Pekingissä Kiinan historia ja nykyaika kohtaavat kiehtovasti
Matkailu
Pekingissä Kiinan historia ja nykyaika kohtaavat kiehtovasti
Pekingin-matkaan kannattaa varata aikaa noin viikko – siinä ajassa ei taatusti ehdi kyllästyä! Listasimme 8x3 syytä matkustaa Pekingiin.
Julkaistu 12.10.2016
Apu

1. Keisarillista elämää

Kielletty kaupunki. Kielletty kaupunki on maailman suurin palatsi ja yli kymmenen kertaa suurempi kuin Ranskan Versailles. 70 000 eunukkia palveli 9 000 huoneen palatsissa keisaria, joka nautti haareminsa kanssa 500 ruokalajin aterioista ja muista suunnattomasta ylellisyyksistä.

Kielletty kaupunki sijaitsee aivan Pekingin keskustassa – keisarillisena aikana kiinalaiset pitivätkin palatsia maailman keskipisteenä.

Kesäpalatsi. Kun Pekingin kesähelteet kävivät sietämättömiksi, Kiinan keisari muutti hovinsa kanssa upeiden puistojen ympäröimään Kesäpalatsiin, jonka alueella valtavat tekojärvet viilensivät ilmaa. Ranskalaiset ja brittiläiset joukot tuhosivat Kesäpalatsin rakennukset maan tasalle 1900-luvun vaihteessa, mistä kiinalaiset ovat edelleen katkeria. Jäljellä on upeat puutarhat 15 kilometrin päässä keskustasta. Helpoiten paikalle pääsee taksilla.

Taivaan temppeli. Marmorialustalla seisova tornimainen Taivaan temppeli on Pekingin kauneimpia rakennuksia. Täällä Kiinan keisari, Taivaan poika, rukoili talvipäivän seisauksen aikaan menestystä tulevalle sadolle. Pienikin virhe seremonioissa uhkasi johtaa valtakunnan tuhoon. Taivaan temppeli on hyvä paikka matkalaisenkin käydä pyytämässä vaurautta tuleville vuosille. Temppeli sijaitsee pyörämatkan päässä Kielletystä kaupungista.

2. Valloita Kiinan muuri

Turistikierros. Kiinan muuria riittää 6 000 kilometriä. Helpoiten muuriin tutustuu Peking tukikohtana turistikierroksella, joka vie Badalingin tai Mutianyun muurinpätkille, parin tunnin automatkan päähän Pekingistä. Muuri on turistialueilla kunnostettu upeaan kuntoon, mutta myös muita vierailijoita voi olla mongoliarmeijan verran.

Omin päin. Seikkailunhaluinen voi ottaa kohteeksi Jinshanlingin muuriosuuden. Muuri on täällä komeimmillaan kulkien jyrkästi ylös ja alas vuorten rinteillä. Jinshanling on tunnin pari kauempana Pekingistä kuin Badaling tai Mutianyu ja paljon rauhallisempi. Perille pääsee vuokraamalla käyttöönsä auton ja kuskin.

Patikoiden. Kovakuntoiset voivat tehdä vaelluksen Kiinan muurilla. Beijing Hikers järjestää englanninkielellä neljän tunnin retkiä muurin syrjäisille osuuksille. Vaellukset ovat vaativia mutta palkitsevia: jyrkät portaat ja irtokivillä tasapainoilu vaatii kuntoa, ja palkintona on ihana luonnonrauha huikeissa maisemissa.

Varaa etukäteen: www.beijinghikers.com

3. Elämää hutongeissa

Pekingiläistä elämää aidoimmillaan näkee kävelemällä hutongeissa.

Eksy sokkeloihin. Hutongit ovat matalasti rakennettuja vanhan ajan asuinalueita, joiden kapeiden kujien varsilla näkee pekingiläisiä arkipuuhissaan: vanhuksia pelaamassa kiinalaisia lautapelejä ja nuorisoa grillaamassa lihavartaita. Hyvin säilyneitä hutong-alueita löytää esimerkiksi Tiananmenin aukion eteläpuolelta Dazhalanista sekä Rumpu- ja Kellotornin ympäristöstä. Tutustu hutongeihin kävelemällä.

Osallistu hutong-kävelylle. Hutongien historiasta ja kulttuurista oppii tanskalaisen historianharrastajien Beijing Postcards -kierroksilla. Englanninkielisillä kierroksilla kerrotaan esimerkiksi oopiumiluolien ajasta. Beijing Postcards järjestää kierroksia satunnaisesti, mutta porukalla voi varata myös privaattikierroksen.

www.bjpostcards.com

Koe trendikäs hutong-alue. Hutongit olivat pitkään moukarin alla, kun tilalle rakennettiin modernin ilmeetöntä Pekingiä. Hutongien kaupalliseen potentiaaliin ollaan onneksi heräämässä. Hyvä esimerkki ovat trendikatu Gulou Dongdajien ympärille levittäytyvät hutongit, joiden taloissa sijaitsee monenlaista boheemia putiikkia, ravintolaa ja baaria.

