Mondo

Risteilyllä koet Alaskan upean luonnon helposti ja mukavasti

Risteilyllä koet Alaskan upean luonnon helposti ja mukavasti
Alaskan-risteilyllä tuntee välillä olevansa keskellä luonto­dokumenttia. Rannikkoa pitkin kulkevilla laivamatkoilla maisemia voi ihailla lähes koko ajan.
Julkaistu: 27.12.2020

Alaska tunnetaan lempinimellä viimeinen rintama. USA:n suurimmassa osavaltiossa välimatkat ovat pitkiä ja liikkuminen paikoin hankalaa. Sen luontoelämykset ja paikallisen kulttuurin voi kuitenkin kokea helposti ja mukavasti risteilyaluksen matkassa.

Kausi kestää keväästä syksyyn, ja matkoja järjestävät lukuisat varustamot, esimerkiksi Norwegian Cruise Line. Reitit ja aikataulut vaihtelevat yhtiöstä riippuen. Valmisretkiä maapäiville voi ostaa paikallisilta retkijärjestäjiltä tai risteilyvarustamon kautta.

Alaskan tärkein nähtävyys on luonto. Lumihuippuiset vuoret, joiden rinteitä peittävät havupuut. Jylhät vuonot, vuolaat vesiputoukset ja kaiken yllä leijuva paksu usvamatto. Valtavat siniset jäätiköt ja niistä mereen lohjenneet jäälautat, joiden päällä lauma hylkeitä viettää siestaa.

Risteilyllä tuntuu välillä kuin olisi keskellä luonto­dokumenttia. Maisemasta ei halua irrottaa katsettaan, sillä koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Puun latvustosta erottuva valkoinen piste onkin valkopäämerikotka, joka levittää siipensä ja pudottautuu liitoon kohti saalista. Meren pinnalle putkahtava otus osoittautuu vekkuliksi merisaukoksi. Kauempaa kuuluva pärskähdys enteilee ryhävalaan näyttäytymistä. Pian sen valtava selkäevä ilmestyy pintaan.

Risteilyaluksen kyydissä matkusta­es­­­saan voi bongata vaikkapa ryhävalaan.

Loppukesästä voi myös seurata, kun tuhannet lohet nousevat merestä jokiin kutemaan. Tämä on mahdollista Alaskan lohipääkaupungissa Ketchikanissa, joka kuuluu useimpien risteilijöiden reitille. Lohet houkuttelevat talviunilta heräileviä karhuja, joiden bongaaminen on toden­näköisempää juuri lohennousun aikaan. Karhuja voi nähdä myös järjestetyillä retkillä.

Alaskan alkuperäis­kansojen kulttuureihin ja historiaan voi tutustua museoissa, perinne­keskuksissa ja työpajoissa.

Kommentoi »