Apu

Rainer Frimanin terveys petti: Lopetan urani


– Lopetan urani ensi syksynä Merikarvian Merikievarissa. Siellä laulu-urani aikoinaan alkoi. Viimeinen keikkani on 31. marraskuuta, Rainer Friman, 60, kertoo.
Kuvat Jirina Alanko

Vaikka psyykepuoli onkin nyt hallinnassa, terve Rainer Friman ei ole. Hän sairastaa myös astmaa, kakkostyypin diabetesta, keuhkoahtaumatautia ja verenpainetautia.

– Kaikesta selviää, kun haluaa. En murehdi turhaan. Ongelmani eivät ole enimmäkseen itse aiheutettuja, mutta ne voi itse ratkaista.

Pastoriksikin opiskeleva Friman sanoo pärjäävänsä eläkkeellä ja freetoimittajan palkkioilla. Hän isännöi kristillisessä Radio Deissä suosittua Ihmisen ääni -ohjelmaa. Ensi syksynä kanavalla alkaa toinenkin Frimanin ohjelma, Mielen päällä.

– Radiotoimittaminen on mielekästä, ja pidän siitä. Voin käsitellä aiheita, jotka ovat läheisiä ja tuttuja, kuten mielenterveyttä.

Keikkoja laulaja on tehnyt enää harvakseltaan, pari kuukaudessa.

– Nyt seuraa uutinen: lopetan urani ensi syksynä Merikarvian Merikievarissa. Siellä laulu-urani aikoinaan alkoi. Viimeinen keikkani on 31. marraskuuta. Ääneni on mennyt, kun astma on pahentunut. Pakko antaa periksi.

Kodin olohuoneessa on iso hylly täynnä kirjoja. Friman sanoo, että hänellä muhii uusi kirjaprojekti jo mielessä.

– Lähden keväällä taas Turkkiin. Olen käynyt siellä vuosia Heikin Baarissa esiintymässä ja nauttimassa lämmöstä. Sielläkin monet muistavat minut. Minähän en ole virallisilta piireiltä Suomessa edes pullakahveja saanut. Olen ansainnut kaiken kiitokseni kansalta.

Lue Rainer Frimanin koko haastattelu Avusta 21/2019.

Julkaistu: 23.5.2019