Porvarin paluu | Sauli Niinistö
Henkilöt
Porvarin paluu | Sauli Niinistö
Esikoiskirjailija, presidenttiehdokas Sauli Niinistö tapasi kirjailija Tuomas Vimman – ja kauhistui.
Julkaistu 27.10.2011
Image

Heti alkuun Niinistö ottaa pelin haltuun ilmoittamalla, että alunperin sovitun kahden tunnin sijasta käytettävissämme on vain yksi. Ei siis länkytetä turhia.

Edellisen kokoomuksen presidenttiehdokkaan Liehuva Liekinvarsi muistetaan seksikirjana. Sinun kirjassasi Jorma on vain Jorma. Eikö kustannustoimittajasi yllyttänyt lisäämään muutamaa makuukammarikohtausta myyntilukujen nostamiseksi?

Ei. Sitä paitsi itse inhoan syvästi halpoja temppuja. Kaksi tapaa olisi ollut: sänkyasiat ja ihmisten haukkuminen, joilla siis varmaan olisi saanut julkisuutta ja myyntiä. Too cheap.

Lehdistö on nostanut kirjastasi suurimpana juttuna Ollilan potentiaalisen presidenttiehdokkuuden. Arvasitko, että näin kävisi?

Ei, en arvannut. Olisin toivonut, että ihan muita kohtia olisi nostettu esiin. Yksi on valtarakenteet, jotka kirjan työelämä-kohdassa tulevat erityisesti esiin. Yritän vähän saada kiinni siitä, että demokraattisen vallan tulee pitää oikeuksistaan kiinni. Toinen liittyy Euroopan talouskehitykseen.

Kuvaat itseäsi usein sanalla porvari. Miten sinä sanan ymmärrät?

Tiettyä maailmankatsomusta ja elämänasennetta. Yhdistän tietysti porvarin poliittisesti keskiviivan oikealle puolelle. Siihen liittyy oikeudenmukaisuus. Se on arvo, joka tietysti juristilla on muotoutunut vähän omintakeisestikin. Toisaalta asennepuolella nousee kärkeen tietty yksilöllisyys. Se ei tarkoita yhteisyydellisen hylkäämistä, vaan yksilön vapaata kenttää, joka ulottuu siihen asti, että toisen yksilön vapaa kenttä tulee vastaan.

Molière yhdisti porvariuteen ahdasmielisyyden, materialismin, tekopyhyyden ja muutosvastaisuuden.

Kuka?

Molière.

Aah. Moliääär. Voi, siitä on paljon aikaa. Ahdasmielisyys, ei.  Materialismi, ei. Tekopyhyyttä ei enempää kuin muillakaan. Nuo ovat enemmän yksilöllisiä ominaisuuksia, joita tapaa ryhmässä kuin ryhmässä.

Sinut tunnetaan askeetikkona. Kuinka uskot sopeutuvasi Mäntyniemen yli 2 000 neliömetrin palatsiin, lakeijoihin, 102 000 euron verottomaan vuosipalkkaan sekä 160 000 euron rallirahaan?

Uskon, että isossakin talossa on pieniä huoneita.

Presidentin puoliso ei saa palkkaa asemansa johdosta. Täysimittaisen presidenttikauden jälkeen häntä odottaa kuitenkin 30 600 euron vuosittainen veroton eläke. Eikö tässä tilanteessa kannattaisi pamauttaa pikaisesti naimisiin?

Jaa-a. Täytyis varmaan olla sellainen partneri joka lähtis.

Ei kuvittelisi olevan tällaisella tarjouksella vaikea löytää.

Hiukan epäilen nyt, että jokainen vähän miettii, mihin liisteriin menee, vaikka siitä hiukan maksettaisiinkin.

Voitat vaalit. Heräät Mäntyniemen silkkilakanoiden välistä täynnä tarmoa. Kuinka alat toimia maailmanlaajuisen oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi, niin kuin kampanjasivustollasi lupasit?

Luulen, että olisin aika paljon yhteydessä vähän epämuodollisestikin sellaisiin kansainvälisiin kollegoihin, joita vanhastaan hyvin tunnen, ja joiden kanssa voisi vähän kuulostella mitä maailmasta ajatellaan. Keskustelisin varmaan vähän brittienkin kanssa.

Tarttuisit puhelimeen ja kilauttaisit aamutuimaan vanhalle ystävällesi Tony Blairille?

