Apu

Peräpukamat: Näin hoidat kiusallisen vaivan ilman häpeää – Kotikonstit auttavat, mutta joskus tarvitaan lääkäriä – 9 + 3 vinkkiä

Peräpukamat: Näin hoidat kiusallisen vaivan ilman häpeää – Kotikonstit auttavat, mutta joskus tarvitaan lääkäriä – 9 + 3 vinkkiä
Jääkö paperiin kirkasta verta, kun pyyhit peffasi? Kyse voi olla peräpukamista. Ne ovat hyvin tavallisia eikä niitä tarvitse nolostella.
Julkaistu: 16.6.2022

1. Mitä peräpukamat oikein ovat?

Peräpukamat eli anaalityynykkeet ovat anaali­kanavan normaaleita rakenteita. Ne ovat side­kudoksella kiinni limakalvon alla anaalikanavan seinämässä ja auttavat pitämään peräaukon tiiviinä. Jos niiden kiinnitys löystyy tai ne kasvavat kokoa, ne voivat alkaa oireilla. Muuten ihminen ei aisti niitä.

Pukamat voivat myös luiskahtaa ulostaessa peräaukosta ulos. Useimmiten ne liukuvat itsestään takaisin, mutta joskus ne pitää työntää sormin peräaukon sisään. Vaikeimmissa tapauksissa pukamat jäävät pysyvästi peräaukon ulkopuolelle, mutta tämä on harvinaista.

2. Mistä tietää, että itsellä on peräpukamia?

Peräpukamissa on runsaasti verisuonia, ja tavallisin oire onkin verenvuoto. Se näkyy joko vuotona pyttyyn ulostamisen jälkeen tai paperiin pyyhkiessä. Peräpukamavuoto on pääsääntöisesti kirkasta. Lisäksi voi olla kutinaa ja epämiellyttävää paineen tunnetta peräaukon seudulla.

Joskus pukamien sisään voi hyytyä verta, mikä aiheuttaa kovaa äkillistä kipua. Tällainen tilanne on harvinainen ja vaatii usein välitöntä lääkärinhoitoa. Pääsääntöisesti pukamiin ei liity kipua, vaan kipu viestii peräaukon haavaumasta, joka on toinen tavallinen peräaukon vaiva.

3. Onko taustalla aina ummetusta?

Ummetuksella on vaikutusta pukamien syntyyn, mutta tärkein syy on kova ponnistelu ulostaessa. Se ei johdu aina ummetuksesta, vaan kyseessä voi olla huono tapa. Ponnistelu saa tyynykkeiden tukikudoksen löystymään, jolloin ne kasvavat ja venyttyvät ulospäin. Joillakin kudos venyttyy helpommin perinnöllisistä syistä. Kaikilla pukamat eivät ala oireilla, vaikka uloste olisi kovaa ja joutuisi ponnistelemaan.

Pukamille altistaa myös liikkumattomuus. Pitkään paikallaan oleminen – istuminen tai vuode­potilaana sängyssä makaaminen – saa suolen toimimaan huonosti ja lisää ummetusta. Naisilla raskaus saa pukamat usein oirehtimaan, koska se tuo vatsaonteloon painetta, joka sekin aiheuttaa ummetusta. Kun nainen ponnistaa synnyttäessään, pukamat saattavat pullahtaa ulos.

4. Lisääkö ikääntyminen peräpukamia?

Peräpukamia voi olla kaiken ikäisillä, nuorillakin. Ikääntyminen ei ole niiden riskitekijä eikä ikä itsessään lisää pukamien oireilua. Jos ei ole ollut pukamien kanssa ongelmia nuorena tai keski-­ikäisenä, ongelmia ei yleensä tule vanhempanakaan. Toki peräaukon sulkijalihaksen jännitys ikääntyessä heikkenee, jolloin pukamat voivat työntyä enemmän esiin.

5. Millaisilla kotikonsteilla niitä voi torjua?

Ensisijainen tapa ehkäistä ja hoitaa peräpukamia on varmistaa, ettei kärsi ummetuksesta. Ummetus tekee ulosteesta kovaa ja tiivistä, jolloin pöntöllä joutuu ponnistelemaan. Ummetusta hoidetaan liikunnalla ja lisäämällä kuitua ruokavalioon. Liikunta edistää suolen säännöllistä toimintaa ja kuitu pehmentää ulostetta.

Suositusten mukaan naisten pitäisi syödä kuitua vähintään 25 grammaa ja miesten 35 grammaa vuorokaudessa. Esimerkiksi täysjyväleipä on mainio ravintokuidun lähde, mutta yksi viipale ei riitä; siinä on kuitua noin viisi grammaa. Annoksessa kaurapuuroa kuitua on reilut neljä grammaa. Suositusmäärän saavuttaminen ruokavaliomuutoksilla ei siis ole ihan helppoa.

Siksi lääkärit suosittavat ummetuksen hoidoksi psylliumkuitulisää tai makrogolivalmisteita. Ne hoitavat vaivaa tehokkaasti, kun niitä käyttää päivittäin. Molempia saa esimerkiksi apteekista. Lisäksi tulisi juoda riittävästi, noin 1,5–2 litraa vuorokaudessa.

Peräpukamia voi rauhoittaa myös lääkevoiteilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Niitä voi käyttää 7–10 vuorokautta. Pitempi käyttö ei ole suotavaa, koska voiteet sisältävät yleensä kortisonia ja voivat ohentaa suolen limakalvoa. Niin ikään istumakylvyt voivat rauhoittaa ärtyneitä pukamia.

6. Pitäisikö pöntöllä käydä joka päivä?

Suoli toimii eri ihmisillä eri tahtiin. Joillekin on luontaista ulostaa monta kertaa päivässä, kun taas toiset ulostavat harvakseltaan joka toinen tai kolmas päivä. Jos operaatio on vaivaton eikä vaadi ponnistelua, asialle ei tarvitse tehdä mitään.

7. Miten lääkäri tutkii vaivaa?

Lääkärin puoleen on syytä kääntyä, jos pukamia ei ole aiemmin todettu, verenvuoto on runsasta, pukamat eivät pysy peräaukon sisällä tai oireet jatkuvat omahoidosta huolimatta. Vastaanotolle kannattaa mennä myös, jos peräaukon seudulla on kipua, sillä peräaukon haavauma ei hoidu samoilla keinoilla kuin peräpukamat. Sen hoidoksi tarvitaan reseptillä saatavaa lääkevoidetta.

Vastaanotolla lääkäri tunnustelee sormen avulla peräaukon kautta anaalikanavaa. Lisäksi tehdään proktoskopia eli peräsuolen tähystys. Sen avulla voidaan arvioida pukamien vaikeusaste ja parhaiten sopiva hoito. Proktoskopiassa käytettävä tähystin on vain vähän sormea pitempi ja paksumpi eikä toimenpide tuota kipua. Sitä ei tarvitse jännittää.

Lääkärissä käyntiä ei liioin kannata jättää väliin häpeän tai nolouden vuoksi. Peräpukamat ovat varsin tavallisia: on esitetty, että noin puolella keski-ikäisistä on niistä johtuvia oireita. Alkuun pääsee terveyskeskuksesta tai työterveydestä, josta ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin erikoislääkärille.

8. Ovatko pukamat aina harmittomia?

Peräpukamat eivät ole vaarallisia, mutta peräsuoliverenvuoto voi olla myös kasvaimen tai tulehduksellisen suolistosairauden oire. Siksi ennen hoidon aloittamista tulee varmistaa, että verenvuodon taustalla ovat todellakin pukamat eikä jokin muu syy. Jos vuodon syyksi voidaan heti lääkärin vastaanotolla todeta pukamat, kolonoskopiaa eli paksusuolen tähystystutkimusta ei välttämättä tarvita.

9. Mitä tarkoittaa, että peräpukamat hirtetään?

”Hirttämisellä” tarkoitetaan hoitoa, jossa peräpukamien tyveen asetetaan silikonirengas, jolla pukamakudosta kuristetaan, kunnes se viikon sisällä irtoaa. Hoitoa kutsutaan myös vähän harhaanjohtavasti kumirengashoidoksi, koska tosiasiassa rengas on silikonia. Tämä on nykyään Suomessa peräpukamien yleisin hoito, jonka terveyskeskuslääkärikin voi tehdä vastaanotollaan.

Hoito ei satu, mutta voi aiheuttaa hieman epämiellyttävää tunnetta peräaukon seudulla muutaman tunnin ajan. Sairauslomaa ei yleensä tarvita. Hoito voidaan toistaa parin kuukauden välein, jos pukamia on jäljellä ja ne haittaavat yhä.

Leikkausta tarvitaan harvoin. Se voidaan tehdä esimerkiksi silloin, jos pukamat ovat jatkuvasti tai toistuvasti peräaukon ulkopuolella. Noin kymmenen prosenttia peräpukamista on tällaisia. Myös runsas verenvuoto voi olla syy.

Leikkaus on edelleen tehokkain tapa hoitaa pukamia, etenkin kun pukamakudos poistetaan. Silloin pukamat uusivat harvoin. Kumirengashoidon jälkeen on huomattavasti suurempi riski siihen, että pukamia ilmaantuu uudestaan joidenkin vuosien päästä.

Asiantuntija: Gastrokirurgian erikoislääkäri Sinikka ­Salmenkylä/HYKS Vatsakeskus, Lääkärikeskus Aava ja ­Pihlajalinna.

3 vinkkiä: Näin ehkäiset peräpukamat

1. Älä pidätä

Mene vessaan heti, kun hätä iskee. Jos pidättelet, perä­aukon suun sisäpuolelle aiheutuu painetta, mikä altistaa pukamille. Käyntien jatkuva lykkääminen voi johtaa siihen, ettei ulostamistarvetta esimerkiksi ruokailun jälkeen enää ilmaannu.

2. Vältä ponnistelua

Älä jää vessaan asumaan. Jos vatsa ei toimi, poistu paikalta ja palaa vasta, kun tunnet siihen jälleen tarvetta. Jos ponnistelet pöntöllä pitkään turhan takia, peräsuoli supistelee koko ajan ja laskimokudos venyttyy.

3. Ota avuksi koroke

Kokeile nostaa polvesi korkeammalle kuin lonkat, kun istut pöntöllä. Tämä syväkyykkyä matkiva asento auttaa suolen tyhjentymistä. Käytä tarvittaessa koroketta jalkojen alla.

1 kommentti