Tuulilasi

Riutuva autoteollisuus uuden uhan edessä – tämä asia syö kymmeniä miljardeja euroja autotehtaiden pussista

Riutuva autoteollisuus uuden uhan edessä – tämä asia syö kymmeniä miljardeja euroja autotehtaiden pussista
Autoteollisuudella on ollut korona-aikana valtavia vaikeuksia, kun myyntiluvut ovat romahtaneet pahimmillaan todella pohjille. Nyt kun tilanne on siltä osin paranemassa, uusi uhka on jo ilmaantunut näyttämölle.
Julkaistu: 14.5.2021

Konsulttiyhtiö AlixPartnersin mukaan mikrosirujen erittäin hankala saatavuus tulee maksamaan autoteollisuudelle globaalisti jopa 90 miljardia euroa tämän vuoden aikana. Ennuste on lähes tuplaantunut tammikuusta.

Syynä mikrosirujen tuotannon hidastumiselle on ollut mm. siruvalmistaja Renesasin tehtaan tulipalo Japanissa sekä Texasin hankalat olot ja Taiwanin tulvat, jotka ovat hidastaneet toimitusketjuja.

”Koronapandemian aikaansaama sirukriisi on räjähtänyt käsiin muutamien yhteensattumien vuoksi, normaalisti ne olisivat autoteollisuudelle vain pieniä kuoppia tiessä. Nyt nämä yhdessä ovat aiheuttaneet hankalan tilanteen”, sanoo AlixPartnersin Mark Wakefield.

Mikrosirut ovat erittäin tärkeitä nykypäivän autoteollisuudessa, niitä käytetään esimerkiksi tietoviihdejärjestelmissä, ajoavustimissa, jarruissa ja ohjaustehostimissa. Asiantuntijoiden mukaan uusissa autoissa voi olla jopa satoja siruja.

”Tämän päivän autoissa voi olla jopa yli 1400 sirua. Määrä tulee vielä kasvamaan sähköautojen, liitettävyyden ja autonomisten ominaisuuksien lisääntyessä. Sirupula on autoteollisuudelle hyvin vakava paikka. Oletettavasti tilanne jatkuu ainakin ensi vuoden alkupuolelle ja aiheuttaa monille valmistajalle tuotantovaikeuksia”, kommentoi AlixPartnersin toimitusjohtaja Dan Hearsch CNBC:lle.

4 kommenttia