Apu

Avun uusi kolumnisti Pekka Sauri: ”Sivilisaation seuraava askel on kriittisyyden ja optimismin fuusio” – Kuuntele myös Apinalaatikko-podcast

Avun uusi kolumnisti Pekka Sauri: ”Sivilisaation seuraava askel on kriittisyyden ja optimismin fuusio” – Kuuntele myös Apinalaatikko-podcast
Avun kolumnistina aloittava Pekka Sauri haluaa katsoa hätätilauutisoinnin yli.
Julkaistu: 2.1.2021

Pekka Sauri kertoo, että hänen kantava teemansa Avun kolumneissa alkavalla vuodella on ”ei hätää”.

– Mieli täyttyy joka päivä hälytysuutisilla. Normaali ei ole uutinen. Siksi uutisista syntyy negatiivisuusharha, jonka perusteella kaikki on pielessä. Pessimismi on epäjohdonmukaista, sanoo Sauri.

Koronapandemiassa hälyttäviä uutisia on kantautunut päivittäin tajuntaamme. Oleellista on kuitenkin se, miten uutisiin asennoituu.

Sauri kertoo itsekin odottavansa, että alkavana vuonna koronapandemiaan liittyvästä poikkeustilasta päästäisiin eroon.

– Tuntuu, että se ei lopu ikinä.

– Toivoisin, että ehdokkaiksi asettuisi ihmisiä, jotka haluavat paneutua oman kotikuntansa tai -kaupunkinsa asioihin, Sauri sanoo.

Saurin toive kuntavaaleihin

Huhtikuussa järjestettäviltä kuntavaaleilta Sauri toivoo paikallispolitiikkaan keskittymistä sen sijaan, että vaaleja käsitellään valtakunnallisina.

– Toivoisin, että ehdokkaiksi asettuisi ihmisiä, jotka haluavat paneutua oman kotikuntansa tai -kaupunkinsa asioihin. Kunnissa ja kaupungeissa on kuitenkin suuret valtuudet päättää asioista.

Kuntavaaleissa sosiaalisen median merkitys saattaa korostua koronapandemiaan liittyvien rajoitusten takia. Some on yksi Saurin leipälajeista, sillä hän on aktiivinen Twitter-keskustelija ja avauksien tekijä, jolla on Twitterissä yli 118 000 seuraajaa.

Tuotteliaalta kirjoittajalta on julkaistu 14 teosta eri aloilta, joista viimeisimpänä muistelmateos Huominen, eilisen sanelema viime vuonna.

Sauri saa edelleen palautetta legendaarisesta radio-ohjelmasarjasta Yölinja. Hän kuunteli Yölinjan juontajana kuulijoiden ongelmia ja elämäntarinoita suorassa lähetyksessä vuosina 1987–2002.

Sauri työskenteli organisaatioviestinnän työelämäprofessorina vuosina 2017–2020 Helsingin yliopiston Valtiotieteellisessä tiedekunnassa.

– Opiskelijat ovat nykyään määrätietoisia ja tulevaisuuden työhön suuntautuneita. Se on hyvä asia.

Vaikka ihmiskunnalla on isoja globaaleja ongelmia, niin sivilisaatioita on rakennettu tuhansia vuosia, Sauri muistuttaa.

Yhteiskunnallinen keskustelija

Sauri jatkoi aktiivista yhteiskunnallista keskustelua myös yliopistolla työskennellessään.

Hän juonsi politiikan tutkija Hanna Wassin kanssa Poikkeuslinjalla-­ohjelmasarjan, jossa yliopiston tutkijat ja muut asiantuntijat keskustelivat koronaviruspandemian vaikutuksista yhteiskuntaan.

Puheenaiheet olivat tuhteja: pohjoismaisen hyvinvointivaltion kestävyys, tulevaisuuden ilmastopolitiikka koronan varjossa ja koronasukupolven tulevaisuus.

Sauri muistuttaa, että vaikka ihmis­kunnalla on isoja globaaleja ongelmia niin sivilisaatioita on kuitenkin rakennettu tuhansia vuosia.

– Sivilisaation seuraava askel on kriittisyyden ja optimismin fuusio.

Pekka Sauri

  • 66-vuotias filosofian tohtori ja psykologi.
  • Työskennellyt muun muassa Vihreän liiton puheenjohtajana, Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajana.
  • Naimisissa, neljä aikuista lasta.

Kuuntele Pekka Saurin haastattelu Apinalaatikko-podcastissa

Apinalaatikon jaksuun ja lohtuun keskittyvässä jaksossa Pekka Sauri ihmettelee, kuinka hienosti olemme jaksaneet koronapandemiaa, joka ei tunnu loppuvan koskaan.

Sivistyneet suomalaiset ovat kuitenkin osoittaneet kestävänsä poikkeusoloja hienosti. Vaikka jupistaan, ollaan vastuullisia. 11.2.2021 ilmestyneen jakson lopussa käydään läpi käytännön vinkkejä koronan loppurutistuksesta selviytymiseen.

Kuuntele Spotifyssa!

Päivitetty 16.2.2021

Kommentoi »