Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Puheenaiheet

Mitä eroa on viimeisellä käyttöpäivällä ja parasta ennen -merkinnällä? Etenkin riskiryhmäläisten kannattaa olla tarkkana

Punalaputettujen tuotteiden suosio kasvaa ruoan hinnan noustessa. Päiväysmerkintöjen kohdalla kannattaa olla tarkkana, jottei säästön seurauksena tule turhaa ruokahävikkiä tai ruokamyrkytystä.

Elintarvikkeen päiväysmerkinnät on syytä tarkistaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Lähestyvä parasta ennen -päiväys kertoo, että tuotteen käyttämisellä ei ole vielä kiire. Viimeinen käyttöpäivä -merkintää käytetään mikrobiologisesti helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa ja sitä tulee noudattaa.

− Tällaisia elintarvikkeita ovat esimerkiksi jauheliha, tuore kala ja erilaiset kalatuotteet, kuten kylmäsavulohi. On tärkeää noudattaa pakkauksessa annettua viimeistä käyttöpäivää ja säilytyslämpötilaa, jotta mikrobiologinen laatu säilyy moitteettomana, sanoo Ruokaviraston ylitarkastaja Tuulikki Lehto.

Erityisesti riskiryhmäläisten eli lasten, vanhusten, sairauden takia heikentyneestä immuniteetista kärsivien ja raskaana olevien on syytä olla tarkkana viimeinen käyttöpäivä - tuotteiden kanssa. Ruokamyrkytys ei ole mukava perusterveellekään, mutta riskiryhmäläisille se voi olla vaarallinen. Odotusaikana ruokamyrkytys on riski äidin lisäksi myös sikiölle.

Jos viimeinen käyttöpäivä lähestyy, eikä ostetulle elintarvikkeelle olekaan ollut käyttöä, kannattaa asiaan reagoida ajoissa.

− Tuotteesta kannattaa tehdä ruokaa, jolloin säilymisaika pitenee. Esimerkiksi jauhelihamakaronilaatikko säilyy nopeasti jäähdytettynä ja jääkaapissa säilytettynä pari kolme päivää. Jauhelihan voi myös paistaa ja pakastaa sen jälkeen, jolloin siitä on nopea valmistaa ruokaa ja se tulee ehkä myös varmemmin käyttöön kuin raakana pakastettaessa, vinkkaa Marttaliiton asiantuntija Emmi Tuovinen.

Parasta ennen -tuotteidenkin laatu heikkenee ajan myötä

Kuten nimikin kertoo, parasta ennen -merkintä ei ole yhtä ehdoton kuin viimeinen käyttöpäivä. Kyseistä merkintää käytetään ilmaisemaan, mihin asti tuote ainakin säilyttää tyypilliset ominaisuutensa. Päiväys voidaan kertoa päivän, kuukauden tai joissakin tapauksissa vuoden tarkkuudella.

− Jos parasta ennen -merkintä tehdään kuukauden tai vuoden tarkkuudella, niin merkityn ajankohdan jälkeen tulee tulee olla sana "loppua". Tämä tarkoittaa, että tuote säilyy hyvänä merkityn kuukauden tai vuoden loppuun asti. Jotkut tuotteet, kuten etikka, keittosuola ja kiinteä sokeri, säilyvät niin hyvin, ettei niihin tarvitse merkitä parasta ennen -päivää. Osa valmistajista kuitenkin käyttää päivän ja kuukauden tarkkuudella merkattua päiväystä sen toimiessa samalla erätunnuksena, Lehto kertoo.

Vaikka pakastaminen pysäyttää mikrobiologisen laadun heikkenemisen, ei tuote säily ikuisesti pakkasessakaan. Siksi pakasteissakin on parasta ennen -päiväys, jonka jälkeen tuotteen laadulliset ominaisuudet voivat heikentyä.

Onko parasta ennen -tuote vielä kunnossa? Tee aistinvarainen arvio eli haista, maista ja katso, miltä tuote näyttää.

Hamstraaminen ei kannata, vaikka etenkin avaamattomia parasta ennen -päivättyjä tuotteita on turvallista käyttää merkittyä ajankohtaa pidempään. Tuovinen suosittelee kuitenkin ottamaan piakkoin käyttöön tuotteet, joiden parasta ennen -päiväys on jo mennyt. Niiden säilymisaika on nimittäin harvoin niin pitkä kuin moni luulee.

− Vaikka elintarvike ei olisi mennyt pilalle, ei se enää ole parhaimmillaan ja maistu välttämättä hyvältä. Esimerkiksi pähkinöiden ja siementen sisältämä rasva härskiintyy nopeasti, etenkin jos pussi on avattu. Kannattaa myös miettiä mihin tuotetta käyttää päiväyksen jälkeen. Esimerkiksi maidosta voi tehdä uunissa pannukakkua, jolloin se kuumennetaan valmistusvaiheessa, Tuovinen muistuttaa.

Kiinnitä huomiota säilytykseen ja käsittelyyn

Säilytystavalla ja käsittelyllä voi vaikuttaa tuotteen säilyvyyteen. Avattu pakkaus säilyy luonnollisesti avaamatonta huonommin, sillä silloin pakkaukseen voi mennä bakteereja sekä ilmasta että käsistä.

Kylmässä säilytettävien elintarvikkeiden kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei kylmäketju katkea.

− Avattu maito, joka on ollut välillä pidempiä aikoja pöydässä, ei säily yhtä pitkään kuin maito, joka laitetaan heti käytön jälkeen takaisin jääkaappiin, Tuovinen kertoo esimerkin.

Kananmunat voi säilyttää sekä huoneenlämmössä että kylmässä. Jääkaapissa ne kuitenkin säilyvät paremmin.

− Jos on innokas leipoja, kuten minä, kannattaa osa munista säilyttää huoneenlämmössä. Näin ne ovat heti käyttövalmiita leipomisinnon iskiessä.

Toisin kuin moni luulee, jääkaapissa säilyttäminen ei sen sijaan paranna kahvin säilymistä. Kahvi säilyy Tuovisen mukaan parhaiten omassa pakkauksessaan, jossa sen voi halutessaan laittaa vaikka peltiseen purkkiin. Jos kahvi kuluu hyvin vähän, voi osan pakastaa.

Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt