
”Kurdilaista kubbaa on syöty perheessäni aina. Maustetulla lampaanjauhelihalla täytetty, uppopaistettu riisimassa on herkullista mutta hiukan työlästä valmistaa. Kun muutimme Suomeen, äidilläni oli tapana kokata näitä täytettyjä riisinyyttejä ennen lauantaisaunaa. Hän teki niitä kerralla paljon ja laittoi osan pakkaseen. Parasta meistä lapsista olivat kananmunat, jotka uppopaistetaan lopuksi öljyssä. Tappelimme siitä, kuka saa parhaat palat! Kun työskentelin ravintola Askissa, kubba oli henkilökunnan suosikkiruoka.”
Keittiömestari Kozeen Shiwan järjestää pop up -illallisia ja on avaamassa omaa ravintolaa Helsinkiin.
Kubba
Neljälle
5 dl puuroriisiä
3 rkl jauhettua kurkumaa
suolaa
Täyte
300 g lampaanjauhelihaa
1 sipuli
0,5 dl rusinoita
0,5 dl kuorittuja manteleita
1 ruukku lehtipersiljaa
rypsiöljyä uppopaistamiseen
4 kananmunaa
Lisäksi
pitaleipiä
tomaatti- ja kurkkuviipaleita
suikaloitua punasipulia
hienonnettua persiljaa, korianteria ja minttua
1-2 sitruunaa
1. Keitä riisi kypsäksi kurkuman kanssa ja mausta suolalla. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Hienonna riisi käsin tai yleiskoneessa tasaiseksi muotoiltavaksi massaksi.
2. Tee täyte. Kuori ja hienonna sipuli. Paista sipuli ja jauheliha pannulla ja mausta suolalla. Anna jäähtyä. Rouhi mantelit kevyesti ja hienonna persilja. Lisää rusinat, mantelit ja persilja jauhelihan joukkoon.
3. Tee riisimassasta kämmenen kokoisia levyjä, laita lusikallinen täytettä levyn keskelle ja sulje nyytti. Uppopaista nyyttejä 160-asteisessa rypsiöljyssä kunnes ne ovat rapeita ja nousevat öljyn pinnalle.
4. Uppopaista lopuksi kananmunat samassa öljyssä.
5. Tarjoile kubbat pitaleivän sisällä uppopaistetun munan, tomaatin, kurkun, sipulin ja yrttien kera. Purista päälle sitruunamehua.