Pekka Mattila suomii uutta irtisanomislakia: Lopulta häviäjinä ovat suomalainen elinkeinoelämä ja työntekijä
Puheenaiheet
Pekka Mattila suomii uutta irtisanomislakia: Lopulta häviäjinä ovat suomalainen elinkeinoelämä ja työntekijä
– Työlainsäädäntö on työnantajalle Suomessa lopulta aika selkeää, tutkija ja toimitusjohtaja Pekka Mattila kirjoittaa Avun blogissaan.
1Kommenttia
Julkaistu 15.10.2018
Apu

Hallituksen esitys irtisanomisten helpottamiseksi alle 10 hengen yrityksissä on parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriön virkamiesten ja poliitikkojen valmistelussa. Lakiesityksen on odotettu tulevan eduskuntaan marraskuun puolivälin jälkeen.

Esitys on herättänyt kiivasta vastustusta. Esimerkiksi Varustelekan perustajan Valtteri Lindholm kritisoi esitystä muun muassa siitä, että se lähettää hänen mielestään väärän viestin.

– Harvemmin ongelma on yksipuolisesti työntekijä. Tehokkain tapa korjata asioita ei ole irtisanoa enemmän. Useimmat firmat saisivat enemmän aikaan tekemällä työympäristöstä paremman, Lindholm totesi Avulle.

Myös Avun bloggari, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun käytäntöön suuntautunut professori Pekka Mattila tarttui aiheeseen tänään blogissaan. Hänellä on kokemusta irtisanomisista nykyisten lakien puitteissa.

Jopa tunnollisena kapitalistina ja työnantajatoiminnan osaajana minun on vaikeaa ymmärtää hallituksen härkäpäisyyttä asiassa. Olen ollut työnantajaroolissa ja esimiestehtävissä jo melko pitkään ja joutunut liian monesti myös huomauttamaan, varoittamaan ja irtisanomaan yksilöön liittyvistä syistä sekä lomauttamaan ja irtisanomaan tuotannollis-taloudellisista syistä. Näistä kokemuksista jää aina paha ja raskas olo. Kaikille.

Irtisanominen on varsin yksinkertaista

Mattila toteaa, että huonosti suoriutuvan työntekijän voi lopulta irtisanoa Suomessa melko yksinkertaisesti.

Jos työnantaja toimii työoikeudellisesti huolellisesti ja järjestelmällisesti, mitään riskiä ei muodostu. Parhaimmillaan ikävä ratkaisu auttaa molempia osapuolia siirtymään eteenpäin ja ehkä jopa oppimaan jotain.

Mattila huomauttaa, että vain huonoille pomoille kertyy jatkuvia rekrytointihuteja. Hän ehdottaa, että oikeampi korjauksen paikka voisikin olla pienten yritysten ja yrittäjien työnantaja- tai rekrytointiosaamisen vahvistamisessa.

Eivät minun tuntemani pienyrittäjät ole millään tarzan-tasolla logiikan, käytöksen tai vuorovaikutuksen puolesta. Sellaisten, jotka ovat, ei ehkä vaan yksinkertaisesti kannata työllistää muita, niin säästyy kaikilta moni harmi.

Häviäjiä on useita, voittajia ei yhtään

Mattilan mukaan työlainsäädäntö on työnantajalle Suomessa lopulta aika selkeää.

Mieti, kenet palkkaat. Mieti, mitä hän tekee. Mieti, miten tekemistä seurataan ja arvioidaan. Kannusta, kehu, palkitse ja kiitä, kun on aihetta. Usein on. Puutu ongelmiin nopeammin kuin hitaammin. Tilanteen pahentuessa dokumentoi erityisen huolellisesti. Tämä vaatii ihan normaalin ihmisen taitoja: keskinkertaista organisointiosaamista, maltillista empatiakykyä ja aavistuksen hyvää käytöstä.

Sen sijaan lakiuudistuksesta alkanut kahakka johtaa Mattilan mukaan lopulta siihen, että häviäjiä ovat sekä suomalainen elinkeinoelämä että työntekijä. Voittajia ei ole.

Jos ammattiliittojen ylisuureen valtaan halutaan puuttua, tarvitaan ihan toisenlaisia muutoksia. Korttelin isoimman gangsterin nöyryyttäminen pikkuasiassa on ollut aina huonoin mahdollinen strategia.

Voit lukea Pekka Mattilan koko blogikirjoituksen täältä. Hänen aiemmat kirjoituksensa löytyvät täältä.

1 kommentti