Pikaopas Budapestiin: nämä edulliset ruokapaikat ja hauskat nähtävyydet kannattaa löytää
Kaupunkiloman parhaat vinkit
Pikaopas Budapestiin: nämä edulliset ruokapaikat ja hauskat nähtävyydet kannattaa löytää
Budapestissä kannattaa maistaa vegaanista pubiruokaa, käydä katsomassa kommunismin aikaisia patsaita ja tehdä retki palatsikaupunginosaan. Kokosimme runsaat vinkit Unkarin pääkaupunkiin.
Julkaistu 29.3.2023
Mondo

Herkuttele Budapestissä edullisesti

Budapest ilahduttaa herkkusuuta, myös hintatasonsa ansiosta. Kaupungin ravintoloiden hinnoittelu on mukavan maltillista, kunhan vain hakeutuu kauemmas pää­ostoskatu Váci utcan ryöstämöistä.

Muodikas kahvila Csiga eli ”Etana” (Vásár utca 2) tarjoilee kahvien lisäksi omaleimaisia keittoja (noin 2–3 euroa) sekä tuhdimpia annoksia lihalla ja ilman (noin 4 euroa). Ankkaa kannattaa ehdottomasti kokeilla, mikäli sitä on viikoittain vaihtuvalla listalla.

Kissakyltillään katukuvasta erottuva Macska (Bérkocsis utca 23) on harvinaisuus Itä-­Euroopassa: listalta löytyy vegaanista pubiruokaa (annokset noin 6 euroa). Viehättävän kotikutoisesti sisustetulla ylä­lehterillä voi nautiskella syötävän kera unkarilaista luomu­viiniä tai paikallista pálinkaa eli tislattua hedelmäviinaa.

Jos kunnon nälkä yllättää, kannattaa ottaa suunnaksi Fiktív Gasztró Galéria (Horánszky utca 27). Täällä voi nauttia vaikkapa alku­palakasvikset avokado­kastikkeella ja perään Pestin parhaan hampurilaisen. Pää­ruokien hinnat (noin 6–10 euroa) ilahduttavat myös tässä ravintolassa.

Kaupungin halki virtaava Tonava jakaa Budapestin kahteen osaan: läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin.

Majoitu Budapestissä mukavasti

Neljän tähden hotelli Palazzo Zichyn (Lőrinc pap tér 2) hulppea ulkokuori ei petä. Sisällä kattokruunut ja takorautaiset porras­kaiteet lyövät kättä modernin sisustuksen kanssa. Palatsikaupunginosassa sijaitseva Zichy tarjoaa rauhaisan yösijan siitä huolimatta, että hotelli on hyvien liikenne­yhteyksien läheisyydessä (2 hh alkaen 76 euroa). Vieraat voivat nauttia virvokkeita ja pientä naposteltavaa maksutta ala-aulassa. Etätyöläisiä varten hotellista löytyy viihtyisä työskentelyparvi.

Maanläheisempää majoitusta tarjoaa kolmen tähden City Hotel Mátyás (Március 15. tér 8). Huoneiden (2 hh alkaen 36 euroa) tavanomaisuus voi tuntua anti­kliimaksilta linna­maisen komean julkisivun jälkeen, mutta majapaikan sijantia aivan keskustan ytimessä on vaikea panna paremmaksi. Uljas Elisabetin siltakin sijaitsee vain forintin­heiton päässä.

Széchenyi fürdőn kylpylä ihastuttaa.

3 × Budapestin ­klassikko

Széchenyi fürdő

Kylpyläkaupungin kylpylöistä kauneimmassa (Állatkerti krt. 9–11) voi antautua virran vietäväksi kiertovesialtaassa tai tarkkailla shakinpelaajien otteita. Lauantai-iltaisin shakkilaudat katoavat riehakkaiden allasbileiden tieltä.

Raitiovaunulinja 2

Jos jokiristeily ei innosta, hyvä tapa nauttia Tonavan nähtävyyksistä on hypätä raitiovaunun kyytiin. Linjan numero 2 pikkuratikka ajaa parlamenttitalon ja kauneimpien siltojen ohitse, eikä kyyti tee pahaa kukkarollekaan.