Ei välttämättä näin. Mutta tarjoutuuhan tilaisuuksia.

Mikä on suurin saavutuksesi kahden viime vuoden aikana toimiessasi Euroopan investointipankissa ?

Kuulun johtoryhmään, joka käsittelee kaiken pankin luotonantamisen. Tutkimus- ja tuotekehityksen lisäksi vastuuseeni kuuluvat muun muassa Pietarin jätevesipuhdistamot, ensimmäiset Venäjä-hankkeet koko pankissa. Tämä venäläisten hankkeiden rahoittaminen ei ole puhtaasti rahoitussuhde, se on minusta myös ulkopoliittinen. EU:n ja Venäjän kumppanuussuhteen eräs pieni mutta tärkeä pala.

Aiemmasta oikeistojohtajasta Harri Holkerista on tullut miltei sosialidemokraatti hänen vietettyään muutaman vuoden brittein saarilla. Myös Ilaskivi on vanhoilla päivillä alkanut lepsuuntua. Kuinka voimme olla varmoja, ettei sinulle ole käynyt samoin Luxemburgissa?

Harri Holkerin kohdalla musta se YK:n puheenjohtajana vietetty vuosi häntä oikeastaan muutti. Ainakin hänen painotuksensa muuttuivat. Silloin hän oli minuun yhteydessä muun muassa kehitysavun määrän suhteen. En mä usko, että kummallakaan on tapahtunut mitään radikaalia kääntymistä sosialidemokraatiksi, mutta voi olla, että jos vetäytyy sellaisesta kiihkeästä keskiöstä syrjään, se jättää enemmän tilaa ajatella.

Olet moittinut Suomen roolia EU:ssa näkymättömäksi. Voiko pieni maa olla muuta kuin säälittävä mallioppilas tai itsestään melua pitävä vastarannankiiski?

Voi. Ehdottomasti voi. Päättäväinen ja hyvin selkeä. Suomen maine ja menestys on ollut sitä luokkaa, että Suomea kuunneltiin todella vakavalla korvalla esimerkiksi euroryhmässä. Siellä on monta sellaista asiaa, jotka suomalaiset nostivat esiin. Esimerkiksi ikääntymisasia.

Miltäs nyt tuntuu paluuta Suomeen suunnitellessa löytää maa tilasta, jossa valtio tekee iloisesti alijäämää hallituksen trokatessa valtion omaisuutta kuin ison tilan perinyt juoppolalli?

Minusta Suomessa on nyt paljon samaa kuin oli Saksassa vuosituhannen vaihteessa. Tuudittaudutaan, koska näennäisesti asiat ovat mukavalla tolalla. Musta olisi korkea aika miettiä, miten Suomi voi hyvin vuonna 2015. Sitä rakennetaan tänään. Ja tuudittautumalla sitä ei rakenneta. Tämä mua ehkä kiusaa. Eräs rakennuspalikka olisi se, että talouskasvun aikana kyettäisiin varautumaan siihen, että ehkä tää kasvu ei jatkukaan. Tai että meillä hoivamenot kasvavat hirmuisesti. Eli nyt voisi kyllä kohtuudella tehdä ylijäämää, ei ainakaan alijäämää.

Mikä on sinun tähänastinen eläkekertymäsi? Kuinka minulla ja sukupolvellani on ikinä varaa siihen?

En osaa sanoa eläkekertymääni. On se aika tuntuva. Mulle oli pieni yllätys, kun eläkejärjestelmää uudistettiin vuonna 2000, että ainoa joukko joka ei koskaan ilmaantunut esille, oli joku nuoria ikäluokkia edustava järjestö. Juuri sille porukalle olisi ollut äärettömän tärkeätä lyödä vähän järkeä vanhempien päähän, että hetkinen, suostumme maksamaan eläkkeenne tai velkanne, mutta emme molempia.

 

Presidentinvaaleissa äänestetään enemmän ihmistä kuin puoluetta. Westendiläisten yksityisyrittäjien äänien pitäisi siis olla taskussa, mutta miksi kaksikymppinen työtön nainen Kajaanista äänestäisi Niinistöä?

Ehkä sen takia, että koen suureksi tehtäväkseni olla hakemassa hyvinvointia Suomeen vuoden 2010 jälkeisellä vuosikymmenellä. Se vaatii vähän rohkeutta ja riskinottoa myös kannanotoissa.

