Parhaat vinkit jouluostoksille Tallinnaan
Matkailu
Parhaat vinkit jouluostoksille Tallinnaan
Vanhan viereen ja päälle rakennettua uutta, Viron suurin kauppakeskus ja sataman kupeessa uusittu Nautica. Tallinnassa riittää aina uutta katseltavaa ja osteltavaa.
Julkaistu 6.12.2017
Apu

Suoraan sataman D-terminaalista bussilla numero kaksi pääsee Ülemisten kauppakeskukseen. Viron suurin ja komein keskus sijaitsee lähellä lentokenttää. Bussista jäädään pois Lindakiven pysäkillä.

Arkkitehtonisesti ilmava, julkisivuiltaan valkoinen kauppakeskus on paikka, jossa vierähtää tunti, jos toinenkin.

Zara Home on sisustuskauppa. Se löytyy Ülemisten keskuksesta.

Ykköskerroksen vaate- ja korukauppojen ohella sieltä löytyy Zara Home -sisustusmyymälä. Helsinkiin sitä ei ole vieläkään saatu, mutta nyt sisustusliikkeessä tehdään kauppaa Tallinnassa Tukholman ja Vilnan ohella.

Kauppakeskuksen toisen kerroksen erikoisuus on pitkä käytävä, jonka varrella on pelkästään kenkäkauppoja – peräti kaksikymmentäkolme myymälää. Tuttujen merkkien lisäksi ryppäässä ovat Geox-, Shu-, Fam Club ja Salamanderin Lurchi-lastenkenkiä myyvät liikkeet. Liikkeiden valikoima tuntuu runsaammalta kuin suomalaisten kenkäkauppojen, ja joulun alla niissä on 30–50 prosentin alennustarjouksia.

Kenkäkaupoista uupuneen on hyvä istahtaa valoisaan kakkoskerroksen Toit’s-kahvilaan. Runsaat salaatit ja muhkeat hampurilaiset ovat kahvilan erikoisuus.

Ülemiste on arkkitehtuuriltaan selkeä ja avara. Ostosten jälkeen voi istahtaa lounaalle tai kahvikupilliselle.

Takaisin kaupunkiin ja nopea vaihto kakkosen bussista Viru-keskuksen edessä kakkosen raitiovaunuun. Se vie suoraan Telliskiven kaupunginosassa sijaitsevaan Balti Jaama Turg -keskukseen. Se avattiin kesällä 2017 ison remontin jälkeen.

Balti Jaama Turgia on vaikea luonnehtia kauppakeskukseksi, se on enemmänkin kauppahalli tai katettu kauppatori, jossa kauppaa tekee yli kolmesataa kauppiasta.

Vanhojen, 1870-luvun veturitallien päälle rakennetussa keskuksessa on säilytetty vanhaa ja rakennettu uutta. Samaan ilmiöön törmää muuallakin Tallinnassa – vanhaa ei tuhota kokonaan, vaan rakenteita osataan hyödyntää aivan eri tavalla kuin 1960- ja 1970-lukujen purkamisvimman kohdanneessa Helsingissä.

Baltic Jaama Turg on rakennettu yli sata vuotta vanhojen veturitallien päälle.

Alakerrassa on ravintoloiden lisäksi Viron suurin lihakauppa, värikäs vihannestori ja muun muassa luomuelintarvikkeita myyvä liike.

Kakkoskerroksen täyttävät vaate- ja korumyymälät ja antiikkia myyvät osastot. Niissä on sulassa sovussa aitoa antiikkia ja krääsää – myös vanhaa neukkutavaraa.

Humalakoda-panimoravintolassa toisessa kerroksessa voi maistella neljää talon erikoisolutta.

– Meillä on Humalik Punane, Humalast lahe, Hell Hunt hele ja Hell Hunt tume. Samoja oluita myydään myös alakerran pystybaarissa, kertoo panimomestari Jaan-Kristjan Unt

Oluen kanssa maistuvat tapas-annokset, friteeratut mustakalarenkaat, jättiravun pyrstöt, friteeratut risottopallerot ja maalaisranskalaiset. Ruuan valmistumista voi seurata suoraan ravintolatilaan avautuvasta keittiöstä, jossa nuoret kokit työskentelevät rennosti ja hyväntuulisina. 

Rotermannin korttelissa on säilytetty vanhaa ja rakennettu uutta. Sieltä löytyy myös miesten laatuvaatteiden Suitsupplyn myymälä.

Toisen päivän ostoskierros alkaa Rotermannin-korttelista, joka sijaitsee ydinkeskustan ja satama-alueen välissä. 

Aluetta on alkujaan alettu rakentaa vuonna 1829, ja siellä tekee jälleen tutun huomion: uutta on osattu rakentaa ja lisätä vanhan kupeeseen alueen alkuperäistä ilmettä kunnioittaen.