Hutongin sisäpihoilta saattaa löytyä mäin rauhallinen vanhan ajan maailma.

4. Majoitu Pekingissä

Tyylikäs Orchid Hotel. Valitse hotelli paikallista elämää sykkivistä hutongeista. Hutong-hotellien kuningas on 10 huoneen boutiquehotelli Orchid, jossa perinteet ja moderni tyylikkyys kohtaavat. Sijainti on mainio boheemilla Gulou Dongdajiella, jonka varrella on paljon hauskoja putiikkeja ja ravintoloita. 2 hengen huone 70–200 euroa

www.theorchidbeijing.com

Sitting on the City Walls Cortyard House. Vanhan ajan Pekingin tunnelmiin pääsee hutong-taloon kunnostetussa majatalossa, joka sijaitsee yhdellä parhaiten perinteisen elämänmenonsa säilyttäneistä hutongeista. Yleiset tilat on koristeltu tunnelmallisesti kiinalaistyyliin, mutta huoneet ovat pieniä (15 neliötä). Kävelymatka Kiellettyyn kaupunkiin. 2 hengen huone 60 euroa.

www.beijingcitywalls.com

Peking Yard Hostel. Älä anna nimen hämätä! Peking Yard Hostel ei ole vain nuoria varten, vaan hostellissa viihtyvät matkailijat ikään katsomatta. Halpojen yhteishuoneiden lisäksi tarjolla on siistejä kahden hengen huoneita omalla kylpyhuoneella. Kruununa perinteisen hutong-talon vehreä puutarha. 2 hengen huone 65 euroa.

www.pekingyard.hostel.com

5. Ostoksilla

Hongqiao-markkinat. Pakkohan täällä on käydä, vaikka kyseessä onkin aikamoinen turistirysä. Hongqiao-markkinat ovat sentään lähtöhinnoiltaan selvästi edullisempi kuin Silkkimarkkina-alue. Kahdessa suuressa rakennuksessa on lukemattomia pieniä myyntikojuja, jossa myydään kaikkea mahdollista vaatteista meikkeihin ja elektroniikkaan. Muista tinkiä!

46 Hongqiao Lu, metro: Tiantandongmen (linja 5)

Panjiayuanin antiikkimarkkinat. Kivoja kiinalaisia matkamuistoja löytää Panjiayuanilta, jota kutsutaan hieman harhaanjohtavasti antiikkimarkkinoiksi. Vanhaakin tavaraa on tarjolla, mutta pääosin astiat, patsaat, korut, viuhkat ja kalligrafiasiveltimet ovat uutta tuotantoa. Kauniilla markkina-alueella kannattaa käydä viikonloppuisin, jolloin myyjiä ja vilskettä on eniten.

Panjiayuanin metroaseman (linja 10) B-uloskäynti

Teemarkkinat. Pekingin hauskin ostoselämys odottaa teemarkkinoilla eli Maliandao-kadulla, jota reunustavat kerrostalot ovat täynnä teekauppoja. Tarjolla on monenmoisia teelaatuja ja -tarvikkeita edullisesti. Ja mikä parasta, maistelu on ilmaista!

Maliandao Lu

Eri teelaatuihin tutustuu parhaiten maistelemalla. Teemarkkinoilla riittää valikoimaa.

6. Syö hyvin

Maista Pekingin ankkaa. Ankat paahdetaan uuneissa ja ateria koostuu ankasta monenlaisessa muodossa. Paras osa on ankan rasvainen, rapea nahka. Tunnelmallinen paikka Pekingin ankan nauttimiseen on ikiaikaiselta näyttävä Li Qun -ravintola, joka sijaitsee hutong-korttelin sokkeloissa lähellä Tiananmenin aukiota.

11 Beixiangfeng Hutong, Qianmen Dongdajie

Pekingin ankan paras osa on rasvainen, rapea nahka.

Maista aasipurilaista. ”Taivaassa syödään lohikäärmettä, maan päällä aasia”, sanoo vanha kiinalainen sananlasku. Kiinassa on syöty iät ja ajat aasipurilaisia, sämpylän väliin laitettua suikaloitua aasinlihaa. Kiinalaiset pitävät aasinlihaa huomattavasti Euroopassa suosittua hevosenlihaa maukkaampana. Aasipurilaista pääsee maistamaan boheemin ravintolakatu Gulou Dongdajien varrella sijaitsevassa Wang Pangzi’s Donkey Burgerissa.

