Moderni Pietari karistaa ennakkoluulot ja tarjoaa elämyksen
Matkailu
Moderni Pietari karistaa ennakkoluulot ja tarjoaa elämyksen
Oletko aristellut Pietariin matkustamista? Turhaan! Miljoonakaupunki on monipuolinen ja helppo lomakohde, jonne pääset junalla kätevästi 3,5 tunnissa.
Julkaistu 12.4.2017

Pietari on ollut minulle matkakohteena aina harmaa, etäinen ja jotenkin pelottava. Kun kävin täällä ensimmäistä kertaa viisi vuotta sitten, sää oli ankean sateinen. Siinä kelissä jopa mahtipontinen ja koristeellinen arkkitehtuuri näytti kulahtaneelta.

Keväinen visiitti pakotti katsomaan peiliin. Ehkä minussakin on ollut vikaa. Olen ollut ennakkoluulojeni vanki.

Pietarin ulkokuori hämää. Kultaiset kupolit ja koristeelliset palatsit hallitsevat yhä kaupunkikuvaa, mutta monien rakennusten sisään kätkeytyy pop up -kahviloita, muotisuunnittelijoiden putiikkeja ja nykytaidegallerioita.

Pietarissa kannattaa poiketa pääkatu Nevski Prospektilta. Nevan kanaviin pääsee tutustumaan jokilaivaristeilyllä.

Eloisimmillaan Pietari on kesäisin, jolloin kaupunkilaiset ottavat kaiken irti valoisista öistä. Rennoin ulkoilmaelämä löytyy tuolloin Ristisaaresta (Krestovski) ja Mistulansaaresta (Jelagin). Molempiin on keskustasta vain parinkymmenen minuutin metromatka.

Ristisaareen perustettiin 1800-luvulla keisarillinen purjehdusseura, joka tuo paikkaan yhä hienostuneen leimansa. Saaressa onkin lukuisia hienoja rantaravintoloita ja iltaklubeja, mutta myös pietarilaisten perheiden rakastama huvipuisto.

Kesä on Pietarissa katukarnevaalien ja ilmaiskonserttien aikaa.

Nevan suiston pohjoisosassa sijaitseva Mistulansaari on nuorten taiteilijoiden ja boheemien opiskelijoiden mieleen. Sen laajoilla nurmikentillä järjestetään kesällä ilmaiskonsertteja ja -näyttelyjä. Kun piknik-eväät on syöty, puistoa voi lähteä kiertämään vaikka rullaluistimilla tai piipahtaa sympaattisessa eläintarhassa.

Pietariin on Helsingistä suora junayhteys. VR:n Allegro-junalla matka taittuu vain 3,5 tunnissa. Venäjän-viisumin saa reilussa viikossa matkatoimiston tai Venäjän Viisumipalvelukeskuksen kautta. Ohjeet viisumin hakemiseen löydät täältä!

Romanttiseen viikonloppuun: ylellinen putiikkihotelli

Hotelliketju W rantautui muutama vuosi sitten myös Pietariin. Iisakinkirkon kupeessa sijaitsevan W:n jokaisessa huoneessa on ripaus luksusta, mutta modernilla vivahteella. Sängyt ovat upottavan pehmeät ja valaisimet persoonallista designia. Kiitosta ansaitsee myös loistava buffet-aamiainen sekä hulppea kattoterassi. Huoneiden hinnat lähtevät 191 eurosta. www.wstpetersburg.com

Katsasta ainakin nämä!

1. Marina Gisichin galleria on täynnä interaktiivisia teoksia, joista lapsikin hurmaantuu. Galleria on myös omistajan koti, jonne järjestetään silloin tällöin visiittejä. Oli todella mielenkiintoista kurkistaa asuntoon, jossa jokainen yksityiskohta on suunniteltu taide edellä. www.gisich.com

2. Kulttuurikeskus Loft Project Etag on kuin tutkimusmatkailijan aarreaitta. Vanhassa tehdasrakennuksessa on 3000 neliön verran näyttelyjä, putiikkeja, kahviloita ja jopa oma hostelli. Varaa tänne reilusti aikaa! www.loftprojectetagi.ru/en

3. Eremitaaši on nähtävyys jo hulppean arkkitehtuurinsa vuoksi, mutta 1700-luvulla rakennetusta palatsista löytyy muutakin kuin koristeellista barokkia. Kolmesta miljoonasta taide-esineestä rakentunut museo on läpileikkaus taiteen ja kulttuuriin historiaan. Ja on mukana säännöllisesti nykytaidettakin. www.hermitagemuseum.org

Mansarda-ravintolan maisemaa koristaa Iisakinkirkon kupoli.

Kaupungin upein näköalaravintola 

Blinit ovat tietysti ihania, mutta joskus niissäkin tulee raja vastaan. Siksi on mukava, että Pietarin ravintolatarjonta on viime vuosien aikana monipuolistunut.

Yksi kaupungin suosituimmista ravintoloista on Mansarda, joka sekoittaa sujuvasti eurooppalaisia ja aasialaisia makuja. Jo sijainti tekee vaikutuksen. Mansarda löytyy vain muutaman askeleen päässä Iisakin-aukiolta, Quattro Corti -liikekeskuksen kuudennesta kerroksesta. Ravintolasalin ikkunasta kurkistaa Iisakinkirkon kullanhohtoinen kupoli, joka näyttää varsinkin iltavalaistuksessa jättimäiseltä lavasteelta.

Syön alkupalaksi tomaatti-mozzarellasalaatin, pääruuaksi meriahventa ja munakoisoa ja jälkiruuaksi vadelmamoussea suklaasydämen kera. Ruoka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista, ja annokset näyttävät kauniilta. Viinien kera menulle kertyy hintaa vain viisikymmentä euroa.

Plussaa on annettava myös nopeasta ja hyvästä palvelusta, joka on yhä monen venäläisravintolan kompastuskivi.

Kuvat: Sanna Wallenius ja Fotolia

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 5/2015. Nettiartikkelia on päivitetty.

Kommentoi »