
Lähisuhdeväkivalta läpäisee edelleen suomalaista yhteiskuntaa. Tänä vuonna julkaistun raportin mukaan kolmasosa 16–74-vuotiaista parisuhteessa olleista naisista kertoo kohdanneensa fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa. Miehistä vajaa kuudesosa on kokenut samoin. Se tarkoittaa yli 600 000:tta naista ja 300 000:tta miestä.
Väkivaltaisissa suhteissa toistuu usein sama kaava. Ensimmäisen lyönnin jälkeen tulee useita anteeksiannon ja uusien lyöntien kierroksia. Toisiaan rakastavat ihmiset haluavat uskoa muutokseen. Seuraavilla kerroilla väkivalta usein raaistuu. Pahimmillaan tilanne voi johtaa toisen kuolemaan.
Joskus, kun uhrin mitta tulee täyteen, myös hän voi lopulta tappaa kumppaninsa. Niin kertoo entinen poliisi, nykyinen kansanedustaja Marko Kilpi (kok.) Apu360-sovelluksen Poliisin mieli -podcastissa.
Väkivalta ei koske vain jotakin tiettyä väestöryhmää. Läheisimpien ihmisten harjoittama väkivalta vahingoittaa uhria erityisen paljon, ja sen vaikutukset voivat ulottua monien sukupolvien yli. Lähisuhdeväkivalta on myös saanut uusia muotoja kuten verkkohäirintä ja ja kunniaan liittyvä väkivalta.
Onneksi kierteen voi myös pysäyttää, ja apua on tarjolla niin uhrille kuin tekijällekin. Poliisi, erilaiset järjestöt ja turvakodit ovat uhreja varten. Kyse on isosta yhteiskunnallisesta asiasta. Olennaisinta on päästä vaikuttamaan sen syihin.