Presidentti Halosen nähdään tehneen presidentti-instituutiota maanläheisemmäksi istumalla muun muassa Pori Jazzissa rennosti muun yleisön seassa. Sinä olet presidentinvaalikampanjasi aikana heittäytynyt muun muassa tarjoilijaksi.

Se oli hyväntekeväisyystilaisuus.

Juuri sopivasti ajoitettu hyväntekeväisyystilaisuus…

Se on turkulainen traditio.

Oletko aikaisempina vuosina osallistunut?

Mua ei ole koskaan ennen pyydetty. Se pyöri koko heinäkuun kahtena päivänä viikossa. Se ei ollu mikään viritys tätä varten.

Pääministeri Vanhasta on arvosteltu hänen kielitaitonsa puutteellisuuden vuoksi. Kuinkas Niinistön englanti, pakkoranska ja (Luxemburgin) letzeburgesch sujuvat? Vai onko presidentin virka vähän niin kuin paavin, että avustajat ovat sitä varten, että yksi taluttaa ja toinen tulkkaa?

Mulla ei ole mitään syytä ylvästellä kielitaidollani. Englanniksi olen selvinnyt osapuilleen kaikesta, mitä on vastaan tullut, ruotsi on varmasti vähän rajatumpaa. Ranska on erittäin vaikea. Saan paremmin itseni ymmärretyksi, mutta ongelma on puhutun ranskan vastaanottamisessa. Letzeburgeschia ymmärrän sen verran, että huomaan kun joku puhuu letzeburgeschia.

Olet sanonut lehtihaastattelussa, että pidät halpahintaisena ihmisten kuvaamista muutamalla adjektiivilla, ja et siihen koskaan sortuisi. Presidentinvaalikampanjasivustosi etusivulla komeilee komea slogan: Sauli Niinistö – Tekijä.

Se ei ole adjektiivi.

Ei ole, ei. Mutta se on yhden sanan kuvaus.

Olen tarkoittanut muistaakseni muiden ihmisten kuvausta. Jokaisella on oikeus kuvata itseään miten vain.

Miksi juuri Tekijä? Onko tämä lähtöisin omasta kynästäsi, vai onko kyseessä copywriterin luomus?

Omasta mielestäni olen aika touhukas ja toimelias. Tekeväkin.

Et siis näe itseäsi analyyttisenä Suunnittelijana vaan Tekijänä?

Ennen kuin toteutetaan, pitää analyyttisesti suunnitella.

Kirjallisuudessa postmodernistit hokivat taannoin Tekijän kuolleen. Eikö politiikka ole aina kompromissien summa. Voiko yksi Tekijä runnoa läpi näkemyksensä?

Ei varmaan, mutta jos tekijä saa puolelleen muita tekijöitä, niin sitten…

Kuinka paljon mietit imagokysymyksiä itse, ja kuinka paljon luotat asiantuntijoihin, jotka kertovat että pistä Sauli tänään toi skraga?

Tämän tyyliset asiat mä hoidan tietysti kaikki itse. Kravatit, parturit ja parranajot. Mutta kieltämättä puolueen puheenjohtaja-aikoinani oli monenmoista neuvojaa.

Missä tuo puku on teetetty?

Kaupasta hain.

Aijaa…

Eikä mulla ole tämänkään loman aikana ollut kuin kaksi pukua.

Sanojesi mukaan presidentti on mielipidejohtaja suomalaista elämänmenoa edistämässä. Miten suhtautuisit, jos poikasi esittelisi joulupöydässä uuden poikaystävänsä?

Hmm… Mukavampi olisi tuoda ennen joulupöytää jo. No, tulisihan siinäkin tutuksi.

Arvostelit kovin sanoin sekä istuvaa presidenttiä että pääministeriä siitä, että he suojautuvat virkojensa taakse, eivätkä suostu avoimeen keskusteluun. Mistä asioista haluaisit heidän kanssaan keskustella?

