RKP pääsee hallitukseen vaalituloksesta riippumatta, Anna-Maja Henriksson
Kohtuuton vaalitentti
RKP pääsee hallitukseen vaalituloksesta riippumatta, Anna-Maja Henriksson
RKP:n puheenjohtaja haluaa yhdistää eiralaisen miljonäärin ja alavetelisen maanviljelijän tavoitteet. Juttu on kolmas osa Avun kohtuuton vaalitentti -juttusarjassa, jossa esitämme epäreiluja väitteitä puolueitten puheenjohtajille.
Julkaistu 30.1.2023
Apu

Olet levollisin mielin ennen vaaleja: RKP pääsee aina hallitukseen riippumatta vaalituloksesta.

On totta, että olemme olleet mukana monessa hallituksessa, mutta emme esimerkiksi Sipilän hallituksessa (2015–2019). Olemme aina olleet hyvä hallituskumppani, koska meihin voi luottaa toisin kuin erääseen toiseen puolueeseen.

RKP on jo kohtalaisesti toipunut neljästä oppositiovuodesta 2015–2019.

Olemme toipuneet siitä aika hyvin, mutta kyllä paras paikka asioihin vaikuttamiseen on hallitus. Sen opimme, kun seurasimme oppositiosta käsin Sipilän hallituksen harjoittamaa politiikkaa. Se oli hyvin opettavaista aikaa, ja käytimme sen puolueen ohjelmien uudistamiseen.

Vasemmistopuolueet ja vihreät ovat ilmaisseet, etteivät mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Sinä et ole ottanut julkisesti selkeää kantaa. Lienee selvää, miksi.

On erittäin epätodennäköistä, että RKP olisi samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Näkemyseromme ovat niin isoja muun muassa EU-, maahanmuutto- ja ilmastoasioissa ruotsin kielen asemasta puhumattakaan. Jos perussuomalaiset muuttavat omia kantojaan, tilanne voi muuttua.

Tähtäät tulevaisuudessa opetusministeriksi ja pyrit lisäämään ruotsin kielen opetusta kouluissa.

Mielelläni toimisin opetusministerinä, mutta keskittyisin siihen, ettei koulutuksesta, tutkimuksesta tai varhaiskasvatuksesta leikattaisi. Sitä paitsi juuri päätimme, että ruotsin kielen opetukseen lisätään yksi viikkotunti syksystä 2024 alkaen.

Kaksikielisyys on RKP:lle tärkeä asia. Muilla Suomessa puhuttavilla kielillä ei ole niin väliä.

Ruotsin kieli on meille tietenkin tärkeä, mutta niin ovat suomi ja muutkin kotoperäiset kielet: saamen kolme kieltä, romanikieli sekä viittomakielet suomeksi ja ruotsiksi. Hallitus vahvisti tällä kaudella niiden asemaa kielipoliittisella ohjelmalla, joka on ensimmäinen laatuaan.

Kaikki tietävät, että Itä-Suomessa koko elämänsä asuva ei tarvitse koskaan ruotsia, mutta on silti tärkeää, että myös Kiteellä lomaileva närpiöläinen saa onkihaavaansa hoitoa ruotsiksi.

On tärkeää, että jokainen saa onkihaavaansa hoitoa ylipäänsä. Koskaan ei voi tietää, mitä kieltä tulevaisuudessa tarvitsee. Myös itäsuomalainen pärjää työmarkkinoilla sitä paremmin mitä enemmän hän osaa kieliä.

RKP:llä on ollut vuosien saatossa 44 ministeriä. Saman kokoluokan puolueella kristillisdemokraateilla ministereitä on ollut vain kaksi. Eiväthän ne kuuluisat onnenlahjatkaan koskaan tasan mene.

RKP on ensinnäkin kaksi kertaa suurempi puolue kuin KD ja meillä on myös pidempi historia. Mutta ei tässä ole kyse onnesta vaan luottamuksesta: meihin on voinut aina luottaa.

