Apu

Pekka Sauri: Kaupunkien ja maaseudun kyräily ei hyödytä ketään – Etätyön toimiminen vaatii työnantajilta luopumista turhasta kontrollista

Pekka Sauri: Kaupunkien ja maaseudun kyräily ei hyödytä ketään – Etätyön toimiminen vaatii työnantajilta luopumista turhasta kontrollista
Työelämäprofessori ja pitkän linjan cityvihreä Pekka Sauri heräsi puolustamaan maaseutua etätöissä.

Pekka Sauri ei olisi uskonut, kuinka suuren huomion hänen MTV Uutisten sivuille kirjoittamansa Näin minusta tuli landepaukku -kolumni saa.

Pitkän linjan cityvihreää ja muun muassa Yölinjalla-radio-ohjelmasta tunnettua Sauria asia huvittaakin. Eihän hän tehnyt muuta kuin kirjoitti maaseutua puoltavan tekstin omasta neljän kuukauden etätyöstään.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori ei kirjoituksestaan huolimatta usko, että edes korona kääntäisi maailmanlaajuista kaupungistumista ja väestön keskittymistä.

Kaikesta huolimatta hän toivoo, että vaihtoehtoiset työskentelymahdollisuudet herättäisiin huomaamaan ammateissa, joissa ei vaadita jatkuvaa läsnäoloa tietyssä paikassa.

– Kaikki ammatit eivät ole sellaisia, eikä kaikilla ihmisillä ole mökkejä, kakkosasuntoja tai mahdollisuuksia monipaikkaisuuteen. Mutta vaihtoehtoinen tapa asua, elää ja työskennellä syntyy, jos työpaikoilla aidosti uskalletaan luottaa tekijöiden itseohjautuvuuteen ja luopua turhasta kontrollista.

Syyttelystä toimintaan

Uudenmaan sulun aikaan esitettiin hyvinkin voimakkaita puheenvuoroja koko maakuntaa ja Helsinkiä vastaan. Politiikassa vastakkainasettelun pääkaupungin ja muun maan välille saa aikaan helposti.

Saurin mielestä molempien tahojen kannattaa miettiä, että rinnakkainelo on Suomen kaltaisessa maassa paitsi helpompaa myös välttämättömyys.

– Turha kyräily ei hyödytä ketään, ei liioin maaseudun romantisointi. Pienetkin kunnat voivat itse saada aikaiseksi sellaisen ilmapiirin, että tänne kannattaa tulla, meillä on hyvä elää ja paljon mahdollisuuksia.

Julkaistu: 29.9.2020
Kommentoi »