
Salama vai ei? Zoomilla vai ilman? Näin otat puhelimella huippukuvia matkoilla.
Kuvaa tapahtumia Puhelimen valtteihin kuvatessa kuuluu, että ihmiset suhtautuvat kännykkään rennommin kuin kameraan. Käytä sitä hyväksi, kun tapaat matkoilla kiinnostavia ihmisiä. Kuvia voi ottaa kaukaa puhelimen digitaalisen zoomin avulla, mutta lähes aina on parempi mennä lähelle kohdetta.
Pönötyksen sijaan kannattaa kuvata ihmisiä tekemässä jotain. Perhekuviin saa eloa, kun perheenjäsenet osoittavat maisemaa, katsovat toisiinsa tai vaikka loikkaavat rantaveteen. Älypuhelimella voi usein ottaa nopeaa sarjakuvaa, mistä on hyötyä liikettä kuvatessa. Jos haluat perinteisen ”kaikki katsovat kameraan”-kuvan, laita ryhmässä vaikka osa istumaan niin, että päiden välille tulee korkeuseroja, vinkkaa Instagramissa suosittuja kuvia ottava Teppo Tirkkonen.
Useissa puhelimissa on ajastustoiminto, jonka avulla koko seurue ehtii kuvaan. Ajastimeen saa säätöä sovelluksilla, kuten iPhonen Camera+-sovelluksella.
Mieti aurinkoa Tärkein tekijä maisemakuvissa on valo, muistuttaa Tirkkonen. Auringon lasku ja nousu ovat otollisia aikoja näille kuville. ”Suosittelen jäämään paikalle vielä vähän auringonlaskun jälkeen, jolloin valo usein paranee.”
Kuvan valotuksen säätämistä puhelimella kannattaa harjoitella. Se tapahtuu yleensä koskettamalla puhelimen ruudulla näkyvän kuvan tummaa tai vaaleaa kohtaa ennen kuvan ottoa.
Hämärässä kuvaaminen on puhelimella erityisen hankalaa. Siksi esimerkiksi iPhonelle oiva työkalu on Average Cam Pro -sovellus, jonka avulla voi käyttää pitkiä valotusaikoja. Sovelluksella kuvaan saa mukaan liikkeen, kuten rantaa pyyhkivät aallot.
Puhelimen salama on heikko. Yleensä se kannattaa säätää pois päältä. Läheltä kuvatessa salamasta voi joskus olla apua.
Anna ruualle päärooli Kun edessäsi on kuvauksellinen ruoka-annos, anna sille päärooli. Korosta sitä väreillä ja riittävän erilaisella taustalla, joka luo kontrastin annokselle. Ruokaa kuvattaessa kannattaa ottaa hieman etäisyyttä annokseen, koska älypuhelimen optiikka on laajakulmainen. Laajakulmalinssillä on tapana vääristää kohdetta läheltä kuvattaessa.
Annos kannattaa yleensä kuvata suoraan ylhäältä tai hieman annoksen tasoa korkeammalta. Varo silti, ettet kuvatessasi luo varjoa annoksen ylle.
Ehosta sovelluksilla Kuvien käsittelemiseen hyvä sovellus on VSCO Cam, koska se on yksinkertainen ja tehokas, vinkkaa Tirkkonen. Sovelluksesta voi jakaa kuvia suoraan sosiaalisen median palveluihin, kuten Facebookiin ja Instagramiin. Samankaltainen sovellus on Afterlight.
Jos otetun kuvan käsittelyyn haluaa syventyä pidemmälle, Tirkkonen suosittelee Snapseed-sovellusta, josta löytyy lisää kuvan säätömahdollisuuksia. Sen filtterit, eli kuvien sävyttämiseen tarkoitetut suodattimet, eivät kuitenkaan ole yhtä laadukkaita kuin edellä mainittujen sovellusten.
Kuvanjakopalvelu Instagramissa voi käsitellä kuvia jonkin verran ennen niiden julkaisua, esimerkiksi säätää maiseman horisontin suoraksi ja lisätä filttereitä. Muista silti, että huono kuva on huono, vaikka sitä ehostaisi millaisilla filttereillä.
Arkistoi huolella Jos haluaa olla varma matkakuviensa säilymisestä, ne kannattaa tallentaa ainakin kahteen eri paikkaan. Yksi vaihtoehto ovat muistitikut tai -kortit, mutta niillä on usein varsin rajallisesti tallennustilaa.
Tirkkonen suosii matkoilla kahden kovalevyn taktiikkaa, jolloin toinen kovalevyistä toimii varmuuskopiona. Kuvat voi myös ladata verkkoon pilvipalveluihin, kuten Dropboxiin tai iCloudiin. Jotkin pilvipalvelut saattavat kuitenkin pakata tiedostoja, mikä heikentää kuvien laatua. Pilvipalvelut vaativat myös usein nopean verkkoyhteyden toimiakseen tehokkaasti.
Puhelimella otetuista kuvista voi teettää normaaliin tapaan paperikuvia. Etenkin jos haluat ottaa kuvista paperiversioita, on tärkeää tarkistaa kameran asetuksista, että se ottaa mahdollisimman isokokoisia eli resoluutioltaan suuria kuvia.