Rakas Eurooppa
Matkailu
Rakas Eurooppa
Rakas Eurooppa on nyt isojen myllerrysten kohteena. Kävimme Pariisissa kysymässä, miltä iskujen kohteeksi joutuneen kaupungin ja laajemmin Euroopan tulevaisuus näyttää vapauden kaupungista käsin. Näin ajattelivat tapaamamme pariisilaiset.
Julkaistu 20.6.2016
Mondo

Vanha rakas Eurooppa on myllerrysten kohteena. Vapauden ja tasa-arvon periaatteille syntyneiden maiden arkea muuttavat terrori-iskut ja siirtolaisten virrat. Miltä maanosamme tulevaisuus näyttää Pariisissa? Kysyimme joukolta pariisilaisia.

Gilbert Umugame 26, kotoisin Ruandasta, opiskelee fysiikkaa yliopistossa Sorbonnessa

“Tulen tänne Bastillen markkinoille joka sunnuntai, se on minulle tärkeä rituaali. Käyn ensin kirkossa ja lenkillä. Vapautta on juuri se, kun voi juosta kanaalin vartta ja tulla tänne. Kun matkustaa päivittäin ruuhkabussissa kouluun vapautta ei tunne. Terrori-iskujen jälkeen on vähemmän vapautta, esimerkiksi kassit pitää aina avata yliopistolle mennessä, mutta nyt on löydettävä uudenlaisia tapoja olla vapaa rajoituksista huolimatta, olen varma, että pariisilaiset pystyvät siihen. Pariisi on valon ja romantiikan kaupunki, ihmeellisen ihana kaupunki.

Euroopan tulevaisuudessa positiivista voi olla yhteistyö eri tavoin. Esimerkiksi kuten Ranska ja Belgia nyt tekevät yhteistyötä terrorismia vastaan. Yhdessä on parempi kuin yksin.”

Christelle Mabanza  38, kotoisin Kongosta, töissä tullissa

"Pariisi on rakkauden ja romantiikan kaupunki. Vapaus on sitä, että saa osoittaa mieltään. Nyt Pariisin tunnelma on tyyntä myrskyn edellä, kulissien takana on paljon sellaista, mitä ei nähdä, vahvoja jännitteitä. Euroopan tulevaisuudessa positiivista kehitystä voi olla vain jos rajat avataan. Ihmiset pitää ottaa vastaan. Katsotaan mitä sitten tapahtuu.”

Eloise Bouchet 30, ranskan kielen opettaja, syntynyt Ranskassa

”Pariisin vapaus on ulkomaalaisten ylläpitämä klisee ja kulissi. Pariisissa on paljon kauniita kulisseja ja niiden takana paljon ongelmia. Terrori-iskujen jälkeen arki on pysynyt samana, pariisilaiset eivät anna sen muuttua, arjesta pidetään tiukasti kiinni. Euroopan tulevaisuudelta toivon vain että terrori loppuu ja osataan elää yhdessä.”

Giovany Elisabeth 21, kotoisin Martiniquelta, animaattori/ohjaaja

”Pariisi on ihmeellinen kaupunki. Se on parhaimmillaan illalla. Vapautta on paljon, saan tehdä mitä haluan. Tulevaisuudessa tärkeää olisi saada asuntoja asunnottomille.”

Estelle Ocloo 22, opiskelee muotia, syntynyt Ranskassa Kiliam Loddo 29, graafikko, syntynyt Ranskassa

”Vapautta Pariisissa on taide ja kulttuuri, sekä se kun voi tavata ystäviä, istua iltaa ravintolassa, syödä ja juoda, pitää hauskaa. Terrori-iskujen jälkeen yhteisöllisyys on korostunut, ystävyyssuhteet ovat tiivistyneet, halutaan pitää yhtä. Euroopan tulevaisuudessa vain solidaarisuus voi johtaa positiiviseen kehitykseen.”

Hiamer Boullaba  18, Tunisiasta, lukiolainen

”Vapaus Pariisissa tarkoitta sitä, että saa osoittaa mieltä ja tulla tänne. Haluan halata ihmisiä, koska rakastan ihmisiä. Uskon toivoon, mutta Euroopan tulevaisuudesta en tiedä.”

Kommentoi »