Raitiovaunulla ympäri Tallinnaa - näin onnistut!
Matkailu
Raitiovaunulla ympäri Tallinnaa - näin onnistut!
Ota Tallinna haltuun raitiovaunun kyydissä. Hyppää ratikan kyytiin. Trammi numero 3 lähtee Tondista. Nouse ulos vaikka jokaisella pysäkillä ja päädy lopuksi Kadriorgin kauniiseen puistoon kävelylle ja leivoskahville.

Arvoisat matkustajat! Tervetuloa ratikkamatkallemme läpi Tallinnan linjalla 3 Tondista Kadriorgiin. Huippumodernit, Espanjassa valmistetut CAF Urgos vaunut saatiin Tallinnaan vuonna 2015 linjojen 3 ja 4 kunnostetuille kiskoille.

Ja lisää uudistuksia on tulossa. Maaliskuussa suljettiin linjojen 1 ja 2 yhteinen pääteasema Kopli. Kiskot menevät uusiksi, koska modernit vaunut eivät pääsisi etenemään kumpuilevilla, kolkkaavilla, jo ruostuneillakin raiteilla.

Koplin osin jo ränsistynyttä kaupunginosaa sekä läheisiä Kalamajaa ja Telliskiveä tähyilevät parhaillaan sekä trendikkäät boheemit että sijoittajat. Myös merenrantamaisemat houkuttelevat. Uusilla raitiovaunuilla Kopliin pääsee jo vuoden 2017 loppupuolella.  

Uuden raitiovaunun kyydissä pääsee näkemään Tallinnan aluetta kävelyreittejä pidemmälle, Kadriorgiin asti.

Ensimmäinen  pysäkki  Kalev on herkkusuille.  Suoraan edessä, Pärnun maantien toisella puolella Kohila-kadun kulmauksessa sijaitsee vuonna 1806 perustetun Kalev-makeistehtaan suklaakauppa.

Tuoksu liikkeessä on syntisen makea. Käsin tehdyt suklaakonvehdit maksavat 30–45 euroa kilo. Kymmenen erilaista konvehtia sisältävän rasian hinnaksi tuli 6,90 e. Tuliaisiksi voi ostaa myös suklaa-avaimen, 15 e, tai suklaisen herätyskellon, 10 e.

Tallinn-Väike -pysäkin tuntumassa on joitakin kodinkone- ja huonekalukauppoja. Pienen happihyppelyn aikana voi tutustua tallinnalaiseen kerrostalo- ja omakotitaloalueeseen pikku puutarhoineen.

Seuraavan  pysäkin nimi Vineeri tarkoittaa vaneria. Entinen Lutherin vaneritehdas näkyy pysäkille tultaessa ratikan ikkunasta hieman taaempana oikella puolella. Vuonna 1905 valmistunut tehdasrakennus on suomalaisen arkkitehtikolmikon Gesellius, Lindgren & Saarisen suunnittelema. Rakennuksessa (Vana-Lõuna 37) sijaitsevassa Pagaripoisid-kahvilassa voit nauttia kahvit uunituoreiden leivonnaisten kera.

Kosmos on seuraavalla pysäkillä näkyvä korskeata neuvostotyyliä uhkuva elokuvateatteri, jonka mukaan raitiovaunupysäkki on saanut nimensä.

Modernisoitu kolmen elokuvasalin tila kantaa nyt nimeä IMAX elokuvateatteri Kosmos. Tässä voi pitää parin tunnin tauon ja katsoa viroksi tekstitetyt elokuvauutuudet. Toinen mahdollisuus on uppoutua toviksi Tallinnan raitiotieliikenteen historiaan.

Tallinnan hevosvetoinen raitiotieliikenne alkoi 12.8.1888. Linja kulki Vanaturu kaelista (ravintola Olde Hansan kohdalta)  Viru-katua Kadriorgin puistoon.

Maailmansodan kipinät ulottuivat myös tsaarin Venäjään kuuluneen Viron alueelle ja pakottivat sulkemaan raitiolinjan. Liikenne avattiin uudelleen 13.5.1921 juuri itsenäistyneessä Virossa ja silloin moottorivaunuin Narvan maantiellä.

Ensimmäinen sähköinen linja avattiin 29.10.1925 Vapauden aukiolta (Vabaduse väljak) Kadriorgin puistoon. Linja 3 kulkee nyt osittain samalla reitillä.

Vabaduse väljakin pysäkin kulmassa seisoo jo vuonna 1937 avattu hotelli Palace. Nyt Palace on rankattu palvelultaan Viron parhaaksi. Hotellin aamiainen on loistava. Suurin sviitti on pinta-alaltaan reilun omakotitalon kokoinen ja allasosastolla on monipuolinen kuntosali.

Muodista kiinnostuneen matka suuntaa Viru-keskukseen.

Virun pysäkki sijaitsee Tallinnan Cityssä. Pysäkki on keskellä katua, eikä korokkeita ole. Autot pysähtyvät huomaavaisesti raitiovaunun taakse. Hyppää kyydistä tässä, kun haluat piipahtaa vanhassa kaupungissa. Viru-keskuksesta löytyy Kaubamaja lukuisine muotiosastoineen ja paljon muitakin liikkeitä.

