Lauantaiseura rikkoi vaikenemisen perinteen – Ylen dokumentti: Pesänlikaajat – erään kirjakohun anatomia
Puheenaiheet
Lauantaiseura rikkoi vaikenemisen perinteen – Ylen dokumentti: Pesänlikaajat – erään kirjakohun anatomia
Vuonna 1981 ilmestynyt kohukirja Tamminiemen pesänjakajat sohaisi YYA-Suomen arkaan paikkaan. Kekkosen kehno terveydentila oli hyvin tiedossa, mutta maan tavan mukaan siitä ei ­kirjoitettu, kuten ei poliitikkojen toilailuistakaan.
Julkaistu 21.9.2021
Apu

Kirjallisuuden historiassa on ­harvoja parempia lukukehotuksia kuin Paavo Väyrysen kommentti Tamminiemen pesänjakajista:

– Sellainen kirja pitäisi polttaa. En tosin ole lukenut sitä, mutta olen kuullut.

Vuonna 1981 ilmestyneen teoksen ala­otsikko on Kekkonen lähtee – kuka tulee? Presidentti Urho Kekkosen huono terveydentila oli ollut tiedossa pitkään, mutta maan silloisen tavan mukaan siitä ei ­kirjoitettu, kuten ei myöskään poliitikkojen toilailuista.

– Jos kirjalla joku tarkoitus oli, se oli estää Ahti Karjalaisen valinta Suomen tasavallan presidentiksi, toteaa kirjan tekijätiimiin kuulunut Janne Virkkunen dokumentissa Pesänlikaajat – erään kirjakohun anatomia.

Tekijöiden mukaan Helsingin Sanomien päätoimittaja, ­toimituksen johto ja omistaja Aatos Erkko ajoivat presidentiksi pahasti alkoholisoitunutta Ahti Karjalaista, Moskovan suosikkia. Aarno Laitisen Kummitäti-palsta Hesarissa oli alkuaste Tamminiemen pesänjakajille: 

– Huumorin keinoin yritettiin kertoa asioista, joista muuten oltiin hiljaa.

Kirjasta tuli hitti, mutta omat koirat purivat: HS:n johto painosti ja ”kollegat olivat pahimpia”.  Aarno Laitinen sai joukon ainoana potkut Hesarista, joskin irtisanominen todettiin myöhemmin laittomaksi.

Pesänlikaajat – erään kirjakohun anatomia

  • Ma 27.9.2021 Yle Areena
  • Torstai 30.9.2021 klo 19.00 TV1
  • Kuvassa Helsingin Sanomien toimituksen ”Lauantaiseura”: Ylärivissä Arto Astikainen, Kalle Heiskanen, Janne Virkkunen ja Hannu Savola. Alarivissä Ritva Remes, Aarno Laitinen ja Anneli Sundberg.

Kommentoi »