Pikaopas: vietä hauska kaupunkiloma Hampurissa
Kaupunkiloma
Pikaopas: vietä hauska kaupunkiloma Hampurissa
Hampuri tunnetaan villistä yöelämästään, mutta kaupungissa riittää koettavaa myös päiväsaikaan. Tee löytöjä katumarkkinoilla, pyöräile hedelmätarhoille ja nauti kalaherkkuja artesaanioluen kera.
Julkaistu 18.12.2022
Mondo

Tutustu kaupunginosiin

Monelle tulee Hampurista mieleen St. Paulin kaupunginosa ja Reeperbahn-katu. Aikoinaan merimiehillä oli tapana rellestää näillä baarien ja bordellien alueilla, mutta nyt seutu on siistiytynyt ja siellä juhlivat paikalliset nuoret sekä matkailijat. Täällä kannattaa käydä kuuntelemassa keikkoja, joita on etenkin Grosse Freiheit -kadun baareissa.

Schanzenviertelin entisestä työväen kaupunginosasta löytyy trendikahviloita ja -ravintoloita. Täällä ja viereisessä Karolinenviertelissa voi myös tehdä vintage­löytöjä. Zardoz Records (Marktstrasse 55) sopii vinyyli­levyjen ystäville ja Vintage Revivals (Schulterblatt 18) retro­vaatteita kaipaaville. Syö shoppailun lomassa Under­docksin (Neuer Kamp 13) kala-annos tai nauti vegaaniravintola Happenpappenin (Feldstrasse 36) antimista.

Jos haluat hauskalle retkelle, ota allesi StadtRAD-kaupunki­pyörä (12 euroa/päivä) Jungfern­stiegin ranta­promenadilta ja pyöräile keskustassa sijaitsevan Alster­järven ympäri. Lenkin pituus on alle kymmenen kilometriä ja tauon voi pitää Red Dog Bar & Caféssa (Krug­koppel 1), jossa nautitaan virkistäviä juomia puiden varjoissa. Toinen hyvä pyöräily­kohde on äveriäs kaupungin­osa Blankenese, jonka rinteillä kohoaa toisen maailmansodan tuhoilta säästyneitä huviloita. Tänne pääsee myös S1-­lähijunalla keskustasta runsaassa puolessa tunnissa.

Käy markkinoilla

Hampurissa pidetään viikottain lukuisia markkinoita, joilla myydään kaikkea ruuasta antiikkiin.

Suosituimpia markkinapaikkoja on Isemarkt (Isestrasse 11, ti ja pe 8–14). Tunnelma on niin kylämäinen, ettei uskoisi olevansa yksillä Euroopan suurimmista ulkoilmamarkkinoista. Kojuissa myydään niin vaatteita, kukkia kuin vihanneksiakin. Kokeile muutamalla eurolla pohjoissaksalaista fisch­brötcheniä eli kalatäytteistä sämpylää. Paikalle pääsee U3-metrolla. Jää pois Hoheluftbrücken tai Eppendorfer Baumin asemalla. Markkinat levittäytyvät niitä yhdistävän sillan alle.

Reeperbahnin lähellä sijaitseva Fischmarkt (Grosse Elbstrasse 9, su klo 5–9.30) on klassikko kalakaupan ja bilettämistä sunnuntain pikku­tunneille jatkaneiden juhlijoiden vuoksi. Tänne saavutaan sekä aamupalan että kauppiaiden viihdyttävien myyntipuheiden vuoksi.

Flohschanze (Neuer Kamp 30) on antiikki- ja vaatelöytöjä himoitsevien kohde, mutta kojuista löytyy myös esimerkiksi kirjoja ja polkupyöriä. Tori on auki lauantaisin kello 8–16 ja sijaitsee St. Paulin kupeessa.