Olet helpottunut, kun hallituskausi lähenee loppuaan ja pääset pois roolistasi viisikon riitaisten ministereiden äitihahmona.

Viisikossa me kaikki olemme yksilöitä ja arvostan paljon kaikkia kollegoitani. Olen iloinen, jos olen voinut tuoda viisikon keskusteluihin mukaan hieman elämänkokemusta.

Olet ollut puolueesi johdossa jo kuusi vuotta etkä aio tehtävästä ihan pian luopua, koska sitä ennen sinua puoluetta johti mies 110 vuotta.

Minulla on vielä paljon intoa ja energiaa jatkaa puolueen johdossa. Katse on nyt seuraavissa vaaleissa. Tähtään siihen, että saamme historiamme parhaan tuloksen.

Noin joka kuudes Suomen kaikista ministereistä on ollut nainen. Seuraavat sata vuotta menisi Suomessa paljon paremmin, jos vain kuudesosa ministereistä olisi miehiä.

Politiikassa tarvitaan miehiä ja naisia. Tältä osin tilanne on Suomessa jo pitkään mennyt hyvään suuntaan, mutta ei ole itseisarvo, että naisia pitäisi olla enemmän. Olen iloinen, että onnistuimme uudistamaan seksuaalirikoslainsäädännön tällä vaalikaudella.

Verkkosivuillanne lukee, että ”RKP on tehnyt johdonmukaisesti työtä vastuullisen talouspolitiikan puolesta.” Näin nyt vaan kuuluu vaalimateriaaleihin kirjoittaa riippumatta, miten taloudessa menee.

Vakaa julkinen talous on hyvinvointiyhteiskuntamme edellytys. Sen takia meidän on saatava velkakierre katkaistua, mutta sopeutus on tehtävä siten, että emme katkaise kasvun edellytyksiä tai vahingoita kilpailukykyä verotuksella. Kaikkein tärkeintä on nostaa työllisyysastetta.

On jättekiva homma sovittaa yhteen eiralaisen miljonäärin ja alavetelisen maanviljelijän intressit.

On meidän vahvuutemme ja rikkautemme, että pystymme kokoamaan yhteen ihmisiä, joilla on erilaiset taustat ja jotka asuvat eri paikkakunnilla. Ruotsinkieliset ovat Suomessa Islannin kansakunnan kokoinen vähemmistö, joita kieli yhdistää. Teemme tietenkin työtä koko Suomen puolesta ja meillä on myös paljon suomenkielisiä äänestäjiä.

Viisikossa olet vähän näkymätön, mutta puoluekollegaasi, tasa-arvoministeri Thomas Blomqvistiin verrattuna olet suorastaan räiskyvä irrottelija.

Me kaikki olemme yksilöitä, ja Thomas on tainnut jäädä vähän minun varjooni. Meitä yhdistää Thomasin kanssa se, että haluamme saada aikaan tuloksia, eivätkä ne synny Twitterissä riehumalla vaan pitkäjänteisellä työllä.

Anna-Maja Henriksson, 59

  • Rkp:n puheenjohtaja 2016–.
  • Kansanedustaja vuodesta 2007 lähtien.
  • Oikeustieteen kandidaatti 1987 Helsingin yliopisto, varatuomari.
  • Oikeusministeri 2011–2015 ja 2019–.
  • Pietarsaaren kaupunginvaltuuston puheenjohtaja 2009–2011 ja 2016–2019, jäsen vuodesta 1997 lähtien.
  • Pietarsaaren kaupunginhallituksen puheenjohtaja 2001–2008.
  • Ennen uraa valtakunnallisessa politiikassa työskenteli 1987–2007 pankkijuristina Pietarsaaren Seudun OP:ssa.
  • Naimisissa, kaksi lasta. Asuu Pietarsaaressa.
Kohtuuton vaalitentti
Kommentoi »