Klovnit Suurella näyttämöllä: Red Nose Companyn Aleksis Kivi ihastuttaa Kansallisteatterissa
Kulttuuri
Klovnit Suurella näyttämöllä: Red Nose Companyn Aleksis Kivi ihastuttaa Kansallisteatterissa
Hauska ja lämminhenkinen Aleksis Kivi -esitys toi rakastetun klovnikaksikon Kansallisteatterin Suurelle näyttämölle. Isosta tilasta huolimatta kokemus oli intiimi ja yhteisöllinen.
Julkaistu 18.2.2022
Apu

Aleksis Kivestä ei ensimmäisenä tule naurunremakka mieleen. Nuorena, köyhänä ja kustantajien hylkäämänä kuollut kirjailija on kuitenkin saanut nimeään kantavan teoksen, joka sai Kansallisteatterin Suuren näyttämön yleisön nauramaan ja osoittamaan suosiotaan seisten. Voisiko sitä rajoitusten ja pitkän tauon jälkeen paremmin palatakaan teatteriin!

Kuvassa Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama.

Luontevasti etenevässä Aleksis Kivi -esityksessä kirjailija muuntuu lavalla paikoin jopa "Amerikan Kiveksi" eli Rockyksi, mutta kaikesta luovasta kaaoksesta syntyy koherentti katsaus Kiven elämään ja työhön. Red Nose Companyn klovnit punovat Kiven elämän ja teokset pakettiin, joka herättää tunteita, viihdyttää ja opettaa. Sen voisi hyvin nähdä porttiteoriana Kiven tuotantoon myös nuorille. Ehkä välitunnilla jatkossa pohditaan, kuka on Seitsemän veljeksen Juhani ja horoskooppien tapaan enintään ehkä nouseva Timo.

Klovnit Mike ja Zin, Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen, reagoivat parhaiden stand up -koomikoiden tapaan nopeasti tilanteisiin ja yleisön tekemisiin, joten jokainen esitys on hieman omanlaisensa. Aiemmin kaksikko on tarttunut yksittäisiin teoksiin Juoksuhaudantiestä Don Quijoteen, mutta pitää myös tämän laajemman kokonaisuuden langat hyvin käsissään. Suuresta näyttämöstä tulee kahden klovnin käsissä jopa intiimi tila, jossa saa kokee yhteyden koko yleisön ja esiintyjien kanssa. Käsikirjoituksesta vastaavat Ruuskanen ja Vasama yhdessä Eva Buchwaldin ja Linda Wallgrenin kanssa.

Kamariorkesteri Avanti! Niko Kumpuvaaran johdolla taikoo taustamusiikiksi tuttuja klassisia ja populaarimusiikin hittejä ja jopa Game of Thronesin tunnussävelmän. Yhdistelmä toimii hyvin ja moni melodia tuo lisämerkitystä lavan tapahtumille.

Aleksis Kivi lähtee Kansallisteatterin jälkeen kiertämään Suomea. Löydät esiintymispaikat täältä.

Kommentoi »