Virun ja Vabaduse Väljakin pysäkkien välissä sijaitseva Savoy Boutique hotellin (Suur-karja 17/19) ravintola MEKK (Modern Estonian Cuisine) on käymisen arvoinen. Tästä pääsee helposti Viru-kadulle, vaikkapa sen alkupään kukkakioskeille, joista saa monivärisen kymmenen ruusun kimpun kymmenellä eurolla.

Hobujaaman pysäkillä kohtaavat kaikki raitiovaunulinjat. Rotermanni-korttelin ostoskeskus ravintoloineen, myymälöineen ja kauneushoitoloineen sijaitsee pysäkin tuntumassa. Aivan kaupungin ytimessä sijaitseva kortteli on arkkitehtuuriltaan moderni. Se tarjoaa viinikauppoja, muotiliikkeitä ja tuotemerkkejä, joita Suomessa ei vielä ole, esimerkiksi espanjalainen Bershka.

Kulman takaa löytyy Nordic hotell Forum, suomalaisten suosima hyvätasoinen matkailijahotelli. Hotellin kahdeksannen kerroksen rentoutumiskeskus saunoineen ja uima-altaineen tekee lomasta hemmottelua. Hobujaaman Baltica-korttelissa kannattaa katsastaa erityisesti sen vaatekaupat.

Ülikool on Tallinnan yliopiston pysäkki. Nouse rohkeasti opinahjon ovesta sisään ja Oaasi Bistroon, joka on avoinna arkisin 8–16 ja launtaisinkin 10–16.

Kallein lounasruoka on lohi lisukkeineen, 4 e, keiton leipineen saa hintaan 1,90 e.

Yksi suosituimmista menopaikoista on aikanaan The Lost Continentalina tunnettu ravintola Sex Püstols yliopiston pysäkin tuntumassa.

Pyhän Johanneksen kirkon edessä on vapaussodan muistomerkki.

Pysäkki nimeltään L.Koidula on saanut nimensä Viron ensimmäiseltä naisrunoilijalta, Lydia Koidulalta (1843–1886). Hänen tunnetuin runonsa Mu isamaa on minu arm on tuttu meille suomalaisillekin. Täällä kaupungin hulina on jo jäänyt taakse.

Linjan 3 päätepysäkki on Kadriorg. Pysäkin kohdalla on kaksikerroksinen ravintola Kadriorg (Waizenbergi 18), jonka isoista ikkunoista näkee ulos kauniille puistotielle. Ravintolan omistaa Erno Kaasik,  yksi Viron parhaista surffaajista. Modernin ravintolan ruokalista on kansainvälinen.

Jälkiruoan voi nauttia läheisen Kadriorgin puiston sisääntulon vieressä olevassa kahvila Katharinenthalissa (Weizenbergi 22). Sen rakennus on kauniin keltainen, valkoisilla pylväillä kuorrutettuna. Toisessa kerroksessa on avara salonki. Maista esimerkiksi mansikkaista pavlova-leivosta, 3,50 e.

Kadriorgin puisto on tsaari Pietari I Suuren vaimolleen Katariinalle perustama. Vuonna 1718 valmistuneessa Katariinan nimikkopalatsissa on museo ja pieni kahvila.

Puistossa voi ihailla presidentinlinnaa. Se jää Katariinan palatsin jälkeen vasemmalla, kun kävelee Waisenbergi-katua kohti taidemuseo Kumua.

Taidemuseo Kumun moderni rakennus on nähtävyys jo itsessään. Museossa on kesän aikana esillä virolaista nykytaidetta Viron taidemuseon kokoelmista sekä historiaa kertaava näyttely Viron taiteesta neuvostoaikana 1940–1991.

Ahkerimmat kävelijät jatkavat Kadriorgin puistosta kohti Suomenlahtea. Matkalla voi ihailla japanilaista puutarhaa ja edetä legendaariselle laululavalle asti.

Paluumatkan Cityyn voi heittää myös ratikalla. Vaunuun voi nousta myös pysäkiltä J. Poska: siitä linja 3 lähtee taas liukumaan kohti Tondia, sinne Kalevin suklaalla makeutettuun maisemaan.

Aja ratikalla

* Kertalippu maksaa 2 e (lapset 1 e), ja sen voi ostaa tasarahalla raitiovaunun kuljettajalta.

* Kannattavampaa on ostaa Tallinnan julkisen liikenteen matkakortti (Ühiskaart) jo satamasta tai kaupungilta mistä tahansa R-kioskista, postitoimistosta tai Tallinnan kaupungin neuvonnasta. Samalla kortille ladataan päivälippu (3 e) kolmen päivän lippu (5 e) tai viiden päivän lippu (6 e). Kortti kelpaa kaikissa liikennevälineissä kaupungissa.

* Raitiovaunuun voit nousta kaikista ovista. Korttisi voimassaolo alkaa ensimmäisestä leimauksestasi. Tallinnassa sakkomaksu on 40 euroa, ja tarkastaja perii sen sinulta, mikäli yrität matkustaa ilman asianmukaista ja leimattua lippua.

Tallinn Card

* Kun olet kiinnostunut museoista ja nähtävyyksistä, osta Tallinn Card yhdeksi (32 e), kahdeksi (42 e) tai kolmeksi (52 e) vuorokaudeksi.

* Kortin voi ostaa verkkokaupasta 3 päivää ennen matkaa.

* Tallin Cardilla saa matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla, pääsee useisiin museoihin ja sillä saa alennusta ostoksista.

* Tallinn Cardia käytetään samalla tavalla kuin matkakorttia.

1 kommentti