Pissapulmia: neljä virtsaamiseen liittyvää oiretta, joihin on syytä kiinnittää huomiota
Terveys ja hyvinvointi
Pissapulmia: neljä virtsaamiseen liittyvää oiretta, joihin on syytä kiinnittää huomiota
Pissa voi joskus kertoa terveysongelmista.
26.2.2018
 |
Apu

Yksi tarkkailtava tekijä on vessakäyntien tiheys. Mikäli et pysty katsomaan elokuvaa käymättä välillä vessassa, se ei välttämättä vielä ole merkki ongelmasta. Esimerkiksi aikuinen mies käy pissalla arviolta kuudesta kahdeksaan kertaa päivän aikana ja ehkä vielä kerran yöllä. Toisilla vain on pienempi rakko kuin muilla.

Kyse voi kuitenkin olla myös yliaktiivisesta rakosta. Se on oireyhtymä, joka vaivaa erityisesti naisia. Tällaisia oireita voi olla jopa joka kuudennella naisella, ilman varsinaista sairautta. Oireita ovat virtsaamispakko ja virtsankarkailu. Hoitokeinoja ovat lantionpohjan lihasten treenaus ja vakavissa tapauksissa lääke- tai jopa botuliinihoito. Miehillä tiheä virtsaamistarve voi olla merkki eturauhasen liikakasvusta. Mikäli oireet ovat äkillisiä tai potilas on alle 50-vuotias, on syytä mennä tutkimuksiin syövän poissulkemiseksi. Muille hoitokeinoja ovat esimerkiksi lääkkeet tai höyläysleikkaus.

Toinen tarkkailtava oire on virtsassa näkyvä veri. Se vaatii välitöntä lääkärikäyntiä. Veri voi olla merkki munuaiskivistä tai virtsatietulehduksesta.

Kolmas asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on virtsan väri. Tumma väri voi olla merkki kuivumisesta, mikä puolestaan altistaa esimerkiksi munuaiskiville. Nesteytyksestä kannattaakin pitää huolta.

Neljäs huomiota vaativa oire on samea ja haiseva virtsa. Se voi olla merkki kuivumisesta. Samea virtsa ja virtsatessa aiheutuva kipu voivat puolestaan olla merkki tulehduksesta. Siinä tapauksessa kannattaa marssia lääkäriin, ettei tulehdus leviä.

Lähteet: Men's Health, Terveyskirjasto (täällä, täällä ja täällä)

Kommentoi »