
Löytävätkö nämä miehet yllätysehdokkaan Amerikan presidenttipeliin? Americans Electin teknologiapäällikkö Joshua S. Levine ja toimitusjohtaja Kahlil Byrd New Yorkin toimistossaan syyskuussa 2011.
Meille monipuoluejärjestelmässä eläville amerikkalainen kahden puolueen malli näyttää värittömältä ja ääripäihin pyrkivältä, varsinkin presidentinvaaleissa. Valtaa pitävien demokraattien ja republikaanien lisäksi maassa toimii kourallinen pieniä puolueita, kuten Green Party, Libertarian Party, Party of Socialism and Liberation, Prohibition Party ja Socialist Party USA, mutta käytännössä näillä tai sitoutumattomilla ehdokkailla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia päästä presidenttipeliin mukaan. Ainakaan vielä.
Americans Elect on päättänyt sohaista perinteisiä valta-asetelmia esittelemällä online-äänestyssysteemin, jonka tavoitteena on löytää sitoutumaton presidenttiehdokas vuoden 2012 vaaleihin.
– Amerikkalaiset äänestäjät ovat kyllästyneet perinteiseen politiikkaan. He haluavat johtajia, jotka laittavat Amerikan edut puolueensa erityisintressien edelle. Johtajia, jotka työskentelevät yhdessä ja kehittävät tuoreita ratkaisuja niihin haasteisiin, joita maamme jatkuvasti kohtaa, Americans Electin CEO eli toimitusjohtaja Kahlil Byrd kertoo.
Syyskuussa 2011 äänestyssysteemiin oli rekisteröitynyt 850 000 ihmistä ja tammikuun 2012 lopussa nimiä oli jo reilusti yli 2,4 miljoonaa.
– Me emme ole kolmas puolue, vaan tarjoamme vaihtoehtoisen, puolueista riippumattoman tavan lähteä mukaan presidenttikisaan. Online-äänestys on suora äänestystapa. Jokainen rekisteröitynyt äänestäjä voi olla valtuutettu ja jokainen perustuslaillisesti oikeutettu kansalainen voi olla ehdokas, Byrd sanoo.
Tähän mennessä Americans Electin kautta presidenttiehdokkaaksi on ilmoittanut lähtevänsä vain melko tuntematon republikaani Buddy Roemer. Donald Trumpin liikkeistä huhutaan, mutta vielä monimiljardööri ei ole julkisesti ilmoittanut lähtevänsä kisaan mukaan online-äänestyksessä.
Americans Electin ehdokkaat paljastuvat tammikuussa ja kolmen äänestyskierroksen jälkeen huhtikuun ”finaaliin” valitaan kuusi ehdokasta. Voittaja valitaan kesäkuussa, viisi kuukautta ennen varsinaista presidentinvaalia. Näin vaalityöllekin jää aikaa.
– Americans Electin presidenttiehdokkaan on pärjättävä omillaan. Me emme anna hänelle rahaa, vaan käytämme lahjoituksina saamamme varat äänestyssysteemin teknologian kehittämiseen. Mielestämme uusien puolueiden perustaminen ei ole järkevä vaihtoehto, Byrd sanoo.
Suomalaiset ovat tottuneet käyttämään erilaisia vaalikoneita jo vuosia ja sellainen Americans Elect:kin loppujen lopuksi on. Rekisteröitymisen jälkeen äänestäjä pistää ensin omat poliittiset arvonsa tärkeysjärjestykseen. Onko sydäntä lähellä ympäristö-, maahanmuutto-, terveydenhuolto-, talous-, hallintouudistus-, sosiaali-, koulutus-, ulko- vai energiapolitiikka? Kun painotukset on löydetty, täytyy vastata 50 monivalintakysymykseen. Tämän lisäksi ”debates”-osioon voi lähettää omia kysymyksiä ja keskustella niistä toisten ryhmäläisten kanssa. Näistä kysymyksistä kerätään parhaat ja niihin vastaamalla jokainen ehdokas muotoilee vaaliohjelmansa.
Kuulostaa simppeliltä ja sitähän se onkin, mutta minua askarruttaa esimerkiksi se, että miten tässä systeemissä varmistetaan äänestäjien oikea henkilöllisyys? Minäkin pääsin rekisteröitymään käyttämällä St.Paulin yliopistoni postinumeroa. Käyttöehdoissa sanotaan, että täytyy olla 18-vuotias tai vanhempi, mutta sitähän ei kukaan voi kontrolloida. Missään ei sanota, että tämä palvelu olisi vain äänioikeutetuille amerikkalaisille. Eli minunkin rekisteröitymiseni on laskettu Americans Elect -ryhmän ”allekirjoitukseksi”, jolla tämän systeemin ehdokasta ajetaan presidentinvaaleihin. Varsinainen äänestys ei ole vielä alkanut, joten jonkinlainen tunnistussysteemi nettisivustolle lienee vielä tulossa.
Richard Hasen arvosteli Politicossa Americans Electin salaperäisyyttä, nettiturvallisuutta ja demokratian puutetta. ”Ryhmä tarjoaa keinon presidenttiehdokkaan löytämiseksi internetin demokratisoivalla voimalla, mutta itse asiassa pieni joukko Americans Electin johtajia voi kumota koko prosessin. Tällä johtokunnalla on rajaton päätäntävalta valintakomitean (Candidates Certification Committee) muodostamisessa ja se voi antaa kenkää äänestäjien valitsemalle ehdokkaalle, jos ehdokas ei ole tarpeeksi ”keskustalainen”.
Hasen huomautti myös, että muuttamalla statustaan poliittisesta organisaatiosta yleishyödylliseksi organisaatioksi Americans Elect suojasi rahoittajiensa yksityisyyden. Poliittisten puolueiden ja organisaatioiden rahoitus on Amerikassa julkista tietoa, yleishyödylliset ryhmät saavat pitää rahahanansa salaisuutena.
”Americans Electin johtokunta on nimittänyt itse itsensä, eikä se ole vastuuvelvollinen kenellekään. Se kontrolloi luomaansa äänestysprosessia ja toimii salaisten lahjoitusten turvin”, huolestunut Hasen muistuttaa.