Pintaremontti – Kansallisteatterissa nähdään riemukasta visuaalisuutta
Kulttuuri
Pintaremontti – Kansallisteatterissa nähdään riemukasta visuaalisuutta
Kansallisteatterin Pintaremontti tarjoaa kekseliään lavastuksen ja upean puvustuksen lisäksi myös huumoria ja silmänruokaa.
Julkaistu 29.10.2021
Apu

Kirjailija Miika Nousiainen tunnetaan kyvystään sanottaa arjen absurdeja tilanteita. Koomisesti kompuroivat, vähän epätoivoiset sankarit ovat Nousiaisen leipälaji. Sellainen nähdään myös Nousiaisen romaaniin pohjaavan Pintaremontti-näytelmän pääosassa Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Minna Leino on dramatisoinut ja Irene Aho ohjannut näytelmän.

Sami (Juha Varis) ei halua mitään yhtä kovasti kuin perustaa oman perheen, mutta hänen epätoivoiset pariutumisyrityksensä eivät ota onnistuakseen. Lähipiiri kuvittelee, että Sami nauttii sinkkuelämästä eikä vain halua sitoutua. Samin sisko Henna (Annika Poijärvi) taas saa kuunnella kyselyitä perheenlisäyksestä, vaikka lasta kovasti kyllä yritetään, mutta turhaan. Mallia täydelliselle perhe-elämälle antaa hyvinvointibloggari Sini (Katja Küttner), jonka idylliä Henna seuraa herkeämättä.

Kekseliäs lavastus päästää sisälle henkilöhahmojen arkeen.

Samin ja Hennan äiti Seija (Tiina Weckström) on juuri jäänyt leskeksi raskaan avioliiton jälkeen. Miten elämässä eteenpäin? Samin lapsuudenkavereilla Markuksella (Pyry Nikkilä) ja Pesosella (Heikki Pitkänen) ei heilläkään mene kovin hyvin – lopen uupunut Markus pyörittää arkea kolmen lapsen kanssa ja Pesonen on hyvin riitaisasti eronneiden vanhempiensa omaishoitaja, jonka elämään ei oikein muuta mahdu.

Esitys alkaa Samin ja Hennan isän ja Seijan puolison hautajaisista, ja absurdit käänteet alkavat pian, kun Sami ajautuu vaikeudesta toiseen. Nousiaisen Pintaremontti-kirjan (Otava, 2020) lukeneet huomaavat, että juonenkäänteistä on jätetty osa pois, minkä seurauksena kirjaa lukemattomien voi olla välillä vaikea seurata tapahtumien motiiveja ja taustoja. Hieman erikoisesti osa juonenkäänteistä on jätetty mukaan irrallisina heittoina, eikä niiden mukanaololle löydy oikein syytä. Myös satunnaiset laulut tuntuvat irrallisilta.

Näyttelijöiden heittäytyminen vie kuitenkin mennessään, ja upea lavastus antaa kekseliäät puitteet hahmojen elämälle. Naurua herättävät niin Nousiaisen oivaltavat one-linerit kuin esimerkiksi tanssivat poliisitkin. Roolihahmojen hieno puvustus on puolestaan iloksi silmälle.

Kuvassa Heikki Pitkänen, Juha Varis, Pyry Nikkilä ja Annika Poijärvi.

Kommentoi »