Pyynikin kesäteatterin Pesänjako luottaa väärinkäsityksiin ja härskeihin vitseihin – mutta miten alpakat sopivat kesäteatterinäyttämölle?
Kesäteatteriarvio
Pyynikin kesäteatterin Pesänjako luottaa väärinkäsityksiin ja härskeihin vitseihin – mutta miten alpakat sopivat kesäteatterinäyttämölle?
Pesänjako-komedian parissa viihtyy hyvin parituntisen. Varmaa näyttelijäkaartia on ilo katsella, mutta musiikkia ja laulua olisi mielellään kuunnellut enemmänkin.
17.7.2023
 |
Apu

Kuvassa edessä Sari Siikander, Lari Halme, Mari Turunen, Louie So. Takana Sami Hintsanen, Ville Majamaa, Pasi Sarikoski ja Senni Raappana.

Pyynikin kesäteatterilla pyörii uudella kierroksella Pesänjako-musiikkikomedia, jossa kartanomiljöössä syntyy väärinkäsitysten värittämä sattumusten sarja. Komedian alkuperäinen ensi-ilta oli kesällä 2021, ja nyt näytöksiä on elokuun alulle asti.

Pesänjaossa poliisipäällikkö Pertti Pasala (Sami Hintsanen) lähettää velkaantuneen veljensä Jarmon (Lari Halme) piiloon Venäjän mafialta Miriam Rockwoodin (Sari Siikander) kartanolle. Vastahakoinen Jarmo pakotetaan renkipojaksi Kaisan (Mari Turunen) ja Lissun (Senni Raappana) vetämälle alpakkatilalle. Tilalla häärii myös naapurissa asuva taiteilija Onni (Ville Majamaa) puolisoineen. Kesäisen komedian tarinaan linkittyy Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani -yhtyeen musiikki, jota säestää Louie So.

Vielä pyörivän katsomon epämukavaan penkkiin istuessani en oikein tiennyt miten rikoskomedian, kesäteatterin ja Kaihon karavaanin musiikin saisi yhdistettyä, mutta niin vain siinä on onnistuttu. Kesäteatteria ei kuulu tehdä hienovaraisesti. Hommaan kuuluu ennalta-arvattavat juonenkäänteet ja överit hahmot. Varakas leskirouva Miriam Rockwood on ihanan sekopäinen, ja joka suvusta löytyy Pertti Pasalan kaltainen hieman hämärä setä.

Lari Halme on luotettavan hauska, hänen vieraaseen ympäristöön heitettyä hahmoaan on ilo seurata. Erityisesti alpakoiden kanssa sen ihastuttava kiusallisuus pääsee oikeuksiinsa. Mari Turunen on oiva vastakappale tiukkana Kaisana. Koko näyttelijäkaarti on varma ja näyttävä, ja jokaisen hahmon tulkinalla on paikkansa. Ja tämä retkue todella osaa laulaa. Hintsaseen voi aina luottaa, ja Senni Raappanan kaunis lauluääni sai raikuvat aplodit.

Juoneen on hieman vaikea päästä kiinni, ja erityisesti loppupuolella se tykitellään lähinnä dialogissa selittämällä maaliin. Paikoitellen tuntuu, että verbaalin huumorin ja karavaanin hittien laulamisen ympärille on vain pitänyt jotain kehitellä. Tuskinpa sitä kukaan turhan tarkkaan tutkailee kesäteatterissa, tännehän on tultu nauramaan. Kesäteatteri on kesäteatteria väärinkäsitystilanteineen ja härskeine vitseineen, joita lypsetään loppuun saakka. Ja kyllähän yleisöä naurattaa.

Ja tietenkin jokaisessa kesäteatterikomediassa pitää olla vähintään yksi juoppovitsi, Vuonna 85 -näytelmän baarikohtauksen hengessä totta kai.

Jackson- ja Suttura-alpakat sulattivat sydämiä Pyynikin kesäteatterin Pesänjako-komediassa jo vuonna 2021. Riimunvarressa kiinni Senni Raappana ja Lari Halme.

Pieleen ei voi mennä myöskään eläinten tuominen näyttämölle. Toijalalaisen Rockwood Alpacas -alpakkatilan tähdet Jackson ja Suttura eivät ole moksiskaan ympäristönsä tapahtumista, vaikka alpakat herkkiä mutta seurallisia otuksia ovatkin. Kaverukset mussuttivat heinää tyytyväisenä ja tuijottivat yleisöä kuin ihmetellen, että miksikäs te kaikki olette tänne tulleet meitä pällistelemään.

Upeaa laulua ja musiikkia olisi kuunnellut mielellään enemmänkin, mutta käsikirjoittajilla on ollut hyvin hallussa suomalaista kesäteatteriyleisöä naurattavat ainekset. Kyllä Pesänjaon parissa hyvin viihtyy parituntisen kauniissa kesäillassa.

Kommentoi »