Apu

Pussy Riot Suomessa: "Venäjää hallitsee pelko!"

Pussy Riot Suomessa: "Venäjää hallitsee pelko!"
Pussy Riotin jäsenet kävivät Suomessa, mutta peruivat yllättäen julkiset esiintymiset. Avulle antamassaan haastattelussa he korostavat, että Venäjällä eletään pelossa. Teksti: Iida Simes, kuva Kirsi Tuura
Julkaistu: 26.5.2013

Pussy Riotin kahden jäsenen piti esiintyä Maailma kylässä –festivaaleilla kymmenille tuhansille ihmisille yhdessä PMMP:n kanssa Helsingissä lauantaina 25.5.

Toisin kävi: Huolimatta siitä, että järjestäjät vakuuttelivat turvatoimien riittävyydestä, naiset lähtivät olinpaikastaan jo perjantain ja lauantain vastaisena yönä, eivätkä tulleet festivaaleille.

Pussy Riotin jäsenten lähdöstä liikkuu erilaisia huhuja: muun muassa siitä, että yön aikana asiat muuttuivat ja jokin pelästytti heidät.

Naiset eivät kuitenkaan itse vahvistaneet syytä Avulle. He eivät tässä vaiheessa halua kommentoida asiaa.

Koko perjantain he antoivat ahkerasti haastatteluja sekä suomalaisille että kansainväliselle lehdistölle.

Varmaa on, että myös Pussy Riotin jäseniä hallitaan pelolla, kuten useita venäläisiä ihmisoikeusaktivisteja. Tähän pelkoon naiset palasivat moneen kertaan Avulle antamassaan haastattelussa.

Pussy Riotin brändin mukaisesti naiset eivät suostuneet kuvaan ilman naamiota. Heidät Suomeen kutsuneet ihmiset, kuten tutkijat ja muusikot, he tapasivat ilman naamioita. Yhteistä näissä tapaamisissa vaikutti olevan ihmetys: ovatpa naiset nuoria! Juuri ja juuri yli 20 vuoden ikäisiä!

Suomessa Pussy Riotin jäsenet kampanjoivat kahden vuoden tuomiotaan vankileireillä istuvien Nadezhda Tolokonnikovan ja Maria Aljohinan vapauttamisen puolesta. Naiset tuomittiin huliganismista kesäkuussa 2012, rikoksena siis 40 sekunnin mittainen mekkala ortodoksisen kirkon alttarilla Moskovassa ja tämän spektaakkelin levittäminen Youtubessa. Ihmisoikeusjärjestöt Venäjällä ja ulkomailla ovat pitäneet vankilatuomioita suhteettoman kovina ja turhina.

Tolokonnikova ja Aljohina ovat huonossa kunnossa: molemmat ovat joutuneet pitkiksi ajoiksi pimeään eristysselliin. Aljohina aloitti 22.5.2013 nälkälakon Beresnikyn vankileirillä vastustaakseen sitä, ettei häntä päästetty oikeudenistuntoon, jossa käsiteltiin hänen anomustaan ehdonalaisesta vapaudesta. Anomus hylättiin.

Tämän kirjoittaja tapasi Pussy Riotin Suomessa vierailleet jäsenet Helsingissä, pitkällä kävelyllä sekä illallisella. Toimittajatapaamisista väsyneet mutta rennot ja hyväntuuliset naiset olivat innostuneita puhumaan politiikasta.

Oletteko mielestänne vapaita ilmaisemaan itseänne Venäjällä?

– Olemme taiteellinen ryhmä ja käytämme tätä vapautta. Mutta hallitus kyllä rajoittaa kansalaistensa vapauksia paljon. Tämä on väärin. Hallituksen pitäisi olla olemassa sitä varten, että se suojelee Kansalaisiaan, eikä vain vie näiltä vapauksia. Me haluamme muutenkin purkaa rajoja.

Mitä rajoja? Maantieteellisiä vai muita rajoituksia?

– Kaikkia! Maantieteellisiä, henkisiä, normatiivisia... Ilman rajoja ja

rajoituksia ihmisillä on parempi olla.

Lauloitte protestoidaksenne Putinia vastaan juuri ennen presidentinvaaleja keväällä 2012. Mitä oikeastaan vastustatte, kun vastustatte Putinia? Miksi vastustitte häntä?

– Emme me oikeastaan edes vastusta Putinia! Hänen vastustamisensa olisi turhaa. Jos hän astuisi syrjään, hänen tilalleen tulisi vain toinen samanlainen. Tai toinen paljon pahempi. Vastustamme sitä mitä hän edustaa.

Mutta mitä hän edustaa? Onko Putin diktaattori?

– Kyllä! Demokratia on Venäjällä farssi. Vaalit ovat valtava näytelmä, jossa on näytteleviä nukkeja. Vaalit tehdään vain ulkomaita varten, Venäjälle niillä ei ole mitään merkitystä. Samat banaalit puheet kuultiin jo 90-luvulla. Näitä nukkehallituksia voidaan valita monta peräkanaa mutta mikään ei muutu.

– Tilanteesta tekee karmeamman se, ettei vaalien väärentäminen ei ole edes salaista vaan täysin avointa. Kun Putin kertoo kansalle etukäteen voittavansa vaalit, hän sylkee kansalaisia päin naamaa. Putin on oikeastaan aika säälittävä hahmo. Hän ei itsekään ole vapaa. Eihän hän voi liikkua missään. Hän kulkee vankina autosaattueissaan.

Kuka Venäjää oikeasti johtaa?

– Valta Venäjällä on kadonnut jollekin mystiselle järjestelmälle. Ei siitä edes saa kunnolla otetta... Mutta ylimpänä hallitsijana Venäjällä on pelko: Valtaapitävät käyttävät pelkoa aseenaan kansaa kurittaessaan. Pelko tekee ihmisistä riippuvaisia, silloin heitä on helpompi hallita.

– Outoa kyllä, valtaapitävätkin pelkäävät: Putin pelkää koko ajan menettävänsä valtansa. Oligarkit pelkäävät menettävänsä rahansa.

Puhutaan vielä toiminnastanne. Mitä feminismi teille merkitsee?

– On käsittämätöntä että jossain voi olla paikka, jonne nainen ei voi mennä! Niinpä feministeinä Pussy Riotin oli pakko mennä juuri alttarille. Feminismiä ei voi erottaa politiikasta, meille kyse on yhdestä ja samasta asiasta.

Oliko feminismi syynä myös siihen miksi ryhmänne jäseniä joutui oikeuteen ja tuomittiin vankeuteen? Tekikö feminismi provokaatiostanne niin suuren?

– Meistä tuli niin iso ja tärkeä kysymys Venäjän valtaapitäville, ettei tekoamme voinut enää ohittaa. Protestoijia olisi vain tullut lisää. Oikeudenkäynnistä tuli tärkeä näytös.

Miltä tuntui kun kolleganne joutuivat vankilaan?

– Hirveältä. He kärsivät vankilassa paljon ja olot ovat karmeat. Otamme tuomiot edelleen raskaasti, mutta jatkamme taistelua. Uskomme kuitenkin, että asiat voivat vielä parantua. Kaikkein tärkeintä on jatkaa taistelua. Ja meidän on pakko uskoa siihen, että asiat voivat muuttua.

"Uskomatonta, että nämä pienet naiset ovat niin suuri uhka", kommentoi valokuvaaja Kirsi Tuura valokuvien ottamisen jälkeen.

Kommentoi »