En arvostellut kovin sanoin. Totesin tosiasian. Haluaisin puhua ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä eurooppalaisista turvaratkaisuista, joissa mun mielestäni Suomen linja on noudattanut kaavaa ei, kyllä, ei sittenkään. Haluaisin puhua tulevaisuudesta, ensi vuosikymmenestä. Haluaisin tietyllä tavalla olla herättämässä poliittista järjestelmää, vaikka tässä kampanjan aikana muiden kandidaattien kanssa. Aloittamalla vaikka kysymyksellä onko nyt, vai eikö nyt ole, syytä tehdä jotakin. Luulen, että on aika vaikeaa vastata, että ei ole syytä tehdä mitään. Mutta mitään ei tehdä kuitenkaan.

Presidentinvaalien ensimmäiseen kierrokseen on kuitenkin vielä viisi kuukautta aikaa.

Yhdysvalloissa presidentinvaaleja käydään käytännössä ainakin vuoden verran.

Kyllä, mutta niitä käydään myös aika eri tavalla kuin Suomessa. Isommilla budjeteilla ja likaisemmilla keinoilla.

Se pitää paikkansa, ja kun siellä on ne ehdokasvaalit ensin. Siitä huolimatta Suomessa presidentinvaalit kiinnostavat ihmisiä. Kahden kuukauden kampanjan, josta osa on joulua ja uutta vuotta, sijasta minusta olisi hyvä tarjota ihmisille miettimisen aihetta ja keskustelua jo syksyksi. Mitä vahinkoa siitä koituisi?

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Timo Soinin mielestä kokoomus eli ”kukkahattuoppositio” toivoo mitäänsanomatonta ja väritöntä liturgiapohjaista kampanjaa, eikä suostu keskustelemaan ”populistisista asiateemoista”. Kokeillanpas muutamaa populistista kysymystä: Mikä on tarkka ja päivitetty Nato-kantasi?

Se on aivan sama kuin se on tähänkin asti ollut. Kannatan eurooppalaisen turvajärjestelmän rakentamista. Nato voi tulla siellä vastaan. Pidän sitä tietyllä tavalla optiona. Mutta toissijaisena optiona.

Onko Venäjän käymä Tshetshenian toinen sota mielestäsi demokratian, oikeusvaltion ja ihmisoikeuksien polkemista, niin kuin Vihreän liiton presidenttiehdokas Heidi Hautala sitä kutsuu?

Venäjän Tshetshenian politiikka on minusta osittain sotaa terrorismia vastaan, ja osin politiikkaa Venäjän kokonaisuuden ylläpitämiseksi. En voi ikinä hyväksyä sellaisia terroritekoja, joita siellä tapahtuu. Koen sen siinä mielessä venäläisten kannalta ymmärrettäväksi ja oikeutetuksi.

Oletko Ville Itälän kanssa samaa mieltä siitä, että Turkin täysjäsenyys EU:ssa olisi turvallisuusriski?

Näen, että unionin ja Turkin yhteydessä on kysymys paremminkin turvallisuuden takaamisesta. Turkin EU-jäsenyyteen joudun maan sisäisistä ja ulkoisista syistä suhtautumaan aika skeptisesti. Sen sijaan kannatan mahdollisimman pitkälle menevien keskustelujen jatkumista ilman selvää päätepistettä.

Millaisia tunteita se sinussa herättää, kun maalaisliiton ehdokasta lyödään mediassa kuin vierasta sikaa täysin vaaleihin liittymättömistä asioista? Tuntisitko urheilumiehenä huonoa mieltä, jos voittaisit hänet yhden prosenttiyksikön erolla, joka olisi aiheutunut tästä juorulehtien kirjoittelusta?

Varmasti tuntisin. Mutta toisaalta oon mäki saanu pikkusen selkääni.

Minullakin on uusi kirja ilmestymässä syyskuussa. Lyödään vetoa, kumman uusi kirja myy tänä syksynä enemmän. Häviäjä joutuu lopettamaan kokonaan tupakanpolton. Se tuntuukin olevan ainoa yhteinen paheemme. Mitens on Saukki, paiskataanko tassua?

Jaahas. Saako miettimisaikaa.

Yhden tupakan verran.

Voin minä lähteä mukaan.

*

Poistuessani haastattelusta avaan Niinistön minulle signeeraaman kappaleen Viiden vuoden yksinäisyydestä. Sivulle kolme on kirjoitettu hivenen epäselvällä käsialalla:

Tuomas Vimmalle 17.8.2005 haastattelusta ja vedonlyönnistä kauhistunut Sauli Niinistö

 

Imagen arkistojutut vuoden 2012 presidenttiehdokkaista löydät täältä.

Kommentoi »