Mondo

Puolan nouseva Gdansk

Puolan nouseva Gdansk
Värikäs, historiallinen Gdansk on aina toiminut Puolan ikkunana maailmalle. Ei ihme, että sen suosio kasvaa nyt.
Julkaistu: 22.12.2019

Herkuttelijan suosikkipaikat

Puraise pierogia

Lähes jokaisella Itä-Euroopan maalla on versionsa täytetyistä taikinanyyteistä. Venäjällä syödään pelmenejä, Georgiassa khinkaleja ja Puolassa pierogeja, joita saa luonnollisesti myös Gdańskista. Jos kaipaat isoa valikoimaa, valitse Pierogarnia u Dzika. Listalla on 17 vaihtoehtoa perinteisestä porsaanlihaversiosta hapankaali-­ohraryyni-sipuliin. Modernin tyylikästä pierogielämystä etsivä suuntaa Pierogarnia Manduun, jolla on yksi liike Sopotin suunnalla ja toinen lähellä Gdańskin päärauta­tieasemaa. Listalla on klassikoiden lisäksi puolalaisten huippu­kokkien kehittelemiä uusia tulkintoja. Myös vegaaniversioita löytyy. Kymmenen pierogin annos irtoaa 4–6 eurolla, ja kaksi ihmistä täyttää vatsansa kolmesta lautasellisesta. Mandussa pierogit tehdään tilauksesta käsin, joten ruuhka-aikoina saattaa joutua odottamaan.

Pierogarnia u Dzika, 59/60 Ulica Piwna, pierogarniaudzika.com

Pierogarnia Mandu, Elżbietańska 4/8, pierogarnia-mandu.pl

Panimoravintola PG4:ssä voi tilata olutmaistelusetin, johon kuuluu jokaiselle juomalle suunnitellut pienet ruoka-annokset.

Vatsa täyteen kansankuppilassa

Maitobaarit ovat edullisia kansankuppiloita, joiden suosio oli suurta kommunismin aikoina. Koska lihan­kulutusta säänneltiin, annoksissa käytettiin maito­tuotteita, kasviksia ja kananmunia. 2010-luvulla maitobaarit tekivät paluun nostalgian siivittämänä, mutta nyt ruoka on hyvin lihapitoista. Suosikkeja ovat Bar Mleczny Neptun ja Bar Mleczny Turystyczny. Modernia tunnelmaa aistii Stagiewna Bar Mlecznyssä. Se näyttää freesiltä kasvis­ravintolalta, mutta ruoka on duunarimättöä.

Bar Mleczny Neptun, Długa 33/34, barneptun.pl

Bar Mleczny Turystyczny, Szeroka 8/10, barturystyczny.pl

Stagiewna Bar Mleczny, Stągiewna 15, barstagiewna.pl

Stagiewna Bar Mleczny on ulkoasultaan moderni mutta edullinen maitobaari. Kaikki pääruuat maksavat alle viisi euroa.

Olutta ja cocktaileja

Gdańskin panimobaareista vaikuttavin on vanhaan asema­rakennukseen miljoonaremontin jälkeen avattu PG4, josta saa oluille suunniteltuja ruokia. Yöksi voi jäädä yläpuolella toimivaan Craft Beer Hoteliin. Cocktailien ystävä katsastaa Pub Pixelin, jonka baarimikot loihtivat niin klassikkojuomia kuin uusia nokkelia versioita niistä.

Browar PG4, Podwale Grodzkie 4, pg4.pl

Pub Pixel, Spichrzowa 22/1, facebook.com/PixelCocktailPub Pixel on hauska ja tasokas peliteemainen cocktailbaari. Kuvassa baarimestari Szymon Woźniak.

Pub Pixel on hauska ja tasokas peliteemainen cocktailbaari. Kuvassa baarimestari Szymon Woźniak.

Historialliset nähtävyydet

Hurmaava Główne Miasto

Gdańskin kaunein alue on ydinkeskusta eli Główne Miasto, joka on täynnä siroja pastellisävyisiä taloja. Vaikka rakennukset näyttävät vuosisatoja vanhoilta, ne eivät sitä ole. Główne Miasto tuhoutui täysin toisen maailmansodan pommituksissa, ja gdańskilaiset päättivät rakentaa alueen uudelleen historialliseen asuunsa. Kauniita rakennuksia on etenkin pääkadun Długan varrella, mutta moni pitää idyllisimpänä Mariacka-­katua. Siellä kannattaa kiinnittää huomiota sadevesiputkien koristeltuihin kivisiin päätyihin, jotka esittävät taruhahmoja. Kiipeä myös viereisen Mariankirkon torniin. 409 portaan nousu käy työstä, mutta ylhäältä näkee koko Gdańskin.

