Haussa täydellisesti istuvat vaelluskengät? Löydä juuri sinun jaloillesi sopiva lesti!
Mainos: Hanwag
Haussa täydellisesti istuvat vaelluskengät? Löydä juuri sinun jaloillesi sopiva lesti!
Kaikki jalat eivät ole samanlaisia, miksi siis kenkien pitäisi olla? Saksalaisen Hanwagin vaelluskengissä on erilaisia lestejä, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman. Retkeilyasiantuntija Antti Karrus kertoo, miksi nämä yksilölliset kengät ovat loistovalinta ulkoilijalle.
Julkaistu 10.8.2022

Retkeilijän jalat tekevät raskasta työtä tiettömillä taipaleilla, juurakoissa, metsäpoluilla ja pitkospuilla. Vaeltaja saattaa kulkea helposti kymmenien tai satojen kilometrien matkoja.

Tästä syystä monet ovat sitä mieltä, että kengät ovat se kaikista tärkein retkeilyvaruste. Matkan taittaminen on huomattavasti miellyttävämpää, kun jalkineet istuvat täydellisesti omaan jalkaan eivätkä hierrä.

Hanwag on valmistanut vaelluskenkiä Saksassa jo yli sadan vuoden ajan.

Ihmisten jalat eivät ole samasta muotista, joten on hieman kummallista, että yksilöllisiä kenkiä on saatavilla niin vähän. Perinteikkään saksalaisen retkeilyjalkinebrändi Hanwagin valikoimasta yksilöllisyyttä kuitenkin löytyy. Merkin valikoimassa on normaalin lisäksi muun muassa leveä, kapea ja vaivaisenluulle sopiva lesti. Yhteensä erilaisia lestejä on kuusi.

Kengät syntyvät tehtaalla käsityönä, mikä lisää entisestään niiden istuvuutta hankaliinkin jalkoihin.

Hanwagin retkeilyasiantuntija Antti Karrus kertoo kuulevansa usein asiakkaista, jotka ovat ilahtuneet ikihyviksi löydettyään kerrankin itselleen sopivat jalkineet.

– Perimmäinen juttu on se, että pystymme palvelemaan ihan kaikkia. Meiltä löytyy kenkä jalkaan kuin jalkaan.

Kengät syntyvät tehtaalla käsityönä ja niitä tehdään peräti kuudessa eri lestissä.

Vaivaisenluusta kärsivät joutuvat usein valitsemaan kengät, jotka ovat heille aivan liian leveät muualta kuin vaivaisenluun kohdalta. Hanwagin kengissä tätä ongelmaa ei ole, sillä ne on muotoiltu juuri vaivaisenluuta varten. Kengissä on 10 millimetrin korotus vaivaisenluun puolella, jolloin ongelmakohta saa tarvittavaa tukea, mutta kenkä ei paina.

Karruksen mukaan Hanwag-kenkien laatu näkyy esimerkiksi saumojen muotoilussa, istuvuudessa ja rullaavuudessa. Hänen mielestään kengät ovat toinen niistä asioista, joihin retkeilijän kannattaa panostaa.

– Niin sanotut ergonomiavarusteet, eli kengät ja kantoväline, vaikuttavat mukavuuteen kaikista eniten.

Pitkä historia

Hanwagin kotipaikka on Baijerissa, missä on perinteisesti arvostettu käsityötä.

Hanwag aloitti kiipeily- ja retkeilykenkien valmistamisen Münchenin lähellä Vierkirchenissä vuonna 1921. Yli 100-vuotiaasta brändistä on pitkän historiansa aikana tullut retkeilypiireissä jo käsite.

Kenkien valmistus perustuu perinteikkääseen baijerilaiseen käsityöläistaitoon, jossa teknisen taidokkuuden lisäksi panostetaan myös jatkuvaan kehitystyöhön.

Vaelluskengän valmistaminen ei ole aivan yksinkertaista, sillä siinä on jopa 180 erillistä osaa, ja valmistusprosessi koostuu kymmenistä erilaisista tuotantovaiheista.

100 % Made in Europe – täysin eurooppalainen tuote

• Hanwag-vaellusjalkineiden kotipaikka löytyy Saksan Baijerista. Lisäksi kenkiä tehdään Saksan lounaisosissa, Kroatiassa, Unkarissa, Bosnia ja Hertsegovinassa, Romaniassa ja Serbiassa.

