Tuulilasi

Professori Norjan sähköautoista: "Joukkoliikenteen käyttäjien osuus vähentynyt, ja sähköautot tukkivat bussikaistat"


VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund kuulostaa lievästi työlääntyneeltä, kun puhe kääntyy norjalaiseen sähköautopolitiikkaan.
Kuvat Mercedes-Benz

– Onko siinä mallissa järkeä? Joukkoliikenteen käyttäjien osuus on siellä vähentynyt, ja sähköautot tukkivat bussikaistat.

Nylund myöntää, että puhdasta sähköä Norjassa riittää. Mutta koska maa poraa öljyä ja maakaasua – siis saastuttavia fossiilisia polttoaineita – sähköautojen suosimisessa voi olla kyse myös eräänlaisesta kansallisesta viherpesusta.

– Muualla sähköautokannusteilla tuetaan oman maan autoteollisuutta. Norjassa sitä ei ole, joten tuet valuvat jonkun muun taskuun.

Professorin mukaan CO2-päästöjen kurittamisessa pitäisi lähteä ensiksi tavoitteen asettamisesta.

– On vaarallista määritellä tietty teknologia ja tukea vain sitä. Pikemminkin on annettava kaikkien kukkien kukkia, jotta tavoitteisiin päästään mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Suomen autoverotuksessa lähtökohta on juuri tämä. Yhtäkään säästöteknologiaa ei aseteta muiden edelle. Verotuksen tason ratkaisee auton CO2-päästötaso, ei valittu teknologia.

Suomessa on käytössä muutamaa satoja sähköautoja. Tammi-kesäkuussa niitä rekisteröitiin vain 75 kappaletta, mutta määrä on kuitenkin kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Eniten suosiotaan on lisännyt Tesla, josta on tullut eräänlainen maksukykyisten edelläkävijöiden kulttiauto. Paljon puhuttu Nissan Leaf ei tänä vuonna mahdu Suomessa edes sadan ostetuimman henkilöautomallin listalle.

Lue katsaus Norjan sähköautopolitiikkaan Tuulilasin numerosta 16/2014.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.  

Julkaistu: 17.12.2014