
Päivä 1: aamu
Aloita matka Portossa loisteliaalla aamupalalla
Juuri tämä on paras paikka alkaa tutkia Porton somaa keskustaa. Kun Majestic-kahvilaa rakennettiin 1900-luvun alussa, ei säästelty peileissä, kullatuissa koristeissa tai marmorissa. Kuppilan ilmettä ei ole sittemmin juuri muuteltu, täällä tuntee astuvansa menneisyyteen.
Majestic on myös Porton, Portugalin toiseksi suurimman kaupungin, kuuluisin kahvila. Aamiaispöytää voi siksi joutua vähän jonottamaankin.
Mikä leivonnainen kannattaa valita? Vakavailmeinen, kauluspaitaan ja suoriin housuihin sonnustautunut tarjoilija kertoo vastauksen epäröimättä. Se on rabanada, köyhä ritari portugalilaisittain. Majesticissa se tarjoillaan kultakoristeisella lautasella, makean kastikkeen, pinjansiementen, rusinoiden ja saksanpähkinöiden kera.
Aamiaiselta on helppo astua Santa Catarinan ostoskadun vilinään. Katseltavaa riittää: Porton kaupunki tunnetaan arkkitehtuuristaan.
Lyhyen kävelymatkan päässä kaupungin ydinkeskustassa on Lellon kirjakauppa, jonka historia ulottuu 1800-luvun lopulle. Sitä pidetään yhtenä maailman kauneimmista kirjakaupoista – sekä Lello että Majestic edustavat Porton keskustaa leimaavaa koristeellista art nouveau -tyyliä.
Liikkeen taianomainen kauneus ja mittava kansainvälinen kirjavalikoima eivät yksin selitä kaupan suosiota. Lellon yläkerrassa oli ennen kahvila, jossa J.K. Rowlingilla oli tapana istuskella Portossa asuessaan. Harry Potter -kirjoista voikin löytää viitteitä kirjakauppaan, etenkin sen komeisiin punaisiin portaisiin.
Lellon maagista tunnelmaa lisää kaupalle kantautuva ääni: Clérigosin roomalaiskatolisen kirkon 59 kellon hiukan epävireiseltä kuulostava soitto. Clérigosin kellotorni on koko Porton kuuluisin maamerkki, ja sinne voi myös kiivetä. Kun nousee 1700-luvulla rakennetun barokkitornin huipulle vievät 255 askelmaa, saa vaivansa palkaksi eteensä hienot kaupunkinäkymät.
Café Majestic, Rua de Santa Catarina 112, cafemajestic.com.
Livraria Lello, Rua das Carmelitas 144, www.livrarialello.pt. Pääsylippu 3 euroa, jonka saa takaisin kirjaostosten hinnassa.
Clérigos-torni, Rua de São Filipe de Nery, torredosclerigos.pt. Lippu 5 e.
Päivä 1: iltapäivä
Nauti lounas kävelykadulla ja portviinejä viinikellarissa
Keskustan hurmaavalla Rua das Flores -kävelykadulla on useita kahviloita ja ravintoloita terasseineen. Kulinaristin lounaspaikka on Cantina 32. Alkupalaleipä tarjoillaan täällä banaanilla maustetun voin kera, ja jaettavien pikkuannosten joukossa on appelsiinilla ja sinapilla höystettyä lohta sekä maniokkisipsejä.
Jälkiruokajuomat voi siirtyä nauttimaan Dourojoen toiselle puolelle Vila Nova de Gaiaan. Siellä sijaitsevat Porton kuuluisat portviinikellarit. Niistä pitkäikäisimpiin kuuluu Ferreiran suvun vuonna 1751 avattu kellari. Siihen ja muihin viinikellareihin pääsee tutustumaan tietopitoisilla opastetuilla kierroksilla.
Sisällä on hämärää ja kolkon kosteaa. Ilmassa leijuu portviinin makea tuoksu. Kellarikäytäviä reunustavat suuret viinitynnyrit, ja seinillä on 1800-luvulla sukunsa tilat haltuun ottanutta Antónia Ferreiraa esittäviä tauluja. Edistyksellinen liikenainen kehitti portviinin tuotantoa.
Kierroksen lopuksi maistellaan viinejä. Laseihin kaadetaan tummanpuhuvaa rubya, pihkansävyistä tawnya ja valkoista portviiniä. Ne nautitaan Antónian tuiman katseen alla.
