Pois kaikki, mikä kannattaa
Puheenaiheet
Pois kaikki, mikä kannattaa
Yrjö Rautio: "Suomessa ei yksinkertaisesti kannata tehdä mitään, mikä kannattaa. Olemme edenneet tällä tiellä melko pitkälle jo monella muullakin alalla."
Julkaistu 23.10.2013
Apu

Arktisesta osaamisesta siinnyt keskustelu on vain jäävuoren huippu, noin 13 prosenttia koko ongelmasta.

Kahden hallituspuolueen, Vihreiden ja Vasemmistoliiton, mielestä Suomen sopii osallistua arktisella alueella vain toimintaan, josta ei missään tapauksessa ole taloudellista hyötyä. Esimerkiksi jäänmurrosta saattaa olla, jos kontrahdit on oikein laadittu. Siksi se ei käy.

Jäänmurrosta ja jäänmurtajien valmistamisesta on luovuttava toisestakin syystä: se on harvoja aloja, joissa meillä on ollut enemmän tietoa ja taitoa kuin millään toisella maalla.

Suomessa ei yksinkertaisesti kannata tehdä mitään, mikä kannattaa. Olemme edenneet tällä tiellä melko pitkälle jo monella muullakin alalla.

Olimme kerran maailman johtavia paperin tuottajia. Nyt siitä on rippeet jäljellä. Olimme kerran maailman johtava kännyköiden valmistaja. Nyt niistä on päästy kokonaan.

Osaamme tuottaa sähköä turvallisesti, tehokkaasti, edullisesti ja yli oman tarpeen, mutta sitä ei saa myydä muihin maihin. Siitä saataisiin rahaa, joka voisi turmella tulevienkin sukupolvien elämän.

Näytti uhkaavasti siltä, että kaivokset toisivat rikkauksia maahan, joka on köyhä ja siksi haluaa jäädä. Onneksi Talvivaara pilasi koko alan maineen ja metallimalmien maailmanmarkkinahinnat romahtivat. Tulee ainakin tilapäistä helpotusta.

Toimivat pelit

Ennen riitti, että osasimme tehdä toimivia pelejä – murtajia, risteilijöitä, metsä- ja kaivosteollisuuden koneita, traktoreita... Niitä ei suureksi helpotukseksemme tarvitse maailmalla enää juuri kukaan, ei ainakaan maksa hintaa, jolla niitä kannattaisi tehdä.

Juuri kun Suomi-veneestä on saatu tilkityksi vanhat reiät, joista rahaa on tulvinut sisään, on ilmaantunut uusi uhkaava repeämä. Jotkut ahneet ovat ryhtyneet tekemään toimivia pelejä, joista ulkomaalaiset maksavat mitä tahansa. Esimerkiksi pähkähullut japanilaiset maksoivat 1,1 miljardia euroa Supercellistä, jonka liikevaihto oli viime vuonna vain 78,4 miljoonaa euroa.

Tällainen peli ei vetele. Kohta veneemme on niin täynnä seteleitä, että uppoamme. Kaikki miehet pumppuihin!

Vahinkoa rajoittaa onneksi se, että rahatulva peittää toistaiseksi alleen vain pelifirman muutamat harvat perustajat ja omistajat alavilla mailla. Ehkä ehdimme vielä tukkia tämänkin rahareiän, ennen kuin hukumme kaikki.

Urheilu tiennäyttäjänä

Kansallinen Kaikki pois, mikä kannattaa -projekti alkoi urheilusta.

Suomalaiset pitkänmatkanjuoksijat, hiihtäjät ja mäkihyppääjät olivat kauan, kauan sitten maailman huippua. Lajit sopivat meille liian hyvin, koska täällä riittää pitkiä matkoja ja talvia, myötä- ja vastamäkiä. Siksi niistä täytyi päästä.

Melko hyvin on päästykin. Kunnia siitä kuuluu muun muassa huonomuistisille dopinghiihtäjillemme.

Kunniamerkkejä heille pitäisi jakaa eikä vankeustuomioita.

Tilalle on tullut lajeja, jotka sopivat tänne Arktiksen eteiseen mahdollisimman huonosti.

Suosituimpia ovat lajit, joita varten on rakennettava kalliita halleja tai joita voi harjoitella suurimman osan vuotta vain tuhansien kilometrien päässä.

*****

Heittolaukauksia:

1. Vihreiden salaliitto oli kieroudessaan vailla vertaa: valitsivat parhaansa ministeriksi.

2. Salaliittoihin uskovat eniten ne, jotka vähiten tietävät julkisistakaan asioista.

3. Miten avioliitto eroaa salaliitosta? Siinä on pidettävä salaisuuksistaan parempaa huolta.

4. Salaliiton tarkoitus on tehdä julkiseksi sellaista, mikä ei muuten ketään kiinnostaisi.

5. Viljelijällä oli konspiratiivisia taipumuksia: salaojitti peltonsakin.

6. Elämä on salaliitto, jonka järki, tunteet ja hormonit ovat solmineet ihmistä vastaan.

Kommentoi »