Apu

Potilas saattaa kuollaPotilas saattaa kuolla

Yrjö Rautio: "Hätäiset ja ylimitoitetut leikkaukset olisivat pahin mahdollinen virhe. Talous tosin tasapainottuisi: jos ei vetäisi vienti, eivät vetäisi kotimarkkinatkaan."
Teksti Yrjö Rautio

Hallituksen budjettiriihessä ei ole tarkoitus tehdä uusia leikkauksia. Niitä tehdään vasta kevään kehysriihessä, pääministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Budjettiriihessä pannaan sen sijaan toimeen jo viime kevään kehysriihessä sovittuja leikkauksia. Niihin kuuluu muun muassa yritysten yhteisöveroprosentin leikkaaminen 24:stä 20:een.

Kansalaisten kriisitietoisuus on selvitysten mukaan korkeaa. Lähes kaikki olisivat valmiita leikkauksiin – kunhan leikattaisiin naapurin eikä heidän omia etujaan.

Talouden asiantuntijoista pikaisia leikkauksia kannattavat sen sijaan harvat. Maan talous lepää nyt kotimarkkinoiden varassa.

Hätäiset ja ylimitoitetut leikkaukset olisivat pahin mahdollinen virhe. Talous tosin tasapainottuisi: jos ei vetäisi vienti, eivät vetäisi kotimarkkinatkaan.

Hentoiset merkit taantuman hellittämisestä katoaisivat saman tien. Vanha hokema kävisi toteen: leikkaukset onnistuisivat, mutta potilas kuolisi.

Korkeemmas käres

Mitä se alikersantti Mäkilä sanoikaan Tuntemattomassa sotilaassa hevoselleen? "Mennähän rauhassa, ei soo ihmises, soon korkeemmas käres."

Suurin piirtein saman sanoi sunnuntaina Katainen: "Ei soo hallitukses, soon työmarkkinajärjestöjen käres."

Hallitus laskee nyt lähes kaiken sen varaan, että työmarkkinoilla syntyisi kattava, maltillinen ja pitkäaikainen tuloratkaisu.

Saattaa se syntyäkin. Panokset ovat nyt niin suuria, että epäonnistumiseen ei ole varaa. Katainen lienee saanut myös vanhalta kaveriltaan, EK:n toimitusjohtajalta Jyri Häkämieheltä lupauksen, että nyt ainakin yritetään tosissaan.

Toinen asia on, pystyvätkö edes Häkämies ja EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila yhdessä saamaan ruotuun Teknologiateollisuus ry:tä, jonka johdolle ideologia on taloutta tärkeämpi.

Ratkaisu ei ole kattava ilman teknologiateollisuutta.

On arveluttavaa, että hallitus ulkoistaa vastuunsa talouspolitiikasta työmarkkinajärjestöille.

Entä jos sopimusta ei synnykään? Se korkeampi käsi ei pelastanut Mäkilää. Eikä se pelasta hallitustakaan, jos huonosti käy.

Kuka kestää?

Alkoholijuomien veroja alennettiin roimasti maaliskuussa 2004, kun tuonti Virosta vapautui. Sen jälkeen veroja on nostettu kai jokaisessa budjetissa ja aiotaan nostaa vastakin.

Pian on päästy takaisin sinne mistä lähdettiin. Jo nyt Virosta rahdataan tuhansia ja tuhansia autolasteja viinaa – eikä vain omaan käyttöön, vaan myyntiin.

Ehkä tämä on tarkoituskin: saadaanpa edes yksi elinkeino kunnolla elvytetyksi.

Alkoholin saatavuutta on vapautettu vuosikymmenet. Sosiaali- ja terveysministeriö esittää nyt rajoituksia rajoitusten päälle.

Totta on, että vähempikin läträys riittäisi. Viina on turmioksi niin kansanterveydelle kuin -taloudellekin. Voimme menettää AAA-luokituksemme ja saada tilalle aa-luokituksen, kun meistä kaikista tulee anonyymeja alkoholisteja.

Mutta kansaa tuskin raitistetaan alkoholipolitiikalla, jossa ei ole johdonmukaisuuden häivääkään. Kuka tällaista poukkoilua kestää selvin päin?

*****

Heittolaukauksia

1 Linnut tajuavat  nopeusrajoitukset, sanoo kanadalainen tutkija. Eduskunnan liikennevaliokunnan jäsenet eivät.

2 Rajan paikka mökkinaapurin kanssa selvittämättä? Osta vähän käytetty miinalaiva, nimeltään Pohjanmaa.

3 Eikö kotitislaamosi kapasiteetti riitä? Osta valtiolta Altia, jotta hallitus saa elvytysrahaa.

4 Vangit osallistuvat Entisten nuhteettomien nuorten sävellahjaan ja toivovat kappaletta Eroon turhista laeista.

5 Pitää säätää laki, joka kieltää turhien lakien valmistuksen, maahantuonnin, kaupan ja hallussapidon.

6 Pakko ei ole muuhun kuin hallitukseen menoon, ja siihenkin vain kerran, Timo Soini sanoo.

 

 

 

 

 

 

 

Julkaistu: 28.8.2013