Główne Miasto rakennettiin sodan jälkeen uudelleen historialliseen tyyliin. Talojen koristelu kesti vuosikymmeniä.

Vaikuttava sotamuseo

Toisen maailmansodan museo tekee vaikutuksen jo arkki­tehtuurillaan. 40-metrinen vino torni seisoo keskellä aukiota painovoimaa uhaten. Museokierros etenee sodan syttymissyistä aina natsirikollisten jäljitystyöhön asti, ja toteutus on vaikuttava. Alkupäässä on kokonainen puolalainen katu sotaa edeltävältä ajalta, ja loppupäässä kävellään raunioituneen kaupunkimaiseman seassa. Näyttelyn kiertämiseen suositellaan varattavan 3–4 tuntia, eikä arvio ole yläkanttiin. Kahdessa tunnissa ehtii juuri juosta näyttelysalien läpi.

Plac, Władysława Bartoszewskiego 1, muzeum1939.pl

Toisen maailman­sodan museo on vaikuttava kokemus.

Rautainen Solidaarisuuskeskus

Gdańskin telakalla perustettiin 1980 Solidaarisuusliike, jonka toiminta johti osaltaan kommunismin romahtamiseen Itä-Euroopassa. Liikkeen historiaan voi tutustua Euroopan solidaarisuuskeskuksessa, jonka seinät ovat suomalaisen Rautaruukin laivaterästä. Keskuksen vieressä on jäljellä alkuperäinen telakan portti, jonka luona Lech Wałęsa puhui kannattajilleen. Viereisellä aukiolla seisoo muistomerkki, jonka alla betoni näyttää murenevan palasiksi. Tämä ei ole sattumaa: aikoinaan kommunistista järjestelmää kutsuttiin Puolassa ”betoniksi”.

PI. Solidarności 1, ecs.gda.p

Solidaarisuus­keskuksen edessä seisova muistomerkki pystytettiin mielen­osoituksissa kuolleiden telakka­työläisten kunniaksi.

Urbaani Gdańsk

Telakan uusi elämä

Gdańskin telakka on näytellyt suurta roolia kau­pungin historiassa, mutta se ei ole entisen veroinen työllistäjä. Alueen rakennuksille onkin etsitty uutta käyttöä. Kesällä vierailemisen arvoinen on rahtikonteista rakennettu katuruoka- ja baarialue 100cznia. Rapmusiikki soi, ja nuoret gdańskilaiset loikoilevat aurinkotuoleissa cock­taileja siemaillen. Ruokatarjonta on kattaus kansain­välisiä suosikkeja: pizzaa, ramen-nuudeleita, tapaksia ja Lähi-idän herkkuja. Nimi 100cznia on sanaleikki, sillä numero sata on puolaksi sto, ja telakka stocznia. Vierestä löytyy Ulica Elektrykow. Tehdashallien väliin jäävä kuja on bilekeskittymä, jonka varrella olevissa klubeissa juhlitaan teknon ja housen tahdissa parhaimmillaan aamu­viiteen. Telakka-alueelle on keskustasta pari kilometriä, ja sinne pääsee sekä raitiovaunulla että lähijunalla.

100cznia, Popiełuszki 5, facebook.com/100cznia

Elektrykow, facebook.com/ulicaelektrykow/

Mazu Prozakin ”psykedeelinen muratti” ilahduttaa värikkyydellään.

Taidelähiö Zaspa

Zaspan DDR-henkinen kerrostalolähiö on ulkoilmagalleria, jonka talojen päätyseiniin on maalattu valtavia muraaleja. Ensimmäiset teokset syntyivät jo vuonna 1997. Osoitteesta Pilotów 17f löytyy esimerkiksi Lech Wałęsan pikselöity kasvokuva: hän asui kyseisessä talossa perheineen. Yksi värikylläisimmistä ja eniten aikaa vaatineista maalauksista on brasilialaisen Mazu Prozakin ”psykedeelinen muratti” (Pilotów 14a). Muraaliprojektin sivuilta (muralegdanskzaspa.pl) voi buukata opastetun kierroksen tai ladata alueen kartan.

