Tuulilasi

Renkaanvaihtoaika lähenee - myös kesärenkaiden on oltava hyvässä kunnossa

Renkaanvaihtoaika lähenee - myös kesärenkaiden on oltava hyvässä kunnossa
Renkaanvaihtoajan lähestyessä on hyvä tarkastaa kesärenkaiden kunto. Varsinkin sadekeleillä kesärenkaan pito-ominaisuuksien merkitys korostuu. Kuluneilla kesärenkailla jarrutusmatka pitenee ja rengas nousee vesiliirtoon herkemmin. Nokian Renkaiden teettämän kyselyn* mukaan kuitenkin vain 63 prosenttia suomalaisista tarkastaa kesärenkaidensa urasyvyyden.
Julkaistu: 18.3.2020

Renkaan ja tienpinnan välisestä pitävyydestä riippuu koko ajoneuvon hallinta. Lain mukaan kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta käytännössä renkaiden pito-ominaisuudet heikkenevät huomattavasti jo silloin, kun pääurien syvyys alittaa neljä millimetriä. Kesällä etenkin sadekelillä vesiliirron riski kasvaa, ja renkaiden kuluneisuudesta tulee turvallisuusriski.

"Urasyvyys vaikuttaa suoraan renkaan vesiliirto-ominaisuuksiin. Mitä kuluneemmat renkaat ovat, sitä herkemmin ne menettävät otteensa tienpinnasta. Siksi nopeutta on alennettava huomattavasti sadekeleillä vesiliirron välttämiseksi", sanoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Kesärenkaiden kunto kannattaa tarkastaa paitsi ennen allelaittoa myös vielä uudelleen kesän mittaan. Usein renkaiden kuluminen on nopeampaa heti kesärenkaiden vaihdon jälkeen alkukeväästä, sillä silloin tiet ovat karkeampia talven jäljiltä. Kesällä puolestaan helteet lisäävät renkaiden kulumista jonkin verran.

Vaikka laki sallii kuluneiden kitkarenkaiden käytön kesällä, on talvirenkaiden kesäkäyttö selkeä turvallisuusriski. Kitkarenkaiden talvikäyttöön suunniteltu kulutuspinnan kumisekoitus on liian pehmeää kesäkeleille, ja erityisesti märillä teillä kitkarenkaiden ominaisuudet eivät ole turvallisella tasolla.

Näin varmistat, että kesärenkaasi ovat turvalliset

Renkaiden turvallisuuteen pystyy vaikuttamaan myös itse. Renkaan käyttöikä vaihtelee, koska siihen vaikuttaa moni asia, kuten ajotyyli, renkaiden säilytys, renkaisiin kohdistuva kuormitus, ajonopeus, rengaspaine ja ajoalusta.

Omien kesärenkaidesi turvallisuutta ajatellen kannattaa huomioida seuraavat asiat:

• Tarkista renkaiden ilmanpaine noin kolmen viikon välein.

• Tarkasta, ovatko renkaat kuluneet tasaisesti. Epätasainen kuluminen on merkki vääristä ohjauskulmista tai liian alhaisesta rengaspaineesta.

• Säilytä renkaat oikein. Renkaisiin ei saa kohdistua puristusta tai jännitystä, eivätkä ne saa olla kosketuksissa esimerkiksi öljyyn tai liuottimiin. Myös UV-valolle altistuminen heikentää renkaiden kestävyyttä, joten renkaat kannattaa säilyttää sisätiloissa tai rengashotellissa.

• Tarkasta renkaiden ikä. Vanhojen renkaiden ominaisuudet heikkenevät kumiseoksen kovettuessa ajan myötä. Renkaiden käyttöiäksi suositellaan enintään kuutta vuotta, ja renkaan kokonaisiän on hyvä olla alle 10 vuotta. Valmistusaika on merkitty renkaan kylkeen.

• Renkaiden käyttöikä pitenee ja kuluminen on tasaisempaa, jos ne vaihdetaan akselilta toiselle noin 8 000–10 000 ajokilometrin välein. Pidoltaan paremmat renkaat kannattaa laittaa taka-akselille, sillä tämä vähentää riskiä auton joutumisesta sivuluisuun.

• Muista tarkastaa myös vararenkaan kunto.

2 kommenttia