Apu

Ritva Valkama 1932–2020: "Sattui täydellinen viimeinen rooli, kiitos Kari Hotakaisen, jota rakastan"

Ritva Valkama 1932–2020: "Sattui täydellinen viimeinen rooli, kiitos Kari Hotakaisen, jota rakastan"
Ritva Valkama on nukkunut pois 8.5.2020. Julkaisemme näyttelijälegendan muistoa kunnioittaen uusintana haastattelun, jonka hän antoi Avulle esiinnyttyään viimeisen kerran teatterin lavalla 13.4.2013. Näytelmä oli Kari Hotakaisen kirjoittama Ihmisen osa Helsingin kaupunginteatterissa.
Julkaistu: 9.5.2020

Tämän ihmisen osa oli syntyä teatteriin, näyttelijäperheen tyttäreksi, olla lahjakas, tulla näyttelijäksi, avioitua näyttelijäperheen näyttelijäpojan kanssa. Tämä ihminen sai tyttären, josta tuli näyttelijä ja jonka lapsista kaksi on jatkanut suvun tietä.

Seitsemällä vuosikymmenellä näyteltyään Ritva Valkama, tämä ainutlaatuinen näyttelijä, päätti paketoida uransa, sanoa hyvästit Kari Hotakaisen hienon Ihmisen osa -näytelmän Salme Malmikunnaksena. Rooli on Valkamalle isolla sydämellä kirjoitettu, vaikka kulkikin kirjan kautta.

Teksti on niin hyvä ja tosi, että viimeisessä esityksessä ei ehdi muuta miettiä kuin maailmanmenoa, ei Valkaman lähtöä. Vaikka taustalla kaihertaa ja liikuttaa. Aplodit ovat hellät ja pitkät, koko katsomo seisoo, ei tahtoisi päästää Valkamaa pois.

Täydellinen viimeinen rooli

Kahta päivää myöhemmin Valkama istuu lempinojatuolissa kotonaan ja toipuu.

– Sattui täydellinen viimeinen rooli, kiitos Kari Hotakaisen, jota rakastan! Mutta nyt on helpottunut olo, en olisi jaksanut. Kroppani ei oikein tottele minua enää. Ihmisellä täytyy olla oikeus lopettaa, Ritva Valkama sanoo.

– Kaikki kysyvät, että mitä nyt teet. En mitään! Luen vain! Kaikille olen sanonut, että korkeintaan radioon, Valkama toteaa päättäväisesti.

Viimeisen näytöksen jälkeen Valkamaa juhlittiin hyvällä illallisella Helsingin kaupunginteatterin lämpiössä.

– Ihmiset olivat kauhean kivoja, kehuivat. Sanoin, että en mä vielä ole kuollut! Tyttärenpojatkin, isoja miehiä jo, olivat laittaneet pikkutakit päälle, en ole niitä kuin pusakoissa ennen nähnyt. Kaikki ottivat kuvia, kun nostin päätäni, niin viisi iPhonea oli siinä rivissä: taidan olla kuuluisa ihan!

Valkamalla on tapana kommentoida elämänmenoa Pertti Palon kuvalle kodin seinällä. Juhlan jälkeen väsytti niin, ettei Pepellekään ollut kerrottavaa.

– Vielä käyn vähän ylikierroksilla. Sängyssä uni ei tule, nojatuolissa tulee. Kirjoja on tuossa kasa, Esko Valtaojan uusin, Sota ja rauha, dekkareita. Eikä tarvitse enää edes ääntään avata!

Unohtumaton Ritva Valkama voi lähteä meiltä, mutta ei meistä.

Haastattelu on tehty 15.4.2013, kaksi päivää Ritva Valkaman viimeisen teatteriesiintymisen jälkeen.

Kommentoi »