
Vanha rakas Eurooppa on myllerrysten kohteena. Vapauden ja tasa-arvon periaatteille syntyneiden maiden arkea muuttavat terrori-iskut ja siirtolaisten virrat. Miltä maanosamme tulevaisuus näyttää Pariisissa? Kysyimme joukolta pariisilaisia.
Gilbert Umugame 26, kotoisin Ruandasta, opiskelee fysiikkaa yliopistossa Sorbonnessa
“Tulen tänne Bastillen markkinoille joka sunnuntai, se on minulle tärkeä rituaali. Käyn ensin kirkossa ja lenkillä. Vapautta on juuri se, kun voi juosta kanaalin vartta ja tulla tänne. Kun matkustaa päivittäin ruuhkabussissa kouluun vapautta ei tunne. Terrori-iskujen jälkeen on vähemmän vapautta, esimerkiksi kassit pitää aina avata yliopistolle mennessä, mutta nyt on löydettävä uudenlaisia tapoja olla vapaa rajoituksista huolimatta, olen varma, että pariisilaiset pystyvät siihen. Pariisi on valon ja romantiikan kaupunki, ihmeellisen ihana kaupunki.
Euroopan tulevaisuudessa positiivista voi olla yhteistyö eri tavoin. Esimerkiksi kuten Ranska ja Belgia nyt tekevät yhteistyötä terrorismia vastaan. Yhdessä on parempi kuin yksin.”
"Pariisi on rakkauden ja romantiikan kaupunki. Vapaus on sitä, että saa osoittaa mieltään. Nyt Pariisin tunnelma on tyyntä myrskyn edellä, kulissien takana on paljon sellaista, mitä ei nähdä, vahvoja jännitteitä. Euroopan tulevaisuudessa positiivista kehitystä voi olla vain jos rajat avataan. Ihmiset pitää ottaa vastaan. Katsotaan mitä sitten tapahtuu.”
”Pariisin vapaus on ulkomaalaisten ylläpitämä klisee ja kulissi. Pariisissa on paljon kauniita kulisseja ja niiden takana paljon ongelmia. Terrori-iskujen jälkeen arki on pysynyt samana, pariisilaiset eivät anna sen muuttua, arjesta pidetään tiukasti kiinni. Euroopan tulevaisuudelta toivon vain että terrori loppuu ja osataan elää yhdessä.”
”Pariisi on ihmeellinen kaupunki. Se on parhaimmillaan illalla. Vapautta on paljon, saan tehdä mitä haluan. Tulevaisuudessa tärkeää olisi saada asuntoja asunnottomille.”
”Vapautta Pariisissa on taide ja kulttuuri, sekä se kun voi tavata ystäviä, istua iltaa ravintolassa, syödä ja juoda, pitää hauskaa. Terrori-iskujen jälkeen yhteisöllisyys on korostunut, ystävyyssuhteet ovat tiivistyneet, halutaan pitää yhtä. Euroopan tulevaisuudessa vain solidaarisuus voi johtaa positiiviseen kehitykseen.”
Hiamer Boullaba 18, Tunisiasta, lukiolainen
”Vapaus Pariisissa tarkoitta sitä, että saa osoittaa mieltä ja tulla tänne. Haluan halata ihmisiä, koska rakastan ihmisiä. Uskon toivoon, mutta Euroopan tulevaisuudesta en tiedä.”