Apu

Miten ratkaistaan Suomen ja Euroopan riippuvuus Venäjän energiasta? ”Löisi Venäjän polvilleen viimeistään muutamassa kuukaudessa”

Miten ratkaistaan Suomen ja Euroopan riippuvuus Venäjän energiasta? ”Löisi Venäjän polvilleen viimeistään muutamassa kuukaudessa”
Ongelman ydin on ahneus, eli energiaa on hankittu ainoastaan sillä perusteella, mistä halvimmalla saa. Samasta syystä Euroopassa on suljettu silmät Venäjän väkivallalta, arvioi Aleksanteri-instituutin Venäjän energiapolitiikan asiantuntija.
Julkaistu: 12.4.2022

Ukrainan sota on nostanut esille karun tosiasian – Euroopan maat ovat olleet jo vuosikymmeniä hyvin riippuvaisia Venäjältä hankitusta energiasta. Ei siis ihme, että tehokkain pakote eli tuon kaupan lopettaminen, herättää vastustusta EU:ssa.

Ongelman ydin on se, että energiaa on hankittu ainoastaan sillä perusteella, mistä halvimmalla saa. Tämä puolestaan on aiheuttanut kroonisen riippuvuuden Venäjästä.

− Yksi syy tilanteeseen on silkka ahneus, jonka takia Euroopassa on suljettu silmät jo vuonna 2014 alkaneelta väkivallalta. Venäjän presidentti laskee sen varaan, ettei esimerkiksi Saksa halua lopettaa kauppaa. Nyt pitäisi toimia kuin Putin, eikä miettiä taloutta. Energiakaupan lopettaminen löisi Venäjän polvilleen viimeistään muutamassa kuukaudessa, Venäjän energiapolitiikan asiantuntija Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Pientä lovea Venäjän valtion kassaan on jo kuitenkin tehnyt Urals-öljyn markkinahinnan laskeminen sekä se, että osa yrityksistä on päättänyt tehdä omia ratkaisujaan, eikä jäädä odottelemaan EU:n päätöstä. Lisäksi Yhdysvallat ja Britannia ovat jo lopettaneet kaupan Venäjän kanssa.

− Päätös oli näille valtioille helpompi. Ne eivät ole yhtä riippuvaisia Venäjästä, vaikka toki Yhdysvaltoihinkin tulee Venäjältä öljyä ja päätöksen myötä bensa kallistuu. Saksan ja Tšekkien jalostamot ovat venäläisen öljyputken päässä, mikä hankaloittaa toiminnan muuttamista.

Sama tilanne on Tynkkysen mukaan myös esimerkiksi Nesteen Porvoon jalostamolla. Yhtiön menestys perustuu venäläisen runsasrikkisen öljyn tehokkaaseen jalostukseen. Kaksi kolmasosaa tuotannosta myydään maailmalle eli Suomen tarpeisiin riittäisi muualta tuotu öljy.

− Porvoon jalostamossa voitaisiin käyttää muualtakin tullutta öljyä, kunhan tarvittavat muutokset tuotantoprosesseihin on tehty. Tähän luonnollisesti menee hieman aikaa, mutta muutos ei ole mahdoton. Neste on samassa liemessä kuin muutkin isot jalostamot, jotka yrittävät nyt haalia öljyä muualta.

− Suomessakin energian hinta nousisi, jos tuonti Venäjältä loppuu. Nyt katsotaan, mitä Eurooppa on valmis maksamaan rauhasta. Lisäksi punnitaan EU:n yhtenäisyys. Tällä hetkellä kaikki kyräilevät, eikä kukaan tee päätöstä, Venäjän energiapolitiikan asiantuntija Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

Kansalaispaine voi saada yritykset pyörtämään päätöksensä

Ennen kuin EU tai Suomi tekee virallisen päätöksen, on asia yksittäisten yritysten vastuulla. Osa yrityksistä on jo etsinyt vaihtoehtoisia energiantoimittajia. Toiset taas vetoavat Tynkkysen mukaan muun muassa vuodenvaihteeseen voimassa oleviin sopimuksiin.

