Rivieran parhaat palat
Matkailu
Rivieran parhaat palat
Ranskan Rivieran pitkältä rantaviivalta löytyy koluttavaa joka makuun.
Julkaistu 31.8.2016
Apu

Grassen hajuvesikaupungin viehättävän vanhan keskustan kujilta löytyy paikallisia tuliaisia kotiinvietäväksi.

1 Kaupungit ja kalastajakylät

Côte d’Azurin, tuttavallisemmin Ranskan Rivieran parisataa kilometriä pitkältä rantaviivalta löytyy kohteita kaupunkimatkailijoille ja maalauksellisista pikkukylistä pitäville. 

Suorien lentoyhteyksien vuoksi Rivieran matkailun aloituspiste on suomalaisille usein Nizza. Sen vanha kaupunki, komeat aukiot ja ihmisvilinä tempaavat tulijan Rivieran rentoon tunnelmaan lähes huomaamatta.  

Heti Nizzasta itään sijaitsevassa Villefranche-sur-Merissä on vanhan kalastajakylän tuntua – elegantilla Riviera-lisällä. Tänne on hyvä pysähtyä päiväksi, asettua illalla yhdelle rantaviivaa reunustavista ravintoloista ja nauttia yön laskeutumisesta Välimeren ylle. 

Nizzasta länteen matkustaessa kannattaa ennen kestosuosikkeja Cannesia ja St. Tropezia pysähtyä Antibesissa: kaunis vanha kaupunki suklaa- ja jäätelökauppoineen on oiva pysäkki lapsiperheillekin. 

www.en.nicetourisme.com, www.villefranche-sur-mer.com, www.antibesguide.com

2 Historianystävän paratiisi

Rivieran rannoilla on asuttu esihistoriallisista ajoista alkaen, ja moni nykyinen kaupunki sijaitsee antiikin kreikkalaisten asutusten päällä. Antibes tunnettiin antiikin aikoina Antipoliksena, eli ”vastakkaisena kaupunkina”. Nimitys viittaa merenpoukaman vastarannalla sijaitsevaan Nizzaan. 

Antibesissa voi vierailla pienessä arkeologisessa museossa kolmen euron hintaan. 

Cannesin ja St Tropezin väliin jäävä Fréjus puolestaan on itsensä Rooman keisarin Julius Caesarin perustama. Harmonisen värimaailman Fréjus onkin amfiteattereineen ja akvedukteineen kuin ulkoilmamuseo.

Keskiajasta kiinnostunut käy Èzessä, missä vuoren huipulle rakennetun linnoituksen sokkeloiset kadut johdattelevat eksoottisille puutarhoille. Näkymä alas Rivieran rannikolle on henkeäsalpaava.

www.antibesguide.com, www.frejus.fr

Villa Ephrussi de Rothschildin puutarhat, teehuone ja matkamuistomyymälä ovat avoinna yleisölle vuoden jokaisena päivänä. Huvila sijaitsee St. Jean-Cap-Ferrat’issa noin 10 kilometrin päässä Nizzasta Monacon suuntaan.

3 Toreilta tähtiravintoloihin 

Ruokaan saa Rivieralla kulumaan niin vähän tai paljon rahaa kuin haluaa. Ruokamarkkinoilla kannattaa käydä haistelemassa ja maistelemassa paikallisia makuja: appelsiinit, juustot ja värikkäät kukat kuvaavat hyvin markkinoiden kirjavaa tunnelmaa. 

Kuuluja ruokamarkkinoita ovat Antibesin Cours Massena, Nizzan Cours Seleya ja St. Tropezin Place des Lices, joka on auki tiistaisin ja lauantaisin. Antibesin ja Nizzan torit ovat maanantaisin suljettu.

Kulinaristille löytyy tusinoittain Michelin-tähditettyjä ravintoloita ja tunnettuja klassikoita. Yksi näistä on Cap d’Antibesin kalaravintola Le Bacon, joka on kuuluisa bouillabaisse-kalakeitostaan. Ruokalista vaihtelee päivän kalasaaliin mukaan, annoshinnat ovat sadan euron luokkaa.

Nizzassa Michelin-tähditetty Jan tarjoaa erinomaisen hintalaatusuhteen lounaspysäkille: lounasajan Market Menu on saatavilla vain perjantaisin ja lauantaisin, joten varaa pöytä hyvissä ajoin.

Kahden tähden aterialle kannattaa poiketa 1930-luvun tyylisessä Le Mirazurissa Mentonin kupeessa. Mirazurin menut eli ateriakokonaisuudet maksavat 85–140 euroa, annoksissa käytetään oman puutarhan kasviksia, yrttejä ja kukkia. 

www.visitfrenchriviera.co.uk/best-of-/food-markets, www.restaurantdebacon.com, www.restaurantjan.com, www.mirazur.fr

Nizzan vanhassakaupungissa sijaitseva kukka- ja ruokatori Cours Saleya on täynnä ravintoloita, jotka täyttyvät ruokailijoiden puheensorinasta iltaisin.

