelannin ja Tanskan taakse. Tutkintavankilamme alkavatkin olla jo täynnä korruptiosta epäiltyjä päällikköpoliiseja.

Emme pääse koskaan irti taantumasta. Emme osaa enää tehdä mitään, mitä joku haluaisi ostaa.

Euro on liian vahva. Tavara ei mene enää kaupaksi edes Venäjälle, koska taantuma on iskenyt sinnekin. Tosin Suomen vienti kasvaa jo – lokakuussa kaksi prosenttia.

Kotimarkkinatkaan eivät enää vedä, koska ostovoimaa on leikattu, jotta kilpailukyky paranisi. Tosin useimmilla suomalaisilla menee paremmin kuin koskaan.

Suomi vaipuu pian Kreikan ja muiden roskaluokkamaiden joukkoon. Tosin olemme yhä yksi kolmesta euromaasta, jonka luottoluokitus on paras kolme A:ta. Kaksi muuta ovat Saksa ja Luxemburg. Tosin Suomi oli sijalla kolme tuoreimmassakin kansainvälisessä kilpailukykyvertailussa.

Hukka meidät perii, koska emme ole maailman parhaita, vaan vasta kolmanneksi parhaita tai vain Euroopan parhaita.

Tulistelutieteen tohtoriksi

Tämä on viimeinen Yhden miehen komitea.

Ehkä teen nyt väitöskirjan, jota varten olen vuosikymmenet kerännyt aineistoa. Valmistun Suomen, ehkä koko maailmankin ensimmäiseksi tulistelutieteiden tohtoriksi TTT:ksi.

Tulistelusta on monenkin väitöskirjan aiheeksi. Sitä voidaan tutkia ainakin fysiologisena, esteettisenä, psykologisena, sosiaalisena ja historiallisena ilmiönä. Jo pelkkä tulistelupaikan valinta riittäisi väitöskirjan aiheeksi.

Tutkimus voi pureutua tulistelutapojen vertailuun eri aikakausina ja eri kulttuureissa. Erot ovat suuret jo esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välillä. Ruotsalainen tekee pienet kynsitulet, joita suomalaiset pilkkaavat. Suomalaisten tulista taas ruotsalaiset sanovat, että suomalainen hullu mies – tekee isot tulet ja menee itse kauas.

Ihminen voi tuijotella tuntikausia liekkeihin ja antaa mielensä vaeltaa. Tulien hypnoottinen lumovoima kuuluu psykologian tutkimusalaan.

Perheet, ystävät ja metsästysseurueet ovat kokoontuneet kautta aikojen yhteisten tulien ääreen. Tulistelu sosiaalisena ilmiönä kuuluu antropologian, sosiologian ja sosiaalipsykologian tutkimusalaan.

Kiitos ja näkemiin

Lähden jo muutaman päivän kuluttua puoleksitoista kuukaudeksi Australiaan. Siellä en tee edes ruotsalaismallisia kynsitulia. Se manner kun palaa ilmankin keskimäärin kerran vuodessa.

Eläkepäivät alkavat, kun palaan. Töitä en kuitenkaan siihen lopeta. Jatkan juttujen tekemistä vapaana toimittajana sen mitä ehdin ja viitsin tulistelun, metsästyksen, kalastuksen, leijalautailun, juoksun ja hiihdon lomassa. Ehkä jokin niistä päätyy tähänkin lehteen.

Heittolaukauksia ammun tästedes vain metsällä. Ohihan ne monesti menevät, mutta niin ovat menneet nämä kirjoitetutkin. Samapa se.

Sillon häätyy lähteä, ko vielä piätethään, sanothaan Ylitorniola.

*****

Heittolaukauksia:

1. Punakaarti antoi perjantaina raskaita iskuja pienelle sikailevalle porhokerholle – poliisihevosille.

2. Taistelu Tampereesta päättyi lopulta kuitenkin jälleen lahtareiden voittoon.

3. Näsilinna antautui, kun sitä puolustaneilta punikeilta loppuivat juhlajuomat.

4. Vain Anna Kontulan (vas.) johtama naisplutoona jatkaa yhä taisteluaan anarkismin, väki- ja ilkivallan puolesta.

5. Viimeisetkin punikit vapautettiin vankileiriltä maanantaina, ja he nauttivat jälleen muutakin kuin kansalais­luottamusta.

6. Pääministeri Jyrki Katainen haluaa Tampereen taisteluissa karaistuneen Suomen nyt EU:n taistelujoukkojen johtoon.

Kommentoi »