− Venäjä on myös kiristänyt länsimaisia yrityksiä. Se on uhannut toimittaa Venäjällä toimivien yritysten johtajat vankilaan, jos yritykset lähtevät maasta.

Venäläinen energia on ollut yrityksille edullinen vaihtoehto, ja siksi siitä luopuminen ei välttämättä houkuttele. Toisaalta vaakakupissa painaa mainehaitta, josta esimerkiksi Shell ja Helen ovat saaneet jo osansa.

− Shell osti öljytankkerillisen venäläistä öljyä ja asiasta nousi hirveä meteli. Lopulta yhtiö lupasi lahjoittaa öljystä saamansa voiton Ukrainan tukemiseksi. Tuon kohun jälkeen Shell muutti linjaansa. Ilman virallisia päätöksiä ainoastaan kansalaispaine onkin tehokkain tapa saada yritykset pyörtämään päätöksiään.

Muissakin öljyvaltioissa ongelmia

EU-tasolla päätöksenteon jarruina toimivat etenkin Saksa ja Unkari. Yli puolet Saksassa käytettävästä kaasusta tulee Venäjältä, joten talousvaikutukset mietityttävät maan johtoa. Tynkkysen mukaan Unkarin vastahankaisuuden taustalla on puolestaan ideologia – pääministeri Viktor Orbán haluaa ostaa venäläistä kaasua, sillä se kuuluu hänen populistiseen politiikkaansa.

− Suomi voisi hyvin tehdä oman päätöksen, eikä vain odotella EU:n kantaa. Täällä kaikki puolueet ovat venäläisestä energiasta luopumisen kannalla. Ilman virallista päätöstä yrityksille ei voida määrätä sanktioita ja ne voivat jatkaa kauppaa Venäjän kanssa niin halutessaan.

Haasteena on sekin, etteivät muutkaan isot öljyvaltiot ole ongelmattomia Norjaa lukuun ottamatta. Vaikka iso öljyn ja kaasun tuottaja Norja käyttää itse ainoastaan uusiutuvaa energiaa, ei se voi kuitenkaan enää lisätä tuotantoaan. Niinpä katseet pitää kääntää muihin öljymaihin.

− Monet öljyvaltioista ovat diktatorisia, autoritäärisiä ja väkivaltaisia. Nyt ollaankin tilanteessa, että useasta vaihtoehdosta pitää valita pienin paha. Eurooppa ei aikoinaan miettinyt öljykumppaneilleen kestävyys- ja demokratiastandardeja, ja nyt öljyvaltiot sanelevat ehdot.

Hajautettu energiamalli kerää kiitosta

Suomen energiatilannetta helpottaa se, että Olkiluoto 3 alkaa kesällä toimia täydellä teholla. Lisäksi tuulivoimaa on tulossa paljon lisää.

− Päätös energiakaupan lopettamisesta Venäjän kanssa on haastava, mutta olisi moraalisesti oikein luopua näistä virroista. Ongelmana on, että niin kauan kuin asiasta ei ole virallista päätöstä, energiafirmat ovat ne, jotka tekevät asiaan liittyvät linjaukset.

Suomen huoltovarmuus energian suhteen ei Tynkkysen mukaan ole uhattuna, sillä täällä mikään energiamuoto ei dominoi. Emme ole siis yhtä riippuvaisia vaikkapa kaasusta kuin esimerkiksi Unkari, Tšekki, Saksa ja Itävalta.

− Tilanteeseen vaikuttaa sekin, että Haminaan valmistuu nesteytetyn kaasun satama, josta voi syöttää kaasua verkostoon. Emme ole samalla tavalla venäläisen putkikaasun varassa kuin pari vuotta sitten. Meillä on myös omaa vesivoimaa, bioenergiaa ja osa ydinvoiman uraanista ostetaan muualta. Hajautettu mallimme on saanut kiitosta sekä kotimaassa että maailmalla, Tynkkynen sanoo.

1 kommentti