Cantina 32, Rua das Flores 32, cantina32.com. Pääruuat alle 20 e.
Ferreiran viinikellari, Avenida Ramos Pinto 70. Kierrokset alkaen 12 e.
Päivä 1: ilta
Löydä ihanat näköalat, taidetta ja hauska baarikatu
Ennen palaamista Porton puolelle kannattaa poiketa Serra do Pilarin näköalapaikalla. Korkeuksista avautuvat hulppeat maisemat Portoon ja Dourojoelle, jota pitkin viini ennen tuotiin Douron laaksosta Portoon säilytettäväksi.
Historiasta muistuttavat viininkuljetukseen käytetyt värikkäät rabelo-veneet joella. Nyt ne kuljettavat matkailijoita.
Maisemaelämyksen viimeistelee joen ylitys 85 metrin korkeudessa kulkevaa Dom Luís -siltaa kävellen. Joen toisella puolella vastassa on ravintoloiden ja terassien täyttämä Ribeira, Porton vanhin ja Unescon suojelema kaupunginosa.
Ensimmäisen päivän päätteeksi kannattaa palata lähtöpaikkaan. Majestic-kahvilan lähellä ovat värikäs Maus Hábitos -kulttuurikeskus ja sen ravintola Vícios de Mesa. Ravintolassa voi herkutella paikan suosituilla pitsoilla katsellen hienoja kaupunkimaisemia. Kasvisvaihtoehtoja riittää, vegaanitkin on huomioitu. Aterian jälkeen voi tutustua Maus Hábitosin taidenäyttelyihin tai kuunnella konserttia.
Porton yöelämän sydän on pieni Galeria de Paris -katu Lello-kirjakaupan kulman takana. Katu täyttyy illan mittaan juhlijoista, ja sen hauskin baari on nimeltään Galeria de Paris. Seinien valaistut vitriinit ovat täynnä kaikenlaisia pikkuesineitä ja yhdelle seinälle on ripustettu aito pieni Fiat. Baarit ovat auki pikkutunneille asti.
Maus Hábitos, Rua Passos Manuel 178, maushabitos.com. Pitsat 5–13 e.
Galeria de Paris, Rua da Galeria de Paris 56.
Päivä 2: aamu
Käynnistä toinen matkapäivä Matosinhosin merenrannalta
Porton-lomaan voi helposti yhdistää auringossa paistattelua Atlantin rannikolla. Aamiaisenkin voi nauttia merimaisemissa: Matosinhosin laajalle, vaaleahiekkaiselle rannalle pääsee Porton keskustasta metrolla puolessa tunnissa.
Matosinhosin rantakahviloista paras aamiaispaikka on Vagas, joka on auki ympäri vuoden. Aamupalaa syödessä voi aallokosta riippuen katsella myös surffaajien suorituksia.
Meren läheisyys teki Portosta jo aikoinaan kosmopoliittisen kaupungin. Portviinin tuotantoa ja vientiä hallitsivat britit ja muut pohjoiseurooppalaiset. Viini tuotiin Douron laakson viljelmiltä Portoon jokea pitkin ja kuljetettiin maailmalle meriteitse. Kerrotaan, että juuri pitkät merimatkat ovat portviinin synnyn taustalla. Kun viini ei tahtonut kestää pitkiä kuljetuksia, siihen alettiin lisätä väkevää alkoholia. Se pysäytti käymisen, viini jäi makeaksi ja siitä tuli tavallista viiniä vahvempaa.
Matosinhosista löytää myös Porton parhaat kalaravintolat, joissa paikalliset tapaavat herkutella. Ravintoloista suosituimpia ja perinteikkäimpiä on Mauritânia. Mutkaton paikka tarjoaa taitavasti valmistettuja äyriäisiä, turska-annoksia ja tuoretta grillattua kalaa. Varaudu hurjan suuriin annoksiin.
Vagas, Matosinhosin ranta, facebook.com/vagasesplanada.
Mauritânia, Rua Brito e Cunha 119. Pääruuat alkaen 10 e.
Päivä 2: iltapäivä
Löydä Porton tasokkaat museot ja konserttitalon esitykset
Portossa on maineikas arkkitehtuurikoulu, jonka kuuluisin kasvatti on arkkitehti Álvaro Siza Vieira. Hänen kädenjälkeensä voi tutustua Serralvesin taidemuseossa. Museo on jo yksinään hyvä syy matkustaa Portoon.
Kiinnostavan nykytaiteen lisäksi osa elämystä on museorakennus. Suurista ikkunoista tulvii sisään luonnonvaloa. Vaaleasävyinen, avara rakennus tuo mieleen Alvar Aallon tyylin, jota Siza Vieira pitää keskeisenä vaikuttajanaan.
Keskustan ulkopuolella, Porton arvokkaimmalla alueella sijaitsevaa Serralvesin museota ympäröi suuri puisto polkuineen ja istutuksineen. Puiston laidalla on 1930-luvulla rakennettu art deco -huvila, jossa voi myös vierailla.
Matkalla Serralvesiin kannattaa katsastaa Porton kuuluisa Casa da Música. Valkoista, kuutiota muistuttavaa konserttitaloa kutsutaan vitsaillen meteoriksi. Rem Koolhaasin suunnitteleman talon ohjelma on ennakkoluuloton ja laadukas.
Serralves, Rua D. João de Castro 210. serralves.pt
Casa da Música, Avenida da Boavista 604–610. casadamusica.com
Päivä 2: ilta
Maista iltapalaa paikallisten suosimissa baareissa
Pienessä Gazela-baarissa asiakkaita huomioidaan: tarjoilija kättelee tervehdykseksi. Tulijat istahtavat tiskin ääreen ja tilaavat oluen sekä hotdogin tai pari. Resepti on omintakeinen: sämpylä paahdetaan rapeaksi, laatunakki saa seurakseen juustoa ja tulista kastiketta. Ennen tarjoilua sämpylä pilkotaan pikku sormipaloiksi.
Baarin tunnelma kuvastaa portugalilaisten mielikuvia Portosta. Kaupungin väkeä pidetään maanläheisenä ja leppoisana – Porto on kuin Portugalin Tampere. Muualla maassa portolaisia kutsutaan nimellä tripeiro, sisälmystensyöjä, paikallisen perinneruuan mukaan. Portossa taas pilkataan lissabonilaisia turhantärkeydestä, ja pääkaupungin asukkaita kutsutaan lempinimellä alfacinha, pikku salaatti.
Gazela-baarin omistaja Américo kertoo, että paikka on avattu vuonna 1961. Mainetta on tuonut se, että Anthony Bourdainkin ihastui Portossa käydessään Gazelan hodareihin. Silti asiakkaina on etupäässä paikallisia.
Ovatko Gazelan hodarit kaupungin parhaita?
”Eivät”, Américo vastaa. ”Ne ovat maailman parhaita.”
Toinen hyvä iltaruoka on Porton erikoisuus, francesinha. Se on erilaisilla lihoilla täytetty kerrosleipä, joka päällystetään juustolla, käytetään uunissa ja valellaan oluella maustetulla tomaattikastikkeella. Kaikilla portolaisilla on oma näkemyksensä siitä, mistä parhaan francesinhan saa. Lado B -baari on yksi kestosuosikki, ja sieltä saa kasvisversionkin.
Porton-vierailun loppuhuipennukseksi kannattaa kävellä Vitórian vanhan juutalaiskorttelin näköalapaikalle. Sieltä näkyvät sekä kaupungin keskusta oransseine kattoineen että viinikellarit Dourojoen takana. Auringonlaskun aikaan näkymä on kauneimmillaan.
Iltadrinkkiä kaipaava voi jatkaa Terraplana-baariin. Cocktaileista tunnetun paikan Douro Sourissa portviiniä maustavat sitruuna ja portugalilainen aguardente-brandy.
Gazela, Travessa Cimo de Vila 4–10. Kiinni sunnuntaisin.
Lado B, Rua de Passos Manuel 190, ladobcafe.pt.
Terraplana, Avenida de Rodrigues de Freitas 287, terraplanacafe.com
Näin sinne mennään
Suomesta ei ole yleensä suoria lentoja Portoon, mutta Finnair lentää sinne kesällä 2019 kesä–elokuussa. Lentoaika yhteen suuntaan on 4,5 tuntia.
Yhdellä välilennolla kaupunkiin pääsee Helsingistä runsaassa kuudessa tunnissa. Meno–paluulennot lyhyillä vaihdoilla saa usein alkaen noin 250 eurolla. Junakyyti Lissabonista Portoon (alkaen 25 e) kestää kolmisen tuntia, lentomatka tunnin.