Juo artesaaniolutta

Hampurissa kannattaa maistella pienpanimoiden oluita. Landgang Brauerei (Beerenweg 12) tekee kunniaa Saksan pitkälle panimo­perinteelle. Täällä voi osallistua panimo­kierrokselle tai maistelukurssille. Baari on valmistettu konteista ja puuelementit ovat Reeperbahnilla sijainneesta bordellista.

St. Paulin alueen Alles Elbe (Hein-Hoyer-Strasse 63) tarjoilee oluen lisäksi lihaleikkeleitä, makkaroita ja muuta naposteltavaa.

Ratsherrnin panimo on avannut kodikkaan Das Lokal -kulma­ravintolan Eimsbüttelin asuin­alueelle (Bismarckstrasse 60). Luomuraaka-aineita suosiva menyy sisältää myös kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja. Buddelship Brauerei ja Filosoof Jenever taas pyörittävät Neustadtissa Bar Oorlamia (Kohlhöfen 29). Täältä saa kyseisten panimoiden oluiden lisäksi ginejä ja pikkusuolaista.

Nauti silmänruokaa

Konserttisali Elbphilharmonie (Platz d. Deutschen Einheit 4) on edelleen Hampurin upeimpia vetonauloja näköalaterasseineen. Arkkitehtuurin ystävä käy myös kuuluisan Zaha Hadidin Elbejoen rannalle suunnittelemalla promenadilla (Nieder­hafen), joka toimii tarvittaessa patona tulvien varalta.

Elb­philharmonie saattaa saada lähitulevaisuudessa kilpailijan, kun St Pauli Bunker (Feldstrasse) valmistuu kunnostus­töiden jälkeen. Toisen maailmansodan jättiläismäinen natsibunkkeri saa katolleen puutarhan terasseineen ja sisäänsä luksushotellin.

Hampurissa on lukuisia hienoja museoita. Taiteen ystävän kohteisiin lukeutuu muun muassa Deichtorhallen (Deichtorstrasse 1), jossa voi nähdä kansainvälistä nykytaidetta ja taidevalokuvaa.

Altes Landin aluetta koristavat kesäisin viehättävät hedelmä­tarhat.

Tee retki hedelmäreitille

Keväällä, kesällä ja syksyllä Hampurin vilskeestä kannattaa tehdä pyörä- tai autoretki Altes Landille eli ”vanhalle maalle”. Kyseessä on Pohjois-­Euroopan vanhin hedelmien viljelyalue, ja täältä löytyy viehättävien kylien lisäksi omena- ja kirsikka­tarhoja. Alue alkaa Hampuria halkovan Elbejoen etelärannalta, ja siellä on 1  000 kilometriä merkittyjä pyöräilyreittejä. Obstroute eli hedelmäreitti käsittää 37 ja 41 kilometriä pitkät osuudet. Se vie myös 900-luvulla perustettuun Staden hansa­kaupunkiin sekä maailman satupääkaupungiksi kutsuttuun Buxtehudeen, joka esiintyy Grimmin veljesten tarinassa jäniksestä ja siilistä.

3 x hotellivinkki

Pierdrei Hotel HafenCity

Hienoja pienoismalli­kaupunkeja esittelevän Miniatur Wunderlandin kupeessa sijaitseva uudehko hotelli on kätevä valinta perheille. Majapaikalla on myös sympaattista caravan-majoitusta, ja hotellin katolta löytyy baari puutarhoineen.

Ruby Lotti

Ruby Lotti sijaitsee entisessä painotalossa, ja retrohenkinen sanomalehtiteema näkyy sisustuksessa. Moderneissa huoneissa on lasiseinäinen sadesuihku ja osasta huoneita kanavanäkymä.

25hours HafenCity

Trendikkään 25hours-ketjun hotelli tarjoaa vierailleen muun muassa polkupyöriä Hampuriin tutustumiseksi. Pyöräretken jälkeen voi rentoutua hotellin katolla sijaitsevan suomalaisen saunan löylyissä.

Hampurissa voi majoittua esimerkiksi 25Hours-ketjun trendikkäässä hotellissa.
Kommentoi »