80 Gulou West Street

Opi kokkaamaan. Puolen päivän kokkikurssilla paljastuu, että kiinalaista ruokaa on helppo valmistaa. Tarvitaan vain riisistä tehtyä keittoviiniä, tummaa ja vaaleaa soijaa, tummaa ja vaaleaa viinietikkaa, chiliöljyä, Sichuan-pippuria, seesamiöljyä sekä tähtianista, joilla ruoka kuin ruoka maustetaan. Ja tietenkin wokkipannu sekä iso kiinalainen keittiöveitsi. Kiinalaista kokkaamista voi opetella The Hutongissa, jolla on kursseja sekä aamu- että iltapäivisin.

thehutong.com

7. Moderni Kiina

Vanha Peking on saanut väistyä modernin bisnesalueen alta.

Astu sisään jättimunaan. Peking on myös modernin arkkitehtuurin näyteikkuna. Komeimpia uusia rakennuksia on Tiananmenin aukion kupeessa sijaitseva Kansallinen esittävien taiteiden keskus, joka näyttää kelluvan tekolammessa kuin jättimäinen muna. Upeisiin sisätiloihin pääsee tutustumaan pääsymaksua vastaan – tai ostamalla lipun esityksiin, kuten konserttiin, oopperaan tai tanssinäytökseen.

Metro: Tiananmen West, linja 1

Hetki olympiasankarina. Pekingin vuoden 2008 olympialaisiin valmistunut stadion näyttää valtavalta, alumiinisista oksista kudotulta linnunpesältä. Käy pulahtamassa stadionin vieressä sijaitsevassa näyttävässä vesipuistossa, National Aquatics Centerissä, jossa kilpailtiin olympialaisten vesiurheilulajeissa.

Metro: Olympic Sports Center, linja 8

Taidetta: 798 Art Zone. Kiinalaista nykytaidetta kannattaa käydä ihailemassa 798 Art Zone -taidegalleria-alueella puolen tunnin taksimatkan päässä keskustasta. Entinen 20 000 työläisen tehdas muutettiin 1990-luvulla valtavaksi taidealueeksi. Mistään nälkätaiteilijoista ei ole kyse: parkkipaikalla näkee usein prameita urheiluautoja, joista osa kuuluu ostajille, osa taiteilijoille.

8. Erikoiset elämykset

Maon mausoleumi. Suuri johtaja Mao Zedong lepää mauso-

leumissaan Tiananmenilla. Maon valtakaudella 70 miljoonaa kiinalaista kuoli nälkään. Maon vahamaisen ruumiin luota vierailijat ohjataan matkamuistokauppaan.

Pekingin ooppera. Pekingin ooppera on erilainen kulttuurikokemus. Vahvasti meikatut ja värikkäästi pukeutuneet näyttelijät laulavat korkealta ja kovaa ja naukuvat repliikkinsä. Jokaisella hameen helman heilautuksellakin on symbolinen merkitys, joista länsimaisella turistilla ei ole hajuakaan. Tunnelmallinen paikka Pekingin oopperaan tutustumiseen on upea, 1600-luvun puinen Zhengyici-teatteri. Pyydä hotellia varaamaan liput.

www.zhengyici.com.cn

Ooppera on elämys, vaikka merkitykset eivät välttämättä avaudu länsimaiselle katsojalle

Donghuamen ruokatori. Donghuamen-

ruokakadulla grillivartaissa kypsyvät skorpionit, merihevoset ja tuhatjalkaiset. Silkkiperhosen toukkaan tarttuminen vaatii jo rohkeutta: suuhun purskahtaa toukan pehmeä sisälmys. Donghuamen ruokakatu sijaitsee vilkkaan Wangfujing-ostoskadun pohjoispäädyssä.

Pekingiin

  • Finnair lentää suoraan Helsingistä Pekingiin. Junallakin pääsee pitkin Trans-Siperian rataa. Muista hankkia Kiinan viisumi etukäteen Kiinan suurlähetystöstä Helsingistä.
  • Parasta aikaa matkustaa ovat kevät ja syksy. Kesällä Pekingissä on kuumaa ja kosteaa, talvella kylmää.
  • Käy nähtävyyksillä arkena; viikonloppui­-sin ne täyttyvät kotimaanmatkaajista. Helppo tapa kokea Peking on osallistua opastetuille retkille, joita voi varata useimmista hotelleista.
  • Omatoimiselle matkailijalle näppärä tapa liikkua Pekingin keskustassa on polkupyörä. Monet hotellit vuokraavat pyöriä.
  • Kauempana sijaitseville nähtävyyksille matkaa kätevästi metrolla, joiden linjat ja pysäkit on merkitty myös länsimaisin kirjaimin. Myös taksin käyttäminen on edullista.

Teksti Antti Helin, kuvat Alamy / All Over Press ja Fotolia

Kommentoi »