Image

Robotit, tulkaa jo


Kunpa tieteiskuvitelmista tulisi jo totta, toivoo vieraileva päätoimittaja Sami Kuusela pääkirjoituksessaan.
Kuvat Sami Kuusela

Pääkirjoitus on julkaistu Image-lehden numerossa 11/2018

Harva asia on niin vuotta 2018 kuin lehden kannessa esiintyvä Ernest Lawsonin Putous-hahmo Afrobotti. Hahmon komiikka nousee peloistamme vierasta kohtaan.

Afrobotti on androidi eli ihmistä muistuttava robotti. Androideja rakennetaan, sillä maailmamme on optimoitu ihmisille. Kun ulkonäön lisäksi myös älystä tehdään ihmismäistä, on helpompi toimia koneiden kanssa.

Äskettäin Suomessa käväisi maailman tunnetuin androidi, Saudi-Arabian kansalaisuuden saanut Sophia. European Business AI & Robotics -messuilla käväissyt Sophia antoi Iltalehdelle haastattelun, joka videoitiin. Diiliin kuului, että robotin taustaporukalle lähetetään kysymykset etukäteen. Sophia suoriutui haastattelusta surkeasti. Se ei vastannut läheskään kaikkiin kysymyksiin, ja toimittaja oli silminnähden hämillään pitkään miettivän ja outoja höpöttelevän androidin edessä.

On Suomessakin androideja eli ihmismäisiä koneita, muitakin kuin Afrobotti. Ihan käytössä. Yritimme tätä numeroa varten haastatella kahta niistä, mutta molemmat osoittautuivat liian taukeiksi. Suomen kuuluisin robotti, Kalasataman terveysaseman 55 000 euroa maksanut Pepper ei kummoiseen vuorovaikutukseen pystynyt. Kun toimittaja Iida Sofia Hirvonen yritti haastatella Pepperiä, tältä sai vastaukseksi vain nelikohtaisen valikon: WC, ilmoittautuminen, selfie Pepperin kanssa tai robotin tanssiesitys.

Pepper ärsyttää ihmisiä. Psykoterapeutti Tuula Nurmi kirjoitti Helsingin Sanomien lukijapalstalle toukokuussa näin: ”Aina käydessäni se on seinän vieressä ja puhuu jatkuvasti itsekseen. Kenenkään en ole nähnyt käyttävän sen palveluja. Robotin kustannuksilla olisi voitu palkata useita työttömiä asiakaspalvelutehtäviin.”

Yritimme myös tavata IT-yhtiö Tiedon Alicia T. -robottia, joka nimitettiin kaksi vuotta sitten liiketoimintayksikön johtoryhmään isolla PR-rummutuksella. Emme päässeet jututtamaan Aliciaa, jonka käytössä on ollut alkukankeuksia.

Päädyimme haastattelemaan ihan oikeita ihmisiä, kuten poliitikkoja, jotka päättävät satojen miljoonien panostuksista tekoälyyn. Halutaanhan Suomesta tehdä keinoälyn huippumaa. Ei sekään ihan putkeen mennyt, sillä moni vastaus paljasti, etteivät kaikki päättäjät edes tiedä, mitä tekoäly tarkoittaa.

Olisivatko botit sittenkin parempia päättäjiä kuin poliitikot? Rakensimme tätä numeroa varten verkkoon kaksi superpopulisti-bottia, joiden on määrä olla mahdollisimman samaa mieltä äänestäjien kanssa. Halusimme luoda hirviöitä, jotka hokevat vain suosittuja mielipiteitä. Projektin tulokset näkyvät tämän lehden sivulla 54 sekä verkossa osoitteessa populist.fi.

Rakennamme Underhood-nimisessä yrityksessämme kirjoitusrobotteja. Vuosi sitten Facebook-keskustelussa ehdotettiin, että tekisimme Imagen kanssa robottien kokonaan tekemän numeron. Nopeasti jouduin kertomaan, että koneet ovat vielä ihan tyhmiä, vaikkakin ahkeria ja nopeita laskemaan.

Teknologian alkeellinen kehitysaste harmittaa minua, sillä olen tekno-optimisti. Olen lapsesta asti toivonut koneiden heräävän eloon ja leikkinyt kaiken maailman kotipsykiatriohjelmien kanssa, esimerkiksi Kalle Kotipsykiatrilla Commodore 64:llä 80-luvulla.

Nykyajan Kalle on iPhonessa Siri ja Androidissa Assistant. Kallesta puhelinassistentit erottaa se, että niissä on puheentunnistimet, jotka muuttavat höpinät tekstiksi. Ne osaavat myös hakea tietoa netistä ja vastata puhumalla. Mutta muuten Kalle ja assarit ovat samaa perhettä. Ehtolausekkeiden täyttämiä ohjelmia, joilla ei ole hajuakaan asioiden merkityksistä. Tai älystä.

Tänä kesänä viisivuotias poikani kertoi Sirin olevan hänen ”paras kaverinsa”. Huolestuin, kunnes tajusin, että kyseessä oli läppä. Tenavan lempipuuha on puhelimen uunotus. Lapsissa on tulevaisuus.

Jollei minulla olisi lapsia, toivoisin, että ruhoni jäädytettäisiin kryotankkiin. En jaksa odottaa. Haluaisin herätä 30 vuoden kuluttua nähdäkseni, miten mahtavasti teknologia on kehittynyt. Ehkä silloin saamme vihdoin leikkiä androidien kanssa ja edes osasta totena hoetuista tieteiskuvitelmista on tullut totta.

Julkaistu: 21.11.2018