
Lentojen ostoon löytyy monia sovelluksia. Testasimme kuusi suosittua palvelua.
Hintaeroja löytyy
Haimme kuudella suositulla sovelluksella meno-paluuhintoja lennoille heinäkuun viimeisellä viikolla Helsingistä Barcelonaan, New Yorkiin ja Bangkokiin. Testi tehtiin toukokuun alkupuolella. Sovellukset tarjosivat yleensä samoja lentoja. Hinnoissa oli kuitenkin joidenkin kymmenien eurojen eroja. Ebookers ja Hopper antoivat hieman muita kalliimpia tuloksia. Esimerkiksi halvimmat lennot Bangkokiin vaihtelivat TripAdvisorin ehdottamasta 734 eurosta Hopperin 773 euroon.
Kätevä Skyscanner
Skyscannerin lentosovellus on helppokäyttöinen. Erityisen kätevää on, että sovellus pisteyttää hakutulokset hinnan, keston ja välilaskujen määrän mukaan. Esimerkiksi Barcelonan lentoja hakiessa se nosti arvostelun kärkeen Finnairin hyvin edulliset suorat lennot (241 euroa), kun halvimmat lennot olivat Lufthansan välilaskulliset (235 euroa). Erityistä: Skyscannerissa on kaikkialle-haku, johon voi syöttää päivät ja katsoa, minne on sinä aikana halpoja lentoja. Järjestelmät: iOS, Android ja Windows.
Monipuolinen TripAdvisor
TripAdvisorin sovelluksella voi lentojen lisäksi hakea hotelleja ja ravintoloita. Lentohaku toimii melko hyvin. Barcelonaa hakiessa tuli ilmoitus, että lennot kannattaa varata nyt, koska hinta on laskenut 49 euroa vuorokaudessa. Erityistä: Lentoja voi suodattaa vaikka sen mukaan, löytyykö koneesta wifi tai sähköpistoke. Suodattimien kuvake jää silti helposti huomaamatta. Järjestelmät: iOS, Android ja Windows.
Alkuun sekava Momondo
Momondossa on samanlainen arvosteluasteikko kuin Skyscannerissa: se pisteyttää matkat hinnan ja keston mukaan. Joskus sovellusten pistearviot eroavat paljon. Esimerkiksi SASin alle 700 euron välilaskulliset lennot New Yorkiin saivat Skyscannerilta vain 5,2 pistettä mutta Momondolta 9 (asteikolla 1–10). Momondon sovellus on monipuolinen mutta tuntuu aluksi hieman sekavalta. Hakea voi myös hotelleja. Erityistä: Hakutuloksia voi selailla eri muodoissa. Sovellus näyttää esimerkiksi kaavion, jossa voi tarkastella valitun reitin keskimääräisiä hintoja eri päivinä. Järjestelmät: iOS ja Android.
Kayakilta hintaennusteita
Kayakissa lentoja voi hakea kätevästi 1–3 matkapäivän joustolla, mutta tulokset näkyvät vain listana, joten päivät menevät helposti sekaisin. Sovellus löysi 221 euron lennot Barcelonaan, kun matka-ajassa oli pari päivää joustoa, mutta tarkalla päivärajauksella hinta oli 236 euroa. Kayak ennustaa hintojen kehitystä aiempia muutoksia analysoimalla. Hakea voi myös hotelleja ja autoja, ja lisäksi löytyy kenttien karttoja. Jotkin toiminnot on vähän vaikea löytää. Erityistä: Explore-osiossa voi etsiä lentoja esimerkiksi kolmen päivän reissulle Euroopassa siten, että hintakatto on 300 euroa. Järjestelmät: iOS ja Android.
Ebookers vähän kalliimpi
Toisin kuin testin muut palvelut, Ebookers on Suomessa toimiva nettimatkatoimisto, joka myy matkoja itse. Sen sovellus on selkeä ja helppokäyttöinen, mutta haut tuottivat muutaman kymmenen euroa kalliimpia lentohintoja kuin muut sovellukset (paitsi Hopper). Hakea voi myös autoja ja hotelleja sekä lentojen ja hotellin yhdistelmiä. Erityistä: Lentoja voi hakea myös kahden päivän joustolla, ja tulokset näkyvät näppäränä hintakalenterina. Tosin nämäkin tulokset olivat hieman kalliimpia kuin muiden sovellusten hinnat. Järjestelmät: iOS ja Android.
Hopper myös hintava
Hopper ei ole perinteinen hakukone, se on tarkoitettu erityisesti hintojen seurantaan. Haut kuitenkin tuottivat Ebookersin tapaan joitakin kymmeniä euroja kalliimpia hintoja kuin testin muilla sovelluksilla. Värikoodattu kalenteri vihjaa, milloin kohteeseen saa edullisia lentoja. Lennot voi varata sovelluksessa vain kirjautuneena. Erityistä: Sovellus ennustaa, tulevatko lentojen hinnat nousemaan tai laskemaan. Järjestelmät: iOS ja Android.