Apu

Puheloinen: "Islannin ilmatilaa on harvoin loukattu"

Puheloinen: "Islannin ilmatilaa on harvoin loukattu"
Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen ei vähästä hätkähdä.
Julkaistu: 30.10.2012
Pääesikunnassa sattui tänä aamuna tapaus, jossa on aineksia legendaksi. Istuimme päätoimittajakollegoiden kanssa Kaartin vartiotuvassa kahvikupposen ääressä kuuntelemassa puolustusvoimain komentaja Ari Puheloisen ajankohtaiskatsausta. Kenraali oli juuri siirtymässä asialistallaan Islannin ilmavalvonta -aiheeseen, kun päätoimittajien puhelimien näytöt alkoivat välkkyä. Kollega pääsi lukemaan puolustusvoimain komentajalle tuoreeltaan STT:n välittämän uutisen: "Pääministeri Katainen: Suomi aikoo osallistua Islannin ilmavalvontaan yhdessä Ruotsin kanssa. Yksityiskohdista on keskusteltava vielä Naton kanssa."
Kenraali Puheloinen näytti, ettei hän vähästä hätkähdä, vaikka tieto epätavallista reittiä hänelle tulikin. Ilmeenkään värähtämättä hän muistutti, että Islanti on kysynyt Suomen halukkuutta ilmavalvontaan ja nyt halukkuus on ilmaistu.
- Ensin alkavat neuvottelut Ruotsin ja Norjan kanssa, sitten tehdään Natolle yhteinen esitys. Juridisen puolen pitää olla pätevä ennen kuin edetään.
Puheloinen huomautti, ettei hallituksen ehdotus muuta puolustusvoimien peruskuvioita.
- Aika näyttää, mihin on varauduttava. Kannattaa muistaa, että äärimmäisen harvoin Islannin ilmatilaa on loukattu.
Hallitus päättää myöhemmin, miten asia tuodaan eduskuntaan. Odotettavissa on kiivasta väittelyä, sillä oppositio vastustaa jyrkästi ilmavalvontaan osallistumista.
Kommentoi »