• Korkea laatu, suunnittelumahdollisuudet ja pienempi ympäristökuormitus ovat Hanwagille syitä pitää valmistus Euroopassa.

• Myös kaikki käytettävät materiaalit nahasta kengännauhoihin ovat Euroopasta. Ainoastaan jakinnahkaa, jota käytetään joissain malleissa, tuodaan Tiibetistä.

Kestävyys kunniaan

Kaikki Hanwagin tehtaat sijaitsevat Euroopassa.

Hanwagin toiminnassa vastuullisuus näkyy niin materiaaleissa, työskentelyolosuhteissa kuin tuotteiden kestävyydessä. Esimerkiksi nahka on aina parasta laatua.

– Yksi osa vastuullisuuttamme jalkinebrändinä on tehdä mahdollisimman pitkäikäisiä tuotteita. Saksalainen jalkinekulttuuri on hyvin ergonomia- ja laatukeskeinen, Karrus painottaa.

Valluskengän valmistuksessa on kymmeniä eri vaiheita.

Valtaosa Hanwagin kengistä valmistetaan niin, että pohjan kuluessa se voidaan vaihtaa. Kuluneen kengän voi viedä mihin tahansa Hanwagin jälleenmyyntipisteeseen, mistä se toimitetaan tehtaalle uudelleenpohjattavaksi.

– Kuluttaja voi vaihtaa kenkien pohjat kaksi, kolme kertaa, minkä ansiosta kengän elinkaari voi olla jopa 30–40 vuotta.

Osa Hanwagin vastuullisuutta on sekin, että kenkien tuotanto on pidetty täysin Euroopassa. Brändin johdolle on tärkeää esimerkiksi tietää tarkalleen, millaisissa olosuhteissa kenkätehtailla työskennellään. Työolot ovat reilut, ja brändi kantaa sosiaalista vastuuta esimerkiksi pitämällä työsuhteet pitkäaikaisina. Myös tuotantoketjut pysyvät läpinäkyvinä ja luotettavina, kun kaikki tapahtuu Euroopassa.

Myydyimmät mallit

Tatra II Wide ja Wide Lady sekä Banks SF Extra GTX ja Lady GTX: Tatra- ja Banks-malleista on saatavilla useita eri lestivaihtoja. Wide- ja SF Extra -lesteissä on lisätilaa päkiän alueella, mikä sopii erityisen hyvin suomalaiseen jalkaan. Suunniteltu vaellukseen ja retkeilyyn.

Blueridge ES ja Lady ES: Ketterät kengät sopivat helpohkoon maastoon.

Alta II Bunion Lady GTX: Naisten leveälestinen, erityisesti vaivaisenluita ja jalkaterän vaivoja silmällä pitäen suunniteltu vaelluskenkä.

Banks Low GTX ja Lady GTX sekä Blueridge Low ES ja Lady ES: Matalavartiset retkeilykengät. Mallistosta löytyvät tukevuudeltaan sopivat kengät niin päiväretkelle kuin vaativaan patikointiinkin.

Retkeilypiireissä perinteikkäitä Hanwagin kenkiä arvostetaan korkealle.

Kevyemmät kengät ovat hyvät päiväretkelle, kun taas pidemmille vaelluksille Karrus suosittelee hieman jäykempää mallia, kuten Tatraa. Jäykkyys tuo tukea jalalle pidemmillä matkoilla ja vaikeammissa maastoissa, joissa on paljon nousua ja laskua.

Tosin asiakkaat toteavat usein, että Hanwagin kevyetkin vaelluskengät tuntuvat jalassa niin hyvältä, että niillä voi lähteä myös pidemmälle vaellukselle.

– Pyrimme toimillamme olemaan premium-brändi, joka tarjoaa maailman laadukkaimpia vaelluskenkiä. Meille tärkeintä on aina se, että kenkämme ovat äärimmäisen korkeaa laatua, Karrus tiivistää.

Voit lukea lisää tuotteista täältä. Hanwag-kengät ovat saatavilla hyvin varustelluista retkeilykaupoista ympäri Suomen.

Kenkiin käytetään vain parhaita eurooppalaisia raaka-aineita. Ainoastaan jakinnahkaa tuodaan Tiibetistä.
Kommentoi »