Szimpla Kert

Päätä ilta Budapestin rauniobaarien äitiin (tai kaheliin kummisetään). Yksi tila on kalustettu kuvaputkitelevisioilla, toinen puutarhatontuilla, kolmannessa istutaan kylpyammeessa. Kaaoksen kruunaa sisäpihan viihtyisä viidakko (Kazinczy u. 14).

Raitiovaunun numero 2 reitti toimii nähtävyyksien katseluun.

Koe hauskat nähtävyydet

Turistien kansoittamalle pääkauppa­hallille hyvä vaihtoehto on Rákóczi Térin pienempi kauppahalli (Rákóczi tér 7-9). Miltei metroaseman kyljessä kyyhöttävän kauppapaikan parasta tarjontaa ovat tuoreet paprikat, paikallinen elämänmeno ja ehdat pikaruokalat. Jätä siis McDonald’s väliin ja haukkaa rehevä lángos eli ”unkarilainen pizza” tai italialais­ravintoloitsijan pyörittelemä autenttinen versio aiheesta.

Jossain vaiheessa Budapestin kujia kierrellessä mieleen saattaa tulla kysymys: minneköhän kaikki kommunismin jäänteet on kaupungista hävitetty? Hyppää bussiin 101B tai 101E Kelenföldin juna-­asemalta, niin saat vastauksen. Kymmenen minuutin päästä saavut Memento Parkille (unkariksi Szoborpark, osoite Balatoni út). Kommunistiajan patsaiden viimeisellä lepo­sijalla voit tavata esimerkiksi Leninin, Marxin ja Engelsin.

Kun patsaat ja taidemuseot alkavat kyllästyttää, sukella flipperimuseon (Radnóti Miklós utca 18) syövereihin. Yli 130 flipperiä, useampi kymmenen arcade-kolikko­peliä sekä rajaton peliaika takaavat viihtyisän päivän, vaikka rankkasade ropisisi ja Tonava tulvisi.

Pestin prameimmat palatsit

Silmäniloa kauniiden rakennusten ystäville tarjoilee Pestin keskustasta kaakkoon sijaitseva palatsikaupunginosa. Alue on saanut nimensä yläluokan 1800-luvulla rakennuttamista asuintaloista. Kommunismin aikana ne jätettiin sodan ja kansan­nousun taisteluiden jäljiltä ränsistymään — eiväthän vallanpitäjät antaneet arvoa aristokraattien pröystäilyn muistomerkeille. Kuluneen vuosikymmenen aikana alue on kokenut renessanssin. Valtaosa palatseista on kunnostettu entiseen loistoonsa, ja asuntojen arvo nousee nopeasti. Alueella voi käydä myös kansallismuseossa ja suomalaisen kulttuurivaikuttaja Ari Kupsuksen taidegalleriassa.

Palatsikaupungin­osassa sijaitsee muun muassa Unkarin kansallis­museo.

Kivat päiväretken kohteet Budapestin lähellä

Budapestissa riittää samoiltavaa viikkokausiksi, mutta kaupunkia on siunattu myös kiehtovilla lähikohteilla.

Yksi näistä on Szentendre, noin 20 000 asukaan pittoreski pikkukaupunki 40 minuutin lähijunamatkan päässä. Paikka on parhaimmillaan hyvällä säällä: vanhankaupungin lisäksi näkemisen arvoinen on läheinen ulkoilmamuseo Skanzen olki­kattoisine maalaistaloineen.

Toiseen suuntaan junaillessa voi tehdä päiväretken Gödöllőőn. Paikkakunnan pääkohde on Frans Joosef I:n ja Sissi-­keisarinnan aikoinaan kesäasuntona käyttämä palatsi. 1900-luvulla linna ehti rappeutua pahoin, mutta vuosi­sadan lopulla sitä alettiin jälleenrakentaa. Loisteliaiden pääsalien ikkunoista voi kurkistella kunnostamattomien siipien lohdutonta nykytilaa.

Antiikin Rooman ystävä suuntaa Aquincumin varuskuntakaupungin raunioille, jotka ovat 100-400-luvuilta. Alueelle kulkee lähijuna Batthyány térin asemalta, ja nähtävää riittää koko päiväksi sekä ympäri vuoden auki olevassa museossa että raunioalueella, jolla kaivaukset jatkuvat yhä.

Kommentoi »