Tuulilasi

Pariisi: 910 hevosvoimaa ja pistokehybridi – Lamborghini Asterion

Pariisi: 910 hevosvoimaa ja pistokehybridi – Lamborghini Asterion
Pariisin autonäyttelyn ehkä kuumimmista uutuuksista on Lamborghini Asterion. Vain tekniseksi prototyypiksi suunnitellun Asterionin koodinimi on komea LPl910-4.
Kuvat Lamborghini

Lamborghini ehti julkaista uutuudesta noin viikko ennen näyttelyä teaserikuvan, jossa esiintyi Asterionin silhuetti. Konseptin julkaisu ei siis tullut aivan täytenä yllätyksenä.

Noin 900 hevosvoimaa ja hybridivoimanlähde tuovat ensimmäiseksi mieleen La Ferrarin, McLaren P1:n ja Porsche 918 Spyderin. Lamborghini haluaa erottaa Asterionin kuitenkin aivan omanlaiseksi mallikseen. Edellä mainitut auto ovat ns. ratatykkejä, mutta Asterion on suunniteltu GT-tyyliseksi mukavaksi kruiseriksi.

Muotoilultaan konsepti erottuu Lamborghinin muista malleista pehmeämmällä muotoillullaan. Huracan ja Aventador ovat olleet huomattavasti terävälinjaisempia. Voiko Asterionista nähdä jopa legendaarisen Miuran piirteitä?

Asterion on Lamborghinin ensimmäinen Plug-in-hybrid. Polttomoottori pohjautuu kuitenkin tuttuun Huracanin  5,2-litraiseen V10-moottoriin. Asterionissa bensiinimoottori tuottaa 610 hevosvoimaa ja sähköisesti tuotetaan loput 300 hevosvoimaa, joiden avulla saavutetaan 910-hevosvoiman kokonaisteho.

Nollasta sataan konsepti kiihtyy 3,0 sekunnissa ja huippuja kertyy 320 km/h. Hurjista suorituskykyarvoista huolimatta autolla voi ajaa 50 km pelkän sähkön turvin. Tällöin tosin huippunopeus on rajoitettu 125 km/h. Voima välitetään tiehen seitsenportaisen kaksoiskytkinvaihteiston kautta.

Asterion on Lamboksi erittäin taloudellinen. Italialaiset ilmoittavat yhdistetyksi kulutukseksi 4,1 l/100 km ja hiilidioksidipäästöt jäävät 98 g/km. Hybridijärjestelmä yksin painaa noin 250 kg, joten alle 100 g/km päästöt ovat kunnian arvoinen suoritus.

Kun Asterion liikku pelkän sähkön voimin, on auto etuvetoinen. Polttomoottorin toimiessa Lamborghinin uutukainen on merkille tyypilliseen tapaan nelivetoinen.

Onko tämä Pariisin autonäyttelyn kuumin uutuus?

Löydät kaikki Pariisin autonäyttelyn uutuudet Tuulilasin netistä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 2.10.2014
Kommentoi »