4 Kulttuurinnälkäisille

Rivieralla viihtyvät niin lomailijat kuin taiteilijatkin. Valon ja varjon sävyt vaihtelevat alituisesti, mikä houkutteli Rivieralle etenkin 1900-luvun taitteen ranskalaistaitelijoita: 1800-luvun lopulla saapuivat Claude Monet ja Auguste Renoir. 

Seuraavan sukupolven taiteilijoista Rivieralla työskenteli Henri Matisse. 1940-luvulla saapui Pablo Picasso, joka maalasi Antibesissa. Picasso Museum Antibesissa ja Matisse Museum Nizzassa ovatkin Rivieran suosituimpia taidemuseoita. 

Ennen Hollywood-tähtien rantautumista Cannesiin amerikkalainen kirjallisuuden kerma kokoontui Rivieralla. Juan-les-Pinsissä 1920-luvulla asunut jazz-sukupolven edustaja F. Scott Fitzgerald kuvasi teoksissaan alueen ylellistä elämää. Fitzgeraldit asuivat nykyisessä Hotel Belles Rivesissä, jonka pianobaarin cocktailit maittavat tämänkin päivän janoisille matkalaisille. 

Elegantissa kylässä pidetään heinäkuussa Euroopan vanhimmat jazzfestivaalit.

www.antibes-juanlespins.com, www.musee-matisse-nice.org, www.bellesrives.com, www.jazzajuan.com

5 Nähtävyyksiä kaikille

Rivieran hengen voi miltei haistaa keskiaikaisessa kukkulakylä Grassessa. Se on maailman hajuvesibisneksen keskus 1700-luvulla avatun Galimard-hajuvesiliikkeen ansiosta. Opastetuilla kierroksilla voi tutustua Galimardin, Fragonardin ja Molinardin hajuvesitehtaisiin. 

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita löytyy formulafanien mekasta, Monacosta. Formuloita seuraava tunnistaa kurvit ja tunnelit, ja satamassa on näyttävä luksusjahtien rivistö.

Rivieran luksuksen huipentuma on Rothschildien suvulle 1900-luvun taitteessa rakennettu huvila Villa Ephrussi Saint-Jean-Cap-Ferratin niemellä. Kevein sävyin sisustettu huvila kiteyttää Rivieran hehkeän olemuksen, ja huvilan ravintolassa voi nauttia ikimuistoisen lounaan appelsiinipuiden alla. 

www.museesdegrasse.com, www.visitmonaco.com, www.villa-ephrussi.com

Grassen hajuvesikaupungin viehättävän vanhan keskustan kujilta löytyy paikallisia tuliaisia kotiinvietäväksi.

6 Ostoksia katumarkkinoista ostareille

Ranskan kolmanneksi suurin antiikkiliikkeiden keskittymä sijaitsee Nizzassa: sataman kupeesta löytyy yli sata liikettä. Rivieralla järjestetään paljon antiikki- ja vintagetoreja, joilla voi tehdä löytöjä – joskin niistä voi joutua maksamaan pitkän pennin! 

Antibesin vanhan kaupungin Rue Sade on hyvä katu tuliaisostoksia varten. Merkkituotteiden mekka puolestaan on Cannesin La Croisette Boulevard Chanelin, Guccin ja Diorin liikkeineen. Modernia ostariestetiikkaa kaipaava vierailee Cagnes-sur-Merin uudessa Polygone Riviera -ostoskeskuksessa, josta löytyy liikkeitä halpaketju Primarkista hieman tyyriimpään Lacosteen asti. 

www.cotedazurinfo.com/markets.htm, www.polygone-riviera.fr, www.nice-antic.com

7 Rento tunnelma

Rivieralla on oma tunnelma, johon vaikuttaa Välimerta ympäröivien kansojen ja kulttuurien tuhansien vuosien sekoittuminen sekä alueen maine eurooppalaisen luksuksen keskittymänä. Italian vaikutus maistuu herkullisesti ruokakulttuurissa. 

Elämänmeno Rivieralla vaikuttaa rennolta ikämiesten heitellessä petanque-pallojaan puistoissa ja leidien nauttiessa lounassalaattejaan rantaravintoloissa. 

Matkailijan on mukava istahtaa katujen varsia reunustaviin kahviloihin pidemmäksikin aikaa nauttimaan Rivieran keveästä ilmapiiristä. 

Pahamaineinen ranskalainen asiakaspalvelukin on Rivieralla yleensä avuliasta ja ystävällistä, kunhan heittää keskustelunavaukseksi iloisesti ’Bonjour’ – tämän jälkeen voi kokeilla onneaan englanniksikin!

Teksti Paula Hotti, kuvat Alamy Stock Photo / All Over Press

Kommentoi »