Apu

Yksi Suomen erikoisimmista osoitteista löytyy Karstulasta: ”Nimi on täysin looginen – se johtaa jätevedenpuhdistamolle”

Yksi Suomen erikoisimmista osoitteista löytyy Karstulasta: ”Nimi on täysin looginen – se johtaa jätevedenpuhdistamolle”
Punkalaitumella ideoitiin uusia teiden nimiä varsin perinteisistä lähtökohdista. Olisiko kannattanut katsoa mallia Karstulasta, jossa puhdistamolle vievän tien nimi herättää edelleen hämmästystä.
Julkaistu: 5.10.2021

Punkalaitumella innostettiin kuntalaisia ideoimaan nimiä yhdelle tielle ja kolmelle puistolle Penttilän alueella, kertoi Kokemäenjokilaakson uutiset.

Ehdotuksia tuli kaikkiaan yli kuusikymmentä. Suosituimmat ideat liittyivät paikkakunnalta kotoisin oleviin Tellervo Koivistoon ja suurlähettiläs Marjatta Rasiin, kuten Tellervo Koiviston tie ja Marjatta Rasin puisto.

Mauri Kunnaksen tie -ehdotus taas on saanut innoituksensa siitä, että talonpoikaismuseo Yli-Kirran miljöö on tuttu Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoista.

Kovin lennokkaiksi eivät punkalaidunlaisten ehdotukset käyneet. Värikkäintä päätyä edustavat Pöhkönpolku, Kinkelipuisto ja Ohrakämmenen puisto.

Joukossa on kuitenkin paljon ehdotuksia, joista – miten sen nyt sanoisi kauniisti sanoisi – puuttuu omaperäisyyttä ja räväkkyyttä. Esimerkiksi Matintie-nimisiä väyliä Suomessa on jo entuudestaan 59 kappaletta ja Laurinteitäkin 55.

Hyvä nimi jää mieleen

Punkalaidunlaisten kannattaisi ottaa oppia Karstulasta. Ulkopuoliset saattavat hämmästyä, kun Karstulassa eteen tulee tie nimeltä Paska-Avenue.

– Tien nimi on täysin looginen. Se johtaa jätevedenpuhdistamolle ja se on lisäksi pohjois–eteläsuuntainen, kuten amerikkalaiset avenuet, kertoo Jukka Hiltunen. Hän toimi Karstulan kunnanjohtajana 1980–2013. Hiltunen asuu itse Paska-Avenuen varrella.

Alun perin Paska-Avenue oli yksityistie. Kun alueelle myöhemmin laadittiin asemakaavaa, myös nimen muutoksesta keskusteltiin. Paska-Avenuen varrella asuneet kuitenkin vastustivat vaihdosta.

– Paska-Avenue jää mieleen, toisin kuin joku Koivutie tai Mäntytie, Jukka Hiltunen toteaa.

Paska-Avenuen asukkaat olivat takavuosina hyvinkin yhteisöllisiä. Tapana oli esimerkiksi järjestää kesäjuhlat heinä–elokuun taitteessa. Juhlapaikkana toimi vuoron perään kukin tien kahdeksasta tuon aikaisesta talosta.

Nyt Paska-Avenuen varteen on kaavoitettu uusia tontteja, joille on vedetty kunnallistekniikat valmiiksi.

– Paska-Avenuen asukkaat ovat uudistuneet. Tämä on oikeastaan haluttua aluetta, Hiltunen kuvaa.

Nimi ei todellakaan pahenna tietä.

1 kommentti