Mondo

Resepti: Kurdilaiset lammasnyytit

Resepti: Kurdilaiset lammasnyytit

Keittiömestari Kozeen Shiwanin kotona lammasnyyttejä eli kubbaa tehdään silloin, kun ruuanlaittoon voi käyttää aikaa. Keittiössä puuhailun palkitsee mahtava maku ja lopuksi uppopaistettavat kananmunat.
Teksti Mari Cadaut
Kuvat Antti Vettenranta
Mainos

”Kurdilaista kubbaa on syöty perheessäni aina. Maustetulla lampaanjauhelihalla täytetty, uppopaistettu riisimassa on herkullista mutta hiukan työlästä valmistaa. Kun muutimme Suomeen, äidilläni oli tapana kokata näitä täytettyjä riisinyyttejä ennen lauantaisaunaa. Hän teki niitä kerralla paljon ja laittoi osan pakkaseen. Parasta meistä lapsista olivat kananmunat, jotka uppopaistetaan lopuksi öljyssä. Tappelimme siitä, kuka saa parhaat palat! Kun työskentelin ravintola Askissa, kubba oli henkilökunnan suosikkiruoka.”

Keittiömestari Kozeen Shiwan järjestää pop up -illallisia ja on avaamas­­sa omaa ravintolaa Helsinkiin.

Kubba

Neljälle

5 dl puuroriisiä

3 rkl jauhettua kurkumaa

suolaa

Täyte

300 g lampaanjauhelihaa

1 sipuli

0,5 dl rusinoita

0,5 dl kuorittuja manteleita

1 ruukku lehtipersiljaa

rypsiöljyä uppopaistamiseen

4 kananmunaa

Lisäksi

pitaleipiä

tomaatti- ja kurkkuviipaleita

suikaloitua punasipulia

hienonnettua persiljaa, korianteria ja minttua

1-2 sitruunaa

1. Keitä riisi kypsäksi kurkuman kanssa ja mausta suolalla. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Hienonna riisi käsin tai yleiskoneessa tasaiseksi muotoiltavaksi massaksi.

2. Tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Paista sipuli ja jauheliha pannulla ja mausta suolalla. Anna jäähtyä. Rouhi mantelit kevyesti ja hienonna persilja. Lisää rusinat, mantelit ja persilja jauhelihan joukkoon.

3. Tee riisimassasta kämmenen kokoisia levyjä, laita lusikallinen täytettä levyn keskelle ja sulje nyytti. Uppopaista nyyttejä 160-asteisessa rypsiöljyssä kunnes ne ovat rapeita ja nousevat öljyn pinnalle.

4. Uppopaista lopuksi kananmunat samassa öljyssä.

5. Tarjoile kubbat pitaleivän sisällä uppopaistetun munan, tomaatin, kurkun, sipulin ja yrttien kera. Purista päälle sitruunamehua.

Julkaistu: 29.3.2018