Apu

Unto Hämäläinen: Politiikasta ei kukaan selviä ilman kolhuja – Jokainen poliitikko saa jossakin vaiheessa vamman sieluunsa

Unto Hämäläinen: Politiikasta ei kukaan selviä ilman kolhuja – Jokainen poliitikko saa jossakin vaiheessa vamman sieluunsa
Mikä voisi olla komeampaa päättää pitkä ura politiikan toimittajana kuin auttaa nuorempia reporttereja dokumentin tekemisessä juuri niistä asioista, joista olin ikäni kirjoittanut, pohtii politiikan toimittaja Unto Hämäläinen kolumnissaan.
Julkaistu: 19.10.2021

Olin tammikuussa 2019 hiihtämässä, kun puhelin soi ja kysyttiin: ”Oletteko te se toimittaja...” Keskeytin ja sanoin: ”Kyllä, ja toimittaja kuuluu olevan siellä toisessakin päässä. Tunnistan äänestä, vaikka emme ole tavanneet.”

Soittaja hörähti ja jatkoi: ”Joo, Pekka Laine täällä.”

Tunnistin äänen, koska kuuntelin sunnuntaisin kello 10 Radio Suomesta Laineen musiikkiohjelmaa Ihmemaa. Mitä ihmeen asiaa hänellä minulle olisi?

Tapasimme palaverissa, jonka aluksi kerrottiin huimasta suunnitelmasta tehdä kymmenosainen ja peräti kymmenen tuntia pitkä televisiosarja Politiikka-Suomi. Sarjan kokoaisi sama toimittajaryhmä, joka oli aikaisemmin tehnyt muun muassa Iskelmä-Suomen ja Urheilu-Suomen. Ohjelman rungon muodostaisivat poliitikkojen haastattelut, joita täydennettäisiin Yleisradion arkistomateriaalilla.

Lopuksi kysyttiin, kiinnostaisiko tulla mukaan suunnittelemaan sarjaa ja avustamaan sen tekijöitä. Suostuin empimättä, vaikka tiesin urakan olevan suuri. Mikä voisi olla komeampaa päättää pitkä ura politiikan toimittajana kuin auttaa nuorempia reporttereja dokumentin tekemisessä juuri niistä asioista, joista olin ikäni kirjoittanut?

"Voiko vitutukseen kuolla?"
Paavo Väyrynen

Nyt sarja on valmis, ja sitä ryhdytään esit­tämään TV1:ssä ensi viikolla. Siihen on haastateltu satakunta ihmistä: poliitikkoja, virkamiehiä, tutkijoita, toimittajia – ja yhtä lääkäriä.

Lääkintöneuvos Jukka Suihkonen, presidentti Mauno Koiviston henkilääkäri ja Paavo Väyrysen (kesk) ystävä, joutui eräänä iltana vastaamaan Väyrysen kysymykseen: ”Voiko vitutukseen kuolla?”

Väyrynen oli keväällä 1987 tarttumassa pääministerin salkkuun, mutta huomasi yllättäen olevansa manuaalisesti ohjattuna opposition penkillä. Tappio Koivistolle kävi luonnolle.

Väyrysen kysymys on yhden jakson nimi, mutta se voisi olla koko sarjan nimi. Politiikasta ei kukaan selviä ilman kolhuja. Jokainen poliitikko saa jossakin vaiheessa vamman sieluunsa ja kysyy: miksi asialleni tai minulle itselleni kävi näin?

”Mä petin ihmisiä sanomalla asiat toisella tavalla kuin ne olivat.”
Iiro Viinanen

Nyt poliitikot saavat puhua omin sanoin tunnoistaan. Ja sen voi sanoa, että paljon on jäänyt mielen päälle. ”Elämään kuuluu kriisejä, minun kriisini oli katsottavissa televisiosta”, Anneli Jäätteenmäki (kesk) tilittää eropäivästään kesäkuussa 2003.

”Mä petin ihmisiä sanomalla asiat toisella tavalla kuin ne olivat”, Iiro Viinanen (kok) tunnustaa kertoessaan, kuinka syksyn 1991 devalvaatio tuli väkisin. Parkinsonin taudin runtelema Viinanen on yksi vaikuttavimmista haastatelluista.

Yhtä lailla riipaisevaa on katsoa tavallisten ihmisten haastatteluja ja kertomuksia siitä, miten devalvaatio suisti heidät vaikeuksiin ja millä tavalla se vaikuttaa yhä heidän elämäänsä.

Dokumentin aikajänne on pitkä. Vanhimmat asiat ovat 1960-luvulta ja tuoreimmat viime kesältä. Ammennettavaa historiasta riittää, sillä politiikka on siitä kummallista, ettei se lopu koskaan, vaikka politiikan tekijät ja raportoijat vaihtuvat.

Aina tulee uusia tekijöitä ja tarvitaan tuoreita toimittajia raportoimaan. Kun yhdet vaalit on käyty, seuraavat ovat edessä. Kun kova vääntö on voitettu tai hävitty, uusi odottaa kulman takana.

1 kommentti