Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen haluaa lisää euroja lapsille – Macronille humoristiset onnittelut vaalivoitosta: ”Minusta se on sallittua ministerillekin”
Puheenaiheet
Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen haluaa lisää euroja lapsille – Macronille humoristiset onnittelut vaalivoitosta: ”Minusta se on sallittua ministerillekin”
Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen haluaa kohentaa lasten ja nuorten hyvinvointia.
Julkaistu 6.5.2022
Apu

Lasten ja nuorten hyvinvointi on kokonaisuus, johon valittu uusi tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) haluaa vaikuttaa. Hän on tämän hallituskauden kolmas tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon ja Antti Kurvisen jälkeen.

Honkosen mukaan korona-aika ja Ukrainan sota ovat vaikuttaneet lasten ja nuorten mielenterveyteen, ja se on ministerin mukaan otettava vakavasti.

– Vastuullani on nuoriso- ja liikuntapolitiikka, ja lisäeurot tarvitaan esimerkiksi harrastusten tukemiseen. Suomen malli, jossa jokainen lapsi ja nuori saa koulupäivän kylkeen maksuttoman harrastuksen, on mielestäni historiallisen iso uudistus osana koulutusjärjestelmää, hän sanoo.

Korkeakoulutuksesta vastaava tiedeministeri haluaa pitää huolta myös siitä, että opettajat jaksavat työssään.

– Haluan pureutua täydennyskoulutuksen kehittämiseen.

Kiinnostus lasten ja nuorten sekä opettajien asemaan johtuu Honkosen taustasta: hän on koulutukseltaan historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Hän ehti työskennellä yläkoulussa opettajana pari vuotta ennen kuin politiikka vei hänet mennessään.

– Koulumaailman tuntemus tuo myös vastuun vaikuttaa näihin asioihin.

Museoita ja hiihtoa

Kulttuuriministeriksi Honkosta on valmentaneet museologian sivuaineopinnot Jyväskylän yliopistossa. Opinnot pätevöittäisivät hänet toimimaan myös museoalan virassa.

– Tätä kautta tunnen myös kulttuurihistoriallisten ja taidemuseoiden kenttää. Museoissa ja taidenäyttelyissä käyn myös vapaa-ajallani.

Toinen tärkeä kulttuuriharrastus on lukeminen. Hän saa usein lahjaksi elämäkertoja. Kaunokirjallisuuden saralta hän aikoo seuraavaksi lukea Petra Rautiaisen Tuhkaan piirretty maa -romaanin.

Honkosen ministerintonttiin kuuluu myös urheilu. Kilpaurheilua hän ei ole harrastanut, mutta lapsuudenperhe oli mukana pyörittämässä kotipitäjän urheiluseuran, Pylkönmäen Yrittävän, toimintaa.

– Lempilajini on hiihto. Se vie täysin mukanaan ja on hyödyllinen laji istumatyöläiselle, joka ajaa paljon. Myös yhteys talviseen luontoon on mahtava osa hiihtokokemusta, hän kertoo.

Huumoria somessa

Paitsi hiihtoladulla ministeri on kotonaan myös sosiaalisessa mediassa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron julkaisi Twitter-tilillään vaalivoittonsa jälkeen kuvan, jossa hän istuskelee sohvalla hymyillen, paidannapit rennosti avoimena.Honkonen reagoi kuvaan nokkelasti omalla Twitter-päivityksellään. Hän onnitteli Macronia vaalivoitosta ranskan kielellä ja julkaisi itsestään samankaltaisen hyväntuulisen sohvakuvan.

Honkosen tekemä kuvapari levisi Twitterissä ja kirvoitti monenlaisia kommentteja. Kun häneltä tiedusteltiin pilke silmäkulmassa, miksi hänellä ei ollut yhtä monta nappia auki kuin Macronilla, Honkonen vastasi, että kyse on suomalaisesta kainoudesta.

Humoristinen tarttuminen ajankohtaisiin poliittisiin someilmiöihin on kolmekymppiselle kansanedustajalle luonteva tapa olla julkisuudessa. Muuttuuko tyyli nyt kun ministerin pesti on alkanut?

– Kuvan tarkoitus oli onnitella huumorin keinoin Macronia, jota ihailen. Minusta se on sallittua ministerillekin, Honkonen sanoo.

Petri Honkonen

Tiede- ja kulttuuriministeri, keskustan varapuheenjohtaja ja toisen kauden kansanedustaja. Kotoisin Keski-Suomen Pylkönmäestä, joka on nykyään osa Saarijärven kaupunkia. Asuu yhä Saarijärvellä. 34-vuotiaan ministerin perheeseen kuuluu yksi lapsi.

Kommentoi »