Lokakuussa korttelin putiikkivalikoima täydentyi, kun laatupuvuistaan ja paidoistaan tunnettu  Suitsupply avasi ovensa. Lähes 400 neliömetrin kokoisessa myymälässä on laaja koko- ja mallivalikoima erilaisia pukuja, pikkutakkeja, housuja, paitoja, päällysvaatteita sekä asusteita ja jalkineita. Myymälässä on myös mittatilauspalvelu, ja pienempiä muokkauksia varten paikan päällä päivystää räätäli.

Ülemiste on kenkäfriikin unelma, jossa on myös lasten kenkiä.

Rotermann on myös kulinarismin keskus. Sieltä voi ostaa tuomiseksi kotiin juustoja Juustu Poodista tai leikkeleitä Saaremaa Butchery -myymälästä.

Yli sata vuotta vanhaan kivirakennukseen vuosi sitten perustettua Flamm-ravintolaa pitää pariskunta Rainer Andreas ja Ingrid Talgre

Saksalaisyntyinen Rainer Andreas kaulii pienessä avokeittiössä taikinaa ohuen ohueksi. Nyt ei ole valmistumassa pitsa, vaan ranskalaisittain tarte flambée, saksalaisittain flammkuchen.  

– Erona pitsaan on se, ettei taikinan päälle ennen täytteitä levitetä ollenkaan tomaattisosetta, vaan crème fraîchea, ja sen päälle sitten täytteet, vaimo Ingrid Talgre paljastaa.

Paljon parempaa ja kevyempää kuin pitsa! Kyytipojaksi sopii mainiosti virolainen Siidisuka-stout, tumma makea olut, jonka nimi tarkoittaa silkkisukkaa.

D-terminaalin kupeessa sijaitseva Norde Centrum purettiin ja tilalle valmistui tänä syksynä Nautica-kauppakeskus.

Ennen hieman kulahtanut Norde Centrum aivan D-terminaalin vieressä on rakennettu lähestulkoon uusiksi. Nyt paikalla on lokakuussa avattu komea Nautica-kauppakeskus.

Nautican myymälävalikoima on tuttu, mutta keskuksessa on uusiakin myymälöitä kuten muun muassa muotikonserni LPP:n brändimyymälät Cropp ja House, kenkäbrändi Sketcher ja vaellusvaatteisiin erikoistunut Regatta. 

Lisäksi nuorten muotibrändi Gloria Jeans avasi Nauticassa ensimmäisen myymälänsä koko Baltiassa.

Nautican ravintolatarjonta on myös laajentunut. CHI panostaa itämaisiin makuihin, ja Babyback Ribs & BBQ tarjoaa barbeque-herkkuja.

Ülemiste on kenkäfriikin unelma, jossa on myös lasten kenkiä.

Jos jotain jäi ostamatta, Tallink Siljan Megastar-aluksen myymälästä voi hankkia loput. 

– Joulunalustarjouksista suosituimpia ovat erilaiset kosmetiikan lahjapakkaukset. Uusin hitti on kosmetiikan adventtikalenterit. Muun muassa Lumenen, Ritualsin ja Body Shopin 70-80 euroa maksavista pakkauksista löytyy jokaiselle joulukuun päivälle jokin kosmetiikkatuote, kertoo Megastarin myymäläpäällikkö Nanna.

Joulun hittilelu taitaa olla pehmolelu, joilla on isot silmät. Lapset tuntevat ne nimellä Kiiltosilmäiset. Isot Kiiltosilmäiset maksavat 22,90 euroa, pienemmät päälle kymmenen euroa.

Suosittu laivatuliainen on virolainen hunajakokoelma. Hunaja on maustettu erilaisilla mausteilla ja yrteillä. Kokeile vaikka kurkumalla maustettua hunajaa! Syksyn erikoistuote on Silja Linen 60-vuotisjuhlahunaja.

Makeisosaston Kalev-juhlasuklaat 1918–2018 muistuttavat matkaajaa siitä, että Viron ensimmäisestä itsenäistymisestä tulee  ensi vuonna kuluneeksi sata vuotta. 

Flamm-ravintolan kokki ja omistaja Rainer Andreas valmistaa tarte flambéeta.

Ülemiste kauppakeskus

Miten mennä: Bussilla numero 15, joka lähtee Viru Keskuksen bussiterminaalista tai bussilla numero 2, joka lähtee D-terminaalista (keskustasta Viru Keskuksen vierestä, pysäkki Tallink City Hotellia vastapäätä) ja pois jäädään Lindakivi-pysäkillä.

Baltic Jaama Turg

Miten mennä: Raitiovaunulla numero 2 (suunta Kopli).

Rotermann-kortteli

Missä: Alue jää Viru-keskuksen ja sataman väliin.

Nautica

Missä: Entinen Norde Centrum, nykyinen Nautica on D-terminaalin vieressä.

Teksti ja kuvat Liisa Talvitie

Kommentoi »