Zaspan betoni­lähiöstä löytyy kymmeniä jättimäisiä muraaleja.

Tunnelmallinen trendikatu

Wrzeszczin kaupunginosassa sijaitseva Wajdeloty-katu on idyllinen trendialue, joka vilisee tyylitietoisia nuoria kaupunkilaisia. Se on oiva kohde esimerkiksi vegaaniruuan ystävälle: kadulta löytyy sekä vegaanibistro Avokado että seitan-annoksiin erikoistunut House of Seitan. Kahville voi istahtaa skandinaaviseen henkeen sisustettuun Fukafeen. Ja toki täältä löytyy myös pienpanimo-oluisiin keskittynyt pubi: Z Innej Beczki.

Lähijunapysäkki: Wrzeszcz

Konteista rakennettu katuruoka-alue 100cznia sijaitsee telakan vanhojen rakennusten keskellä. Kerrotaan, että yhdessä viereisistä pajoista työskenteli aikoinaan sähkömekaanikko Lech Wałęsa, josta tuli sittemmin Puolan presidentti.

Helpot lähiretket

Rantalomailijan Sopot

Gdańsk muodostaa Sopotin ja Gdynian kanssa kolmoiskaupungin. Retkeily paikkakuntien välillä on helppoa: junamatka vie nopeimmillaan 15 minuuttia. Suosituin lähikohde on Puolan Rivieraksi kutsuttu Sopot. Sieltä löytyy hiekkarantaa, ravintoloita, kylpylöitä ja Euroopan pisin puulaituri Molo. Kävelykadun varrella on myös Krzywy Domek eli vino talo, joka näyttää siltä kuin se sulaisi kasaan auringonpaisteessa (kts. myös sivu 15 ). Fiiniä tunnelmaa etsivä käy drinkillä 1920-luvulla rakennetun Grand Hotelin baarissa, jonka seinillä on kuvia paikan kuuluisista asiakkaista: Shakira, Fidel Castro, Annie Lennox, Vladimir Putin… Samettisohvat ja puupanelointi luovat menneen ajan herrasmiesklubin tunnelmaa.

Krzywy Domek, Bohaterów Monte Cassino 53, krzywydomek.info

Grand Hotel, Powstańców Warszawy 12/14, sofitelgrandsopot.com

Sopotia kutsutaan Puolan Rivieraksi mutta myös joskus Puolan Las Vegasiksi. Sen verran villiä meno voi kuumimman sesongin aikaan olla.

Merikaupunki Gdynia

Gdynian arkkitehtuuri on modernimpaa ja arkisempaa kuin Gdańskissa, eikä se tarjoa samanlaisia ranta­hupeja kuin Sopot. Kaupunki sopiikin parhaiten meren­kulusta ja muista meriasioista kiinnostuneelle. Satamassa voi ihailla komeita purjeveneitä ja vierailla vuonna 1909 valmistuneessa purjealus Dar Pomorzassa. Lähellä on meriakvaario, joka on lapsiperheiden suosiossa. Gdynia on myös ruokakohde, jossa sijaitsee kolmoiskaupungin ainoa Michelin-oppaassa noteerattu ravintola, pohjoismaisia makuja tarjoava Gård (pääruuat 10–20 euroa).

Dar Pomorza, al. Jana Pawła II, nmm.pl/dar-pomorza

Gård, Jerzego Waszyngtona 19, gardtastescandinavian.com

Sobieszewon luontosaari

Jos haluat tehdä helpon luontoretken, ota suunnaksi Sobieszewo. Saari sijaitsee 15 kilometrin päässä Gdańskin keskustasta, ja sinne pääsee paikallisbusseilla sekä kesällä lautalla. Saarella on hiekkadyynejä, niittyjä, lampia ja mäntymetsää. Kärjestä löytyy rauhoitettu alue itämerenhylkeille. Sobieszewon voi myös kiertää pyöräilemällä 28 kilometriä pitkän reitin.

Molo ( 511,5 metriä) on Euroopan pisin puulaituri. Sinne on parin euron pääsymaksu, ja laiturin päästä voi ihailla avomerimaisemia.
1 kommentti