Apu

Helena Petäistö: Ranskassa poliisi ei epäröi hajottaa liian tiiviitä ihmisryhmiä ja terassipöydät levittäytyvät ajoteille asti turvavälien takia

Helena Petäistö: Ranskassa poliisi ei epäröi hajottaa liian tiiviitä ihmisryhmiä ja terassipöydät levittäytyvät ajoteille asti turvavälien takia
Helena Petäistö kysyy kolumnissaan, että mistähän ihmeen tottelevaisuudesta meitä nyt oikein kiitellään, kun hyvästä koronatilanteesta pitäisi kiittää ennen kaikkea maamme harvaa asutusta sekä sijaintia kaukana meren takana ja syrjässä kansainvälisen liikenteen solmukohdista?
Julkaistu: 14.7.2020

Sen jälkeen, kun ravintolat ja terassit taas avattiin, olen istunut yhden ainoan kerran terassilla Helsingissä. Onnekseni sain laitimmaisen pöydän, mutta muuten ei ollut turvaväleistä tietoakaan.

Siinä istuin ja ihmettelin ja lopulta päätin, että se saa toistaiseksi jäädä viimeiseksi kerrakseni. Palaan terassille vasta sitten, kun olen saanut suojakseni koronavirusrokotteen.

Jo vuosia olen valittanut, miksei Helsingin Senaatintorille saada terasseja elävöittämään komeaa miljöötä. Mutta apua! Nyt ne tulevat, kun ne ovat riski  –  ainakin, jos turvavälit laiminlyödään. 

Ranskalaiset vinkit koronan ehkäisyyn

Kesäkuun helleviikoilla sai ihmetellä Helsingin iltoja. Porukkaa velloi laumana ravintoloiden edessä. Lakkiaisiltana nuoret kerääntyivät puistoihin klimppeinä. Poliisi kuvaili juhlintaa rauhalliseksi. Turvavälien puuttumisesta ei kukaan kysynyt eikä sitä kommentoitu.

Helsingin ratikassa olen suojamaski kasvoillani kuin toiselta planeetalta, useimmiten ainoa tai lähes ainoa kummajainen. Mihin meiltä on unohtunut se yleinen tieto, että julkisissa liikennevälineissä pöpöt leviävät helposti? Montakohan flunssaa olen itsekin lentokoneista napannut? Onneksi presidentti Sauli Niinistö kertoi käyttävänsä kasvosuojaa kaupoissa. Siinä esimerkkiä panna se itsekin suojaksi, jos joutuu menemään ahtaaseen kauppaan tai apteekkiin.

Viime viikolla annettiin virallinen lausunto koronatilanteen rauhoittumisesta. Samaan aikaan kuuntelin Ranskan radion haastattelua, jossa Ranskan Immunologian laitoksen johtaja muistutti, että niin kauan kuin rokotetta ei ole, on kolmen kohdan sääntöä noudatettava ehdottoman tarkasti: 1) turvavälit 2) kasvosuoja ja 3) käsienpesu.

Myös 65 miljoonan asukkaan maassa on tilanne nyt hallinnassa. Juuri siksi näistä kolmesta perussäännöstä ei luovuta. Julkisissa liikennevälineissä on yhä maskipakko. Terassipöydät levittäytyvät jo ajoteille asti turvavälien takia. Poliisi ei epäröi hajottaa liian tiiviitä ihmisryhmiä.

Ikäihmiset uhmasivat rajoituksia

Mistä ihmeestä meillä kumpuaa kieltäytyminen noudattamasta varovaisuutta? Väsymisen voisi vähän paremmin ymmärtää, jos olisimme ranskisten tavoin joutuneet viettämään 55 vuorokautta tiiviisti sisätiloissa.

Meillähän on päästy tosi vähällä: on saatu ulkoilla vapaasti, ja kaikki kaupat ovat olleet auki. Ei Suomessa mitään vankilaelämää ole ollut missään vaiheessa paitsi senioreilla eli niillä, jotka ensin yllättivät kansoittamalla ostarit uhmakkaasti.

Mistähän tottelevaisuudesta meitä nyt oikein kiitellään, kun hyvästä tilanteesta pitäisi kiittää ennen kaikkea maamme harvaa asutusta sekä sijaintia kaukana meren takana ja syrjässä kansainvälisen liikenteen solmukohdista?

Tilanne on aivan toinen jättilentokenttien ja suurkaupunkien ruuhka-Euroopassa, jossa kiinalaismatkailijoiden massat parveilivat niin, että turistinähtävyydetkin peittyivät.

Nyt jos koskaan pitäisi korostaa varovaisuuden tärkeyttä niin kuin muualla tehdään, ettei tilanne pääse ryöpsähtämään käsistä. Näkymätön vihollinen on pirullinen viholainen. Se oli vähällä tappaa jopa sille irvailleen raavaan miehen nimeltä Boris Johnson.

Kenelläkään ei ole varaa lepsuilla ennen kuin rokote on keksitty.

2 kommenttia