Apu

Pysähtyvätkö Suomen traktorit? Ukrainan sota vaikeuttaa tärkeiden raaka-aineiden tuontia – "Hamstrausta on esiintynyt"

Pysähtyvätkö Suomen traktorit? Ukrainan sota vaikeuttaa tärkeiden raaka-aineiden tuontia – "Hamstrausta on esiintynyt"
Huoltovarmuuskeskus kertoo, että dieselpolttoaineen AdBlue-lisäaineen saatavuudessa on odotettavissa lyhytaikaisia haasteita.
Julkaistu: 25.3.2022

Huoltovarmuuskeskus arvioi, että maatalouskoneet eivät ole seisahtumassa dieselpolttoaineen kannalta tärkeiden raaka-aineiden tuontivaikeuksien vuoksi.

Viime viikkojen aikana on keskusteltu siitä, saadaanko dieselpolttoaineen toimivuuteen vaikuttavaa AdBlue-nimistä ainetta tarpeeksi. Keskeisen aineen valmistuksessa tarvittavan raaka-aineen tuonti on vaikeutunut Venäjän-vastaisten pakotteiden vuoksi. Maatalouskoneet käyvät useimmiten dieselillä.

– Meille on kantautunut tietoa yritysten huolista AdBluen suhteen. Huoli on tietysti aito. Tiedämme, että hamstrausta on esiintynyt, ja on mahdollista, että paikallisia saatavuushaasteita tulee, mutta ne ovat lyhytaikaisia. Olemme rauhallisin mielin, sillä maataloutta ja sen tuotantokykyä vaarantavaa kehitystä ei ole tämänhetkisten tietojen mukaan näkyvissä, alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden huoltovarmuudesta vastaava johtaja Jaakko Pekki sanoo.

Huoltovarmuuskeskuksen keskeisimpiä tehtäviä on pysyä kartalla siitä, miten merkittävät kriisit vaikuttavat yritysten toimintakykyyn. Yksi keino kerätä tietoa elinkeinoelämästä kattavasti ja nopeasti on hyödyntää Huoltovarmuusorganisaation toimialakohtaisia yrityspooleja, joilta kysytään säännöllisesti, millaiseksi yritykset katsovat tilanteensa.

Läheiset ja luottamukselliset suhteet yrityksiin ovat Pekin mukaan yksi Huoltovarmuuskeskuksen toiminnan kulmakivi.

– Yhteiskunnat ovat riippuvaisia yrityksistä, jotka tuottavat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä palveluita. Sellaisia yrityksiä ovat esimerkiksi pankit, tietoliikenne- ja logistiikkapalvelut, sähkö- ja lämpöverkot sekä ruokahuoltoyritykset.

Juuri nyt Huoltovarmuuskeskus seuraa ja ennakoi aktiivisesti sodan vaikutuksia Suomen huoltovarmuuteen ja yrityksiin.

– Tilanne on vaikeasti ennakoitava, joten rakennamme joukon mahdollisia skenaarioita ja millaisia lisähuoltovarmuustoimia niissä tarvittaisiin.

Perusvarautuminen on Suomessa Pekin mukaan hyvällä mallilla.

– Ukrainan kriisin vuoksi selvitämme nyt lisävarautumisen tarvetta, Pekki